Ήπειρος: 65 εκατ. ευρώ στην Ήπειρο για το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ»

Στις 11 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσει τελικά η υποβολή αιτήσεων για το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» στην Ήπειρο, όπως προκύπτει από το νέο χρονοδιάγραμμα που ανακοίνωσε χθες το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Η αρχή θα γίνει από Κρήτη και Αιγαίο, καθώς το πρόγραμμα θ’ ανοίξει στις 30 Νοεμβρίου. Όσον αφορά τις πολυκατοικίες η ημερομηνία που έχει οριστεί είναι η 11η Ιανουαρίου 2021.

Χθες το Υπ. Περιβάλλοντος ανήρτησε στην ιστοσελίδα του (www.ypeka.gr) και τα βασικά σημεία του Οδηγού του προγράμματος, ενόψει της έκδοσης της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την προκήρυξη του προγράμματος που θα εκδοθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

Στόχος, όπως τονίζει το ΥΠΕΚΑ, είναι να δοθεί επαρκής χρόνος όχι μόνο στους ενδιαφερόμενους πολίτες, αλλά και σε όλους τους εμπλεκόμενους, να ετοιμάσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την υποβολή της αίτησής τους σύμφωνα με το νέο χρονοδιάγραμμα, να εξοικειωθούν με τις αλλαγές που επέρχονται σε σχέση με τα προηγούμενα «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον».

Στο πλαίσιο αυτό, την Τρίτη 20 Οκτωβρίου θα αρχίσει να λειτουργεί helpdesk με γραμμές τηλεφωνικής εξυπηρέτησης για την καλύτερη προετοιμασία του κοινού.

65 εκατ. ευρώ στην Ήπειρο
Υπενθυμίζεται ότι το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» θα έχει προϋπολογισμό 850 εκατ. ευρώ και θα παραμείνει «ανοιχτό» μέχρι εξαντλήσεως των διαθέσιμων πόρων ανά περιφέρεια.

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος περιλαμβάνει πόρους επιχορήγησης ύψους 803 εκατ. ευρώ (στην Περιφέρεια Ηπείρου αντιστοιχούν 65 εκατ.) και πόρους από το υφιστάμενο Ταμείο του προγράμματος Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον ΙΙ για την εξυπηρέτηση δανείων.

Ο Υπ. Περιβάλλοντος
Σε χθεσινή δήλωσή του ο Υπουργός Περιβάλλοντος Κ. Χατζηδάκης έκανε λόγο για το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενεργειακής εξοικονόμησης που είχαμε ποτέ και αναφέρθηκε στις βασικές διαφορές με τα παλιά «Εξοικονομώ», όπως:

- Η πολύ υψηλότερη χρηματοδότηση των 850 εκατ. ευρώ (ότι όλα τα προγράμματα που «έτρεξαν» από το 2011 και μετά είχαν συνολικό προϋπολογισμό της τάξης των 1,3 δισ. ευρώ).
-Το πολύ μεγαλύτερο ποσοστό επιδοτήσεων που φτάνει ακόμα και το 85% (95% στις λιγνιτικές περιοχές – ρήτρα δίκαιης μετάβασης), και συνδέεται για πρώτη φορά με την εκτιμώμενη ετήσια εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας.
- Η παράμετρος της ενεργειακής αυτονομίας, με εγκατάσταση «έξυπνων» συστημάτων και παρεμβάσεις για παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας.

Σύμφωνα με τον υπουργό το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» θα ακολουθήσουν ακόμα μεγαλύτερα προγράμματα από το επόμενο έτος και μετά. Αυτό σημαίνει ότι όσοι δεν υπαχθούν στο τρέχον πρόγραμμα θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στους επόμενους κύκλους μαζί με άλλους ενδιαφερομένους, με νέες αιτήσεις.


epirusblog.gr
5 of 5
Ήπειρος: 65 εκατ. ευρώ στην Ήπειρο για το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ»
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 1393778012663500692
item