Ποιο είναι το πλοίο που παραλίγο να βυθίσει το ''Καλλιστώ''

Συνελήφθη ο καπετάνιος του φορτηγού πλοίου MAERSK LAUNCESTON που προσέκρουσε στο ναρκοθηρευτικό ΚΑΛΛΙΣΤΩ.  

Ο απόπλους του πλοίου απαγορεύτηκε. Το MAERSK LAUNCESTON, ένα μεγάλο πλοίο μήκους 266 μέτρων και πλάτους 36 μέτρων, πορτογαλικής σημαίας είχε ως προορισμό το Τσανάκκαλε της Τουρκίας.

Το πλοίο  MAERSK LAUNCESTON με σημαία Πορτογαλίας που μεταφέρει κοντέϊνερ συγκρούστηκε με το ναρκοθηρευτικό του Πολεμικού Ναυτικού, προκαλώντας του πολύ μεγάλες ζημιές. Ευτυχώς οι συνέπειες της σύγκρουσης έμειναν εκεί.

Το MAERSK LAUNCESTON, είχε μόλις αποπλεύσει από τον Πειραιά με προορισμό το Τσανάκαλε της Τουρκίας.

Πώς έγινε το ατύχημα - Δύο τραυματίες   

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, το ατύχημα σημειώθηκε όταν το φορτηγό πλοίο που έβγαινε από την Cosco στο Κερατσίνι, έπεσε στην πρύμνη του πολεμικού, με αποτέλεσμα να το «κόψει» στα δύο και να υπάρξει σημαντική εισροή υδάτων. Μάλιστα, όπως φαίνεται και στις εικόνες, το ναρκοθηρευτικό πήρε μεγάλη κλίση προς τα δεξιά, με αποτέλεσμα για αρκετή ώρα να κινδυνεύει να βυθιστεί.  

Άμεσα στήθηκε μεγάλη επιχείρηση του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος, προκειμένου να μεταφερθούν στη στεριά με ασφάλεια όλοι οι επιβαίνοντες του πολεμικού πλοίου. Όπως έγινε γνωστό, δύο από τους επιβαίνοντες τραυματίστηκαν, περισυνελέγησαν από τη θάλασσα και διακομίστηκαν σε κοντινά νοσοκομεία του Πειραιά.

Την ίδια ώρα, ζημιές έχει υποστεί και το φορτηγό πλοίο MAERSK LAUNCESTON, στο οποίο έχει απαγορευθεί προσωρινά ο απόπλους. Σημειώνεται ότι το φορτηγό πλοίο είχε προορισμό το Τσανάκκαλε της Τουρκίας. 

Το Πολεμικό Ναυτικό έχει αναλάβει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την αντιμετώπιση του περιστατικού της πρόσκρουσης εμπορικού πλοίου με το ναρκοθηρευτικό «Καλλιστώ» του Πολεμικού Ναυτικού που σημειώθηκε περί τις 07:30 σήμερα το πρωί στον Σαρωνικό κόλπο, όπως ανακοινώθηκε από το Γραφείο Τύπου του ΓΕΝ. 

Η ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας  

«Ενημερώθηκε το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, την 07:40 σήμερα, για περιστατικό σύγκρουσης μεταξύ πλοίου ΠΝ Ν/ΘΗ "ΚΑΛΛΙΣΤΩ", στο οποίο επέβαιναν είκοσι επτά (27) μέλη πληρώματος, και του πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων (container) "MAERSK LAUNCESTON" σημαίας Πορτογαλίας, νοτιοανατολικά του αγκυροβολίου Πειραιά.

Από το συμβάν προκλήθηκε εισροή υδάτων στο Ν/ΘΗ πλοίο, ενώ άμεσα οργανώθηκε επιχείρηση διάσωσης των μελών του πληρώματος του Ν/ΘΗ από τρία (03) περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., δύο (02) αντιρρυπαντικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ομάδα ΜΥΑ Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., πλοίο ΠΝ, ελικόπτερο ΠΝ και τέσσερα Ρ/Κ. 

Τα μέλη του πληρώματος περισυνελέγησαν από περιπολικό σκάφος ΛΣ-ΕΛΑΚΤ και πλοίο ΠΝ, ενώ δύο (02) τραυματίες εκ των μελών του πληρώματος του Ν/ΘΗ μεταφέρθηκαν στο λιμένα Πειραιά με σκάφος ΠΝ, όπου παρελήφθησαν από ασθενοφόρο όχημα ΠΝ και μεταφέρθηκαν στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά, που διενεργεί την προανάκριση, απαγορεύτηκε ο απόπλους του εμπορικού πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων (container), ενώ είναι σε εξέλιξη η διαδικασία ρυμούλκησης του Ν/ΘΗ πλοίου στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας».

Δείτε εδώ τα σχετικά video: https://youtu.be/I5f_gPfBeqU και https://youtu.be/PvjcPGOc-lg

Τα χαρακτηριστικά του Maersk Launceston

IMO: 9294408

Ονομα: MAERSK LAUNCESTON

Τύπος πλοίου: Cargo

Μεταφέρει: Κοντέινερ

MMSI: 255805664

Call Sign: CQGO

Σημαία: Πορτογαλίας [PT]

Ολικής χωρητικότητας: 50736

Μήκος και Πλάτος: 266 και 37 μέτρα

Ετος κατασκευής: 2005

 

Δείτε video: https://youtu.be/T1PzQen4J4M


epirusblog.gr
5 of 5
Ποιο είναι το πλοίο που παραλίγο να βυθίσει το ''Καλλιστώ''
epirusblog.gr
5 of 5
κοινωνία 4001557794999722040
item