Άρτα: Έχουμε μια τοιχοποιία ιστορική και όμορφη. Τι την κάνουμε; Άρτα: Έχουμε μια τοιχοποιία ιστορική και όμορφη. Τι την κάνουμε; | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Άρτα: Έχουμε μια τοιχοποιία ιστορική και όμορφη. Τι την κάνουμε;

-Την αφήνουμε να καταρρεύσει.

-Την «ντύνουμε» με πλαστικές και μεταλλικές κατασκευές σε «όμορφα» χρώματα, κόκκινα, μπλε, ασημί, πράσινα κλπ.
-Την επενδύουμε με ξύλινες επιφάνειες (σανίδες) ή μαρμάρινες πλάκες.
gΤην σκεπάζουμε με ρωμαϊκό τουβλάκι.
-Την σοφατίζουμε και την ασβεστώνουμε.
-Την γκρεμίζουμε εσωτερικά για να αυξήσουμε την χωρητικότητα του καταστήματος μας.
-Την χρησιμοποιούμε για αναγραφή συνθημάτων.
-Την καλύπτουμε με άλλη ψεύτικη κακόγουστη λιθοκατασκευή (στιλ πέτρας) του γούστου μας.

Ναι. Μιλάμε για την τοιχοποιία της οδού Σκουφά στην πόλη μας και όλα τα παραπάνω συμβαίνουν στην πραγματικότητα. 

Σε μια ιστορική, πολύ όμορφη τοιχοποιία καθ’ όλο το μήκος της οδού, που ολοκληρώθηκε περίπου την δεκαετία του 1860, με λιθοδομή σκαλιστή στο χέρι από τεχνίτες Ηπειρώτες μαστόρους. 

Είναι πολύ όμορφο που υπάρχει.

Από την δεκαετία του ’50 και ’60 όμως άρχισαν να δημιουργούνται σε αυτήν ανοίγματα και να γκρεμίζονται κολόνες και άλλα δομικά της στοιχεία, για να εξυπηρετήσουν τα καταστήματα των εμπόρων της οδού Σκουφά. 

Και φτάνουμε στο σήμερα που έχουμε διαμορφώσει αυτή την απαράδεκτη εικόνα, που δημιούργησαν οι ανάγκες αλλά κυρίως η αισθητική του κάθε ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή των καταστημάτων της οδού.

Και όλα αυτά στο ιστορικό κέντρο της πόλης μας, στον πιο εμπορικό και πολυσύχναστο πεζόδρομο.

Κανείς δεν γνωρίζει ποια είναι η κατάσταση της τοιχοποιίας στο πίσω μέρος της πρόσοψης των καταστημάτων και αν υφίσταται ή έχει αντικατασταθεί και σε ποιο βαθμό, με μεταλλικά υποστηρίγματα που επενδύθηκαν στην συνέχεια κατάλληλα.

Οι κακής αισθητικής επενδύσεις της ιστορικής μας τοιχοποιίας, μαζί και με άλλες εικόνες (αναιμικά φυτά στα τσιμεντένια παρτέρια, τεράστιες τέντες, ακαλαίσθητες επιγραφές κλπ.) είναι τα καθημερινά μας ερεθίσματα από την πόλη μας, που αμβλύνουν της αισθήσεις μας, τα συνηθίζουμε και στο τέλος τα θεωρούμε φυσιολογικά.

Φυσικά για την αισθητική της πόλης μας υπάρχουν και αρκετά άλλα θέματα, που κατά καιρούς θίγονται από αυτούς που αγαπάνε την Άρτα, όπως δενδροφυτεύσεις, προστασία παλιών αρχοντικών κλπ.

Τώρα όμως μιλάμε για την τοιχοποιία της κεντρικής μας οδού, που σε κανένα μέρος του πολιτισμένου κόσμου δεν θα παρουσίαζε ή δεν παρουσιάζει παρόμοια εικόνα.

Δεν πιστεύω η αρχιτεκτονική επιτροπή να συμφωνεί με την εικόνα αυτή,( που δημιουργεί η αισθητική του κάθε ενοικιαστή των καταστημάτων και του κάθε ” τεχνίτη”) που “ενοχλεί ” την όραση μας.

Θα ισχυριστεί κάποιος ενδεχομένως: Σε καιρό οικονομικής ύφεσης και πανδημίας του κορονοϊού, θα ασχοληθούμε με την τοιχοποιία της οδού Σκουφά; Δεν συμφωνώ. 

Η αισθητική είναι θέμα διαχρονικό και πάγιο και δεν γνωρίζει ούτε εποχές, ούτε κακές συγκυρίες και αν σκεπτόμαστε έτσι, πάντα θα υπάρχουν δικαιολογίες για να την παρακάμψουμε.

Η πρότασή μου δεν είναι καινούρια. Την έχω πρωτοδημοσιεύσει τον Απρίλιο του 2010 στο «ARTA PRESS» του καλού φίλου Ντίνου Γιώτη και αργότερα τον Σεπτέμβριο του 2019 στον «Ταχυδρόμο» της επίσης καλής φίλης Βίκυς Καινούργιου. Αυτοί ανέδειξαν στα έντυπα τους τις απόψεις μου και τους ευχαριστώ πολύ.

Επίσης συζήτησα το θέμα αυτό στο παρελθόν, με τον πρώην δήμαρχο μας Παναγιώτη Οικονομίδη, τον τέως δήμαρχο μας Γιάννη Παπαλέξη και τον νυν πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου κ. Δημήτρη Χουλιάρα. 

Από τους τελευταίους πέραν από την ενθουσιώδη αποδοχή της πρότασης μου και την δήθεν έκπληξη για την πρωτοτυπία της, δεν ακολούθησε τίποτε άλλο. Ούτε μια νύξη, ούτε μια συζήτηση.

Και η πρόταση μου ήταν και εξακολουθεί να είναι:
“Σε βάθος χρόνου π.χ. μια πενταετία, να απαλλαγεί η οδός Σκουφά από τις επενδύσεις αυτές και να βγει η όμορφη πέτρα σε κοινή θέα και να καθαριστεί, αναβαθμίζοντας την εικόνα της πόλης μας.”

Η αναμενομένη αντίδραση των καταστηματαρχών μπορεί εύκολα, εφόσον το θέλουμε, να καμφθεί με τα κατάλληλα επιχειρήματα και την απαραίτητη οικονομική στήριξη των αρμόδιων φορέων.

Προφανώς είναι ένα θέμα που δεν φέρνει ψήφους. Για αυτό το προσπερνάμε πολύ εύκολα, θέτοντας την αισθητική του ιστορικού κέντρου της πόλης μας, που δεν διακρίνεται και για τα πολλά ιστορικά και αρχιτεκτονικά καλαίσθητα κτίρια της, σε υποδεέστερη μοίρα. 

Η οδός Σκουφά το μόνο που διαθέτει είναι η τοιχοποιία της, το παλιό δημαρχείο και ένα ή δυο κτήρια ακόμα.

Πιστεύω πως με την ευκαιρία του Open Mall, του οποίου η χρηματοδότηση έγινε από το ΕΣΠΑ κατά 100% με 1.900.000 ευρώ, η αποκατάσταση αυτή είναι μια καλή ευκαιρία και είναι εύκολο να γίνει . Ας μην χαθεί αυτή η ευκαιρία. Δεν γνωρίζω μάλιστα αν η παρέμβαση αυτή καλύπτεται ήδη από την συμφωνία του Open Mall.

Όταν όμως μιλάμε για αποκατάσταση της τοιχοποιίας (ανάδειξη και καθαρισμό) εννοούμε για όλο το μήκος της οδού Σκουφά και όχι μόνο για μερικά καταστήματα, όσα επιλεκτικά το αποφασίσουν. Τότε και μόνο τότε θα αναδειχθεί όλη η ομορφιά του ιστορικού μας κέντρου.

Δεν πρέπει βέβαια να παραλείψουμε να τονίσουμε και την φωτεινή εξαίρεση αρκετών καταστηματαρχών που σεβαστήκαν την τοιχοποιία και την ανέδειξαν. Κυρίως μετά την πλατεία του Αγίου Δημητρίου, στην αριστερά πλευρά της οδού, προς την πλατεία Κιλκίς. Τους αξίζει ένα μεγάλο μπράβο κατά την άποψη μου.

Σε μία από τις φωτογραφίες που συνοδεύουν το κείμενο αυτό και συγκεκριμένα σε αυτή που δείχνει τις εργασίες του Δήμου για την αποκάλυψη και καθαρισμό της τοιχοποιίας στο ύψος του Αγίου Δημητρίου, διακρίνονται οι διαστάσεις και κυρίως το βάθος της πέτρας και η εν γένει ομορφιά της. 

Στις υπόλοιπες φωτογραφίες φαίνονται καθαρά και συγκριτικά οι δυο αντίθετες εικόνες, εκείνη της πέτρινης τοιχοποιίας και εκείνη της επενδεδυμένης με κάθε είδους κακόγουστων καλυμμάτων.

Ας ελπίσουμε πως κάτι μπορεί να γίνει με το συγκεκριμένο θέμα, για την αισθητική αυτής της πόλης.

Κύριε διευθυντά, ευχαριστώ πολύ για την φιλοξενία.

Άρθρο – παρέμβαση του ΔΗΜΗΤΡΗ ΒΑΣΣΟΥ*

*Ο Δημήτρης Βάσσος είναι κτηνίατρος M.Sc. και Ph.D. τέως διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Άρτας.

Πηγή: gnomiartas.gr

epirusblog.gr
5 of 5
Άρτα: Έχουμε μια τοιχοποιία ιστορική και όμορφη. Τι την κάνουμε;
epirusblog.gr
5 of 5
Αρτα 3614184371037642230
Σχόλια
item