Σταϊκούρας: 37,9 δισ. ευρώ τα ταμειακά διαθέσιμα - Διατηρούμε απόθεμα για ενδεχόμενη εθνική ανάγκη

«Διατηρούμε αποθέματα για κάθε ενδεχόμενη εθνική ανάγκη» τόνισε ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας στην Βουλή εξηγώντας πως η χώρα εκτός από την πανδημία καλείται να αντιμετωπίσει και τις γεωπολιτικές προκλήσεις της Τουρκίας.

Ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για το προσχέδιο του προϋπολογισμού υπογράμμισε η κυβέρνηση έχει αντλήσει ήδη από τις διεθνείς αγορές 14 δις ευρώ, πως τα ταμειακά διαθέσιμα ανέρχονται σε 37,9 δις ευρώ ενώ τόνισε ότι μεταξύ των κεντρικών στόχων για το 2021 είναι και η περαιτέρω ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων.

Αναφορικά με τις εκτιμήσεις του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το επόμενο έτος ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι οι στόχοι είναι ρεαλιστικοί επιχειρώντας παράλληλα να αποδομήσει την κριτική της αντιπολίτευσης.

«Όλοι εκτός της αίθουσας συμφωνούν ότι το 2021 θα είναι χρονιά ισχυρής ανάκαμψης για την Ελλάδα που θα μας επιτρέψει να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος του 2020» είπε ο υπουργός προσθέτοντας ωστόσο ότι ενδεχόμενη επιδείνωση της υγειονομικής κατάστασης θα ανατρέψει τους σχεδιασμούς.

«Μέσα σε αυτό το ρευστό περιβάλλον καταθέσαμε το προσχέδιο προϋπολογισμού που εδράζεται σε επιτυχημένες πολιτικές του τελευταίου έτους. Που περιλαμβάνει αισιόδοξους στόχους οι οποίοι δεν υπερβαίνουν τα όρια του ρεαλισμού. 

Πρόκειται για προϋπολογισμό που στοχεύει στην υπέρβαση της κρίσης με την οικονομία σε λειτουργία και την κοινωνία όρθια που θέτει βάσεις ταχείας ανάκαμψης και υψηλή διατηρήσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη μετά το τέλος της πανδημίας» είπε ο κ. Σταϊκούρας για να προσθέσει σε άλλο σημείο: «η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι είναι ανεδαφικές οι προβλέψεις για ύφεση 8,2% το 2020. 

Ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι η ύφεση θα είναι στο 12% ενώ ο κ. Βαρουφάκης στο 15%. Εμείς λέμε 8,2%. 

Τον δικό μας στόχο δεν τον χαρακτηρίζει υπεραισιόδοξο κανείς. Η σημερινή εκτίμηση διεθνώς λέει πως η ύφεση στην χώρα μας θα διαμορφωθεί 7,8 – 7,9%. Εμείς λέμε 8,2% η αξιωματική αντιπολίτευση 12%. Θα αξιολογηθούμε. 

Δεν θριαμβολογούμε. Είμαστε ικανοποιημένοι που δεν μας ξέφυγε η ύφεση. Η αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι η εκτίμησή μας για ισχυρή ανάπτυξη το 2021 είναι υπεραισιόδοξη αλλά δεν μας λέει ποια η δική της εκτίμηση. 

Η παγκόσμια εκτίμηση μιλά για ανάπτυξη στην χώρα μας στο 5,6% χωρίς να υπολογίζει τα κονδύλια Ταμείου Ανάκαμψης. Το ίδιο εκτιμούμε και εμείς. Όλοι – εκτός ΣΥΡΙΖΑ - συμφωνούν ότι το 2021 θα είναι χρονιά ισχυρής ανάκαμψης».

Ο κ. Σταϊκούρας επικαλέστηκε και την εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μικρότερη ανεργία στο τέλος του 2021 σε σχέση με το 2019 εξηγώντας πως τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση απορροφούν τις δυσμενείς επιπτώσεις της πανδημίας. 

Μεταξύ άλλων τόνισε ότι μέσω του προγράμματος επιδοτούμενης εργασίας έχουν προσληφθεί περισσότεροι από 4 χιλ εργαζόμενοι.

epirusblog.gr
5 of 5
Σταϊκούρας: 37,9 δισ. ευρώ τα ταμειακά διαθέσιμα - Διατηρούμε απόθεμα για ενδεχόμενη εθνική ανάγκη
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 2546396766450307822
item