Τεχνολογία λέιζερ Αποκαλύπτει ότι ο Πολιτισμός της Καμπότζης «Ξαναγράφει Ιστορία»

 

Η αυτοκρατορία των Χμερ μπορεί να ήταν η μεγαλύτερη στον κόσμο τον 12ο αιώνα.

Αρχαιολόγοι διεξήγαγαν την πιο εκτενή μελέτη αρχαιολογικών χώρων στον κόσμο κάνοντας σάρωση σε σχεδόν 2.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα σε τοπίο της Καμπότζης προς αναζήτηση αποδεικτικών στοιχείων της μεσαιωνικής αυτοκρατορίας των Χμερ.

Αυτές οι ανακαλύψεις προκύψαν με την εφαρμογή της τεχνολογίας LIDAR, η οποία χρησιμοποιεί αερομεταφερόμενα λέιζερ για τη συλλογή δεδομένων σχετικά με την τοπογραφία του τοπίου.

Τώρα, τα αποτελέσματα της εκστρατείας είναι έτοιμα να δοθούν στο κοινό, συμπεριλαμβανομένων και των πρωτοποριακών ανακαλύψεων χαμένων πόλεων.

Τα ευρήματα είναι τόσο επαναστατικά που ορισμένοι αρχαιολόγοι ισχυρίζονται ότι το έργο τους θα «ξαναγράψει την ιστορία».

Σε μια αποκλειστική έκθεση από την Guardian, ο επικεφαλής του έργου και αρχαιολόγος Damian Evans εξηγεί το μέγεθος των ευρημάτων:

Έχουμε ολόκληρες πόλεις που ανακαλύφθηκαν κάτω από το δάσος που κανείς δεν ήξερε ότι ήταν εκεί (Preah Khan, Kompong) και, όπως αποδεικνύεται, αποκαλύψαμε μόνο ένα μέρος του Μαχεντραπαρβάτα στην Phnom Kulen [στην έρευνα του το 2012] …. αυτή τη φορά ανακαλύψαμε πόσο μεγάλη ήταν η Πνομ Πενχ (Phnom Penh).

Τεχνολογία λέιζερ αποκαλύπτει ότι ο Πολιτισμός της Καμπότζης «Ξαναγράφει Ιστορία»

Το μέγεθος αυτών των άγνωστων οικισμών σημαίνει ότι η αυτοκρατορία των Χμερ μπορεί να ήταν η μεγαλύτερη αυτοκρατορία στη Γη κατά τη διάρκεια της αιχμής του 12ου αιώνα. 

Είναι η πρώτη σαφής απόδειξη ότι Angkor ήταν πυκνοκατοικημένη, και ανοίγει νέους δρόμους έρευνας για το πώς χτίστηκε ο πολιτισμός και οι πόλεις της.

Για παράδειγμα, σε μια ανάρτηση στο επίσημο site CALI, ο Evans περιγράφει πώς η μελέτη έχει προσθέσει περισσότερη γνώση σχετικά με τη διάταξη των ναών στο Sambor Prei:

Τα δεδομένα LIDAR προσθέτουν μια εντελώς νέα διάσταση και μας δείχνουν ένα αρκετά πολύπλοκο σύστημα από τάφρους, οδούς και άλλα χαρακτηριστικά που δεν είχαν χαρτογραφηθεί λεπτομερώς πριν … .Το δεδομένα αυτά αποδεικνύεται ότι είναι εξαιρετικά πολύτιμα αρχαιολογικά, και θα πρέπει να προσθέσουν μια νέα διάσταση στην κατανόηση μας για την ανάπτυξη της προ-Angkorian και πώς συνεχίστηκε ως ένα σημαντικό κέντρο και στην εποχή του Angkor.

Πολλά από τα ευρήματα έρχονται σε αντίθεση με μακροχρόνιες υποθέσεις για την τεχνολογία και την ιστορία της Angkorian. Τα πολύπλοκα συστήματα νερού που ανακαλύφθηκαν μέσα από τη μελέτη φαίνεται να έχουν κατασκευαστεί εκατοντάδες χρόνια πριν. 

Επιπλέον, η έλλειψη των νότιων οικισμών που αποκαλύφθηκαν από την έρευνα θέτει υπό αμφισβήτηση την μακροχρόνια πεποίθηση ότι η Angkor κατέρρευσε μετά από μια εισβολή της Ταϊλάνδης και ανάγκασε τους επιβαίνοντες να τραπούν σε φυγή προς το νότο.

Άλλοι αρχαιολόγοι που ειδικεύονται στη νοτιοανατολική Ασία και την Angkor έχουν επαινέσει τη μελέτη, λέγοντας ότι τα ευρήματα είναι «συναρπαστικά» και υποστηρίζοντας ότι η μελέτη είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ για τον πολιτισμό των Angkorian.

Ο Evans και η ομάδα του ήταν εμπνευσμένοι από το 2009  και τη χρήση του lidar που χαρτογράφησαν το μνημείο Caracol των Μάγια με χρηματοδότηση από το National Geographic. 

Η μελέτη του 2012 αποκάλυψε τη πρώτη σύγχρονη απόδειξη της πόλης του Μαχεντραπαρβάτα, μεταξύ άλλων, σημαντικών ανακαλύψεων, και έδωσαν τη δυνατότητα στην ομάδα να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας για την έρευνα το 2015.

Τα επίσημα αποτελέσματα από την έρευνα του 2015 θα δημοσιευθούν στην Εφημερίδα της Αρχαιολογικής Επιστήμης  και ο Evans θα δώσει επίσης μια ομιλία στη Βασιλική Γεωγραφική Εταιρεία του Λονδίνου. Το έργο CALI θα συνεχίσει τις δραστηριότητές του, συμπεριλαμβανομένης της επαλήθευσης τομέα με lidar, μέχρι το 2020.

Αναστάσιος Ντίνος
apocalypsejohn.com

epirusblog.gr
5 of 5
 
Τεχνολογία λέιζερ Αποκαλύπτει ότι ο Πολιτισμός της Καμπότζης «Ξαναγράφει Ιστορία»
epirusblog.gr
5 of 5
 
περίεργα 2434305165443295805
item