Θεσπρωτία: Το Τελωνείο Μαυροματίου Θεσπρωτίας - Παραμένει κλειστό και οι συνέπειες πολλές... Θεσπρωτία: Το Τελωνείο Μαυροματίου Θεσπρωτίας - Παραμένει κλειστό και οι συνέπειες πολλές... | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Θεσπρωτία: Το Τελωνείο Μαυροματίου Θεσπρωτίας - Παραμένει κλειστό και οι συνέπειες πολλές...

Έπειτα από το γενικευμένο lockdown του Μαρτίου, αποφασίστηκε στις 27/05/20 να ανοίξει το τελωνείο Μαυροματίου. 

Δεν εγκαταστάθηκε, όμως, κλιμάκιο του ΕΟΔΥ εκεί και οι διελεύσεις γίνονταν χωρίς έλεγχο. 

Δύο σχεδόν μήνες αργότερα, στις 22/07/20, η κυβέρνηση ανέστειλε τη λειτουργία του Τελωνείου.

Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του ο βουλευτής Θεσπρωτίας του ΣΥΡΙΖΑ Μάριος Κάτσης, "από τότε έως σήμερα, δεν υπάρχει κανένας σαφής σχεδιασμός για το πότε και πως θα ανοίξει το τελωνείο. 

Το κλείσιμό του έχει προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στην τοπική οικονομία, όπως ομολογούν οι τοπικοί θεσμικοί φορείς, τόσο στις επιχειρήσεις της περιοχής, στο εμπόριο, στα αγαθά, όσο και στον πρωτογενή τομέα καθώς δεν θα μπορούν να φιλοξενηθούν εποχικά εργάτες γης για τη συγκομιδή των εσπεριδοειδών όπως κάθε χρόνο".

Και προσθέτει: "Τεράστια όμως προβλήματα έχουν προκύψει και στην ελληνική μειονότητα που ζει στα παρακείμενα χωριά εντός της Αλβανίας, καθώς έχει κοπεί η ζωτικής σημασίας  φυσική επαφή τους με την Ελλάδα. 

Άνθρωποι που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα, δεν μπορούν να επισκεφτούν τα χωριά και τους συγγενείς τους, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις είναι άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που χρήζουν βοηθείας, κι ενώ απέχουν λίγα μόλις χιλιόμετρα από τα σύνορα. 

Η μόνη θεωρητικά εναλλακτική λύση που υπάρχει σήμερα, είναι το τελωνείο της Κακαβιάς. Οι ώρες όμως που απαιτούνται και η ποιότητα του οδικού δικτύου ώστε να μεταβεί κάποιος από τη Θεσπρωτία στα γειτονικά χωριά μέσω αυτής της διαδρομής, καθιστούν ουσιαστικά αδύνατη τη μετάβαση".

Και βάζει ο κ. Κάτσης  πέντε ερωτήματα: 

·         Γιατί στο Μαυρομάτι δεν ίσχυσε ότι και στην Κακαβιά, όπου υπήρξαν εντέλει κλιμάκια του ΕΟΔΥ και υγειονομικά πρωτόκολλα;

·         Γιατί δεν υπήρξε ούτε ένα μέτρο υγειονομικής θωράκισης του τελωνείου και των εργαζομένων του;

·         Με ποιόν τρόπο και πότε χρονικά, η Ελληνική μειονότητα του Δήμου Φοινικαίων και της ευρύτερης περιοχής, θα αποκαταστήσει την επαφή της με την Ελλάδα;

·         Ποια μέτρα οικονομικής ενίσχυσης θα εφαρμοστούν ώστε να αντισταθμιστεί η οικονομική αιμορραγία της Θεσπρωτίας στο εμπόριο και στην αγροτική παραγωγή από το κλείσιμο του τελωνείου;

·         Πόσα κλιμάκια του ΕΟΔΥ δραστηριοποιούνται στο νομό Θεσπρωτίας και ποια ακριβώς η δραστηριότητά τους;

Και καταλήγει επισημαίνοντας ότι "η κυβέρνηση σε όλα αυτά τα ερωτήματα δεν έχει καμία απάντηση. 

Οι μετακινήσεις που πραγματοποιούνται από το Μαυρομάτι άλλωστε δεν αφορούν κάποιον από τους μεγάλους τουριστικούς οργανισμούς του εξωτερικού όπως η TUI, ούτε κάποιον εφοπλιστή χορηγό της κυβέρνησης για να λυθεί το θέμα στο άψε σβήσε, όπως έγινε με το άνοιγμα του τουρισμού το καλοκαίρι. 

Αφορούν όμως την υγεία και την οικονομία ενός ακριτικού νομού, όπως και τις ζωές μερικών χιλιάδων Ελλήνων της μειονότητας της Αλβανίας, που δυστυχώς για τα ραντάρ των «αρίστων» και ειδικά σε μη προεκλογική περίοδο, είναι αόρατοι".


epirusblog.gr
5 of 5
Θεσπρωτία: Το Τελωνείο Μαυροματίου Θεσπρωτίας - Παραμένει κλειστό και οι συνέπειες πολλές...
epirusblog.gr
5 of 5
Ήγουμενίτσα 3406412491316435944
Σχόλια
item