Πώς να ζήσετε καλύτερα και περισσότερο σύμφωνα με τους Σουηδούς Πώς να ζήσετε καλύτερα και περισσότερο σύμφωνα με τους Σουηδούς | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Πώς να ζήσετε καλύτερα και περισσότερο σύμφωνα με τους Σουηδούς

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας οι Σουηδοί, οι όποιοι έχουν προσδόκιμο ζωής κοντά στα 83 χρόνια είναι πιο πιθανό να φτάσουν τα 65 χωρίς να έχουν προβλήματα υγείας σε σχέση με τους άλλους Ευρωπαίους.

Την ίδια στιγμή, οι σχετικές έρευνες τους κατατάσσουν ανάμεσα στους πιο ευτυχισμένους λαούς διεθνώς.

Στο βιβλίο του «The Nordic Guide to Living 10 Years Longer: 10 Easy Tips for a Happier, Healthier Life», ο Σουηδός γιατρός Bertil Marklund προτείνει δέκα υγιεινές συνήθειες που είναι πολύ δημοφιλείς στη χώρα του –και μπορούμε να τις ακολουθήσουμε όλοι για να γίνει η ζωή μας καλύτερη

Ασκήσου

Η σωματική δραστηριότητα δεν γυμνάζει μόνο το σώμα αλλά και μειώνει το άγχος βοηθώντας το μυαλό να το διαχειριστεί.

Μη βιάζεσαι

Ο γιατρός υπενθυμίζει ότι «ο περιορισμός του στρες είναι απαραίτητος για την επιβίωσή μας». Ως εκ τούτου, θεωρεί σημαντικό να αφιερώνουμε χρόνο σε καθετί που κάνουμε, να μην αντιδράμε εν θερμώ και να μην εκνευριζόμαστε επειδή κολλήσαμε στην κίνηση ή επειδή δεν μπορούμε να ανοίξουμε την πόρτα του γκαράζ.

Κοιμήσου καλά

Ο ύπνος αναζωογονεί το σώμα κι όταν κοιμόμαστε άσχημα ή λίγο, η κόπωση, αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό και προδιαθέτει για την εμφάνιση παχυσαρκίας και άλλων ασθενειών.

Βγες στον ήλιο –αλλά με μέτρο

Η έκθεση στον ήλιο είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Οι Σουηδοί δεν έχουν την πολυτέλεια να έχουν άφθονη ηλιοφάνεια πολλές μέρες το χρόνο, γι’ αυτό όποτε έχουν τη δυνατότητα, φροντίζουν να κάνουν μια βόλτα στο ύπαιθρο.

Ακολούθησε σωστή διατροφή

Ο δρ Marklund είναι κατηγορηματικός: «Αν τρώμε σωστά, αυξάνουμε σημαντικά τις πιθανότητες να ζήσουμε περισσότερο και με καλύτερη υγεία». Το ζητούμενο είναι να τρώμε τα πάντα, με μέτρο, εστιάζοντας σε υγιεινές τροφές που παρέχουν βιταμίνες, καλά λιπαρά, αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες κ.λπ.

Πιες νερό –και καφέ

Η ενυδάτωση είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του οργανισμού. Μην ξεχνάς ότι το σώμα μας μπορεί να χάσει έως και ενάμισι λίτρο νερό καθημερινά. Ή αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα, σωματικά και ψυχικά.  Η Σουηδία είναι η δεύτερη χώρα στον κόσμο στην κατανάλωση καφέ και ο μέσος Σουηδός πίνει 3 έως 4 φλιτζάνια την ημέρα.

Παρακολούθησε το βάρος σου

Η συμβουλή του συγγραφέα του βιβλίου είναι απλή: απόφυγε τις συνεχείς δίαιτες και φρόντισε να τρως διατροφικά ισορροπημένα και αργά, χωρίς να ξαναγεμίζεις το πιάτο σου.

Φρόντισε τα δόντια σου

Η στοματική υγιεινή συνδέεται άμεσα με τη συνολική υγεία μας και σημάδια όπως ούλα που αιμορραγούν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν ένα είδος συναγερμού, σύμφωνα με τον δρα Marklund.

Σκέψου θετικά

Ο δρ. Marklund  συμβουλεύει να κάνεις παρέα με θετικά άτομα, να βάλεις την ευγνωμοσύνη στη ζωή σου και να δώσεις στον εαυτό σου κίνητρα για να σκέφτεσαι αισιόδοξα.

Κάνε παρέα με ανθρώπους που αγαπάς

Ο Bertil Marklund αναφέρει πολλές μελέτες που έχουν δείξει ότι η θνησιμότητα είναι μεγαλύτερη σε άτομα που ζουν μόνα τους, ενώ η παρέα με φίλους αυξάνει την έκκριση ορμονών που φέρνουν ευεξία.

epirusblog.gr
5 of 5
Πώς να ζήσετε καλύτερα και περισσότερο σύμφωνα με τους Σουηδούς
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 5429818107883201899
Σχόλια
item