Δημόπουλος: Τους χειμερινούς μήνες αναμένουμε αύξηση των κρουσμάτων Δημόπουλος: Τους χειμερινούς μήνες αναμένουμε αύξηση των κρουσμάτων | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Δημόπουλος: Τους χειμερινούς μήνες αναμένουμε αύξηση των κρουσμάτων

Στα τελευταία επιστημονικά δεδομένα αναφορικά με τον κορονοϊό, στην αύξηση των κρουσμάτων αλλά και στην ανάγκη εφαρμογής νέων αυστηρότερων μέτρων εστίασε σε τηλεοπτική του συνέντευξη το πρωί της Τρίτης (13/10) ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θανάσης Δημόπουλος.

Μιλώντας στο Mega είπε χαρακτηριστικά: «Τα μέτρα που μπορούμε να πάρουμε είναι αυτά τα συγκεκριμένα, ελπίζοντας ότι σε εύλογο χρονικό διάστημα θα έχουμε εμβόλιο ή εμβόλια τα οποία θα δημιουργήσουν πλέον -αλλά μετά από αρκετούς μήνες- ένα τοίχος ανοσίας και θα μπορούμε να ελέγξουμε τον συγκεκριμένο κορονοϊό».

Εστιάζοντας στην αύξηση των θυμάτων το τελευταίο διάστημα ο καθηγητής τόνισε ότι ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων, όπως έχει ανακοινώσει ο ΕΟΔΥ, που έχουμε τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο είναι μεγαλύτερος από αυτόν που είχαμε τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.

«Δυστυχώς ένα ποσοστό από αυτούς τους ασθενείς θα νοσήσουν βαριά και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ή άτομα με συννοσηρότητες θα καταλήξουν» διευκρίνισε.

Αναμένουμε αύξηση τους χειμερινούς μήνες

Αναφέρθηκε επίσης σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης στις οποίες έχει παρατηρηθεί πολλαπλασιασμός κρουσμάτων εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών.

«Γίνεται προσπάθεια στην Ελλάδα που έχουμε ακόμα καλό καιρό και μπορούμε να αποφύγουμε τον συγχρωτισμό στους εσωτερικούς χώρους να πετύχουμε μείωση των κρουσμάτων» τόνισε ο ίδιος και συνέχισε: «Τους χειμερινούς λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας και λόγω της ξηρασίας, που φαίνεται να ευοδώνουν την έξαρση του ιού, και επειδή οι άνθρωποι συγχρωτίζονται μεταξύ τους αναμένουμε ότι θα έχουμε μια αύξηση».

Για την αύξηση των κρουσμάτων ο κ. Δημόπουλος σχολίασε: «Με την εφαρμογή των μέτρων όπως αυτά έχουν επικαιροποιηθεί ανά εβδομάδα έχουμε αποφύγει αυτό που λέμε επιθετική αύξηση, να βλέπουμε 1.000 κρούσματα τη μέρα. 

Αυτό είναι θετικό γεγονός. Βεβαίως δεν πρέπει να παραλείψουμε να πούμε ότι καθημερινά έχουμε τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων με μια ιδιαίτερη συσσώρευση στην Αττική που προκαλεί έναν ιδιαίτερο προβληματισμό».

«Θα χρειαστούν αρκετοί μήνες για το εμβόλιο»

«Έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα τεράστιο υγειονομικό πρόβλημα σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι κάτι για το οποίο δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. Σε κανένα κράτος του κόσμου δεν έχει εφαρμοστεί με επιτυχία κάποιο εναλλακτικό πρόγραμμα» ανέφερε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ.

Ο Δημόπουλος τόνισε ότι: «Επομένως το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι υπομονή, να κρατάμε την ψυχραιμία μας, να προσπαθούμε να μην μας πάρει από κάτω και να ελπίζουμε ότι και με την βελτίωση των θεραπευτικών επιλογών αυτοί οι οποίοι νοσούν θα έχουν μια καλύτερη αντιμετώπιση

Στο θέμα των εμβολίων φαίνεται ότι θα είναι στη διάθεσή μας τους επόμενους μήνες».

Για το θέμα του εμβολίου ο κ. Δημόπουλος ανέφερε ότι θα χρειαστούν ακόμα αρκετοί μήνες μέχρι να φτάσει σε όλον τον πληθυσμό.

«Όταν υπάρχει μια έγκριση για ένα εμβόλιο από τους αρμόδιους ρυθμιστικούς μηχανισμούς από εκεί και πέρα αρχίζει η μαζική παραγωγή για την οποία προφανώς προετοιμάζονται οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες και αρχίζει και η τμηματική διάθεση του εμβολίου. 

Επομένως όταν λέμε ότι θα χρειαστούμε κάποιους μήνες από την έγκριση του εμβολίου μέχρι να γίνει δυνατόν να εμβολιαστεί ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού.

Πηγή: newsbeast.gr

epirusblog.gr
5 of 5
Δημόπουλος: Τους χειμερινούς μήνες αναμένουμε αύξηση των κρουσμάτων
epirusblog.gr
5 of 5
κοινωνία 6223792389428660933
Σχόλια
item