"Γοργό βήμα" για τα εξοπλιστικά: Μέχρι το 2022 οι νέες τορπίλες για το Πολεμικό Ναυτικό "Γοργό βήμα" για τα εξοπλιστικά: Μέχρι το 2022 οι νέες τορπίλες για το Πολεμικό Ναυτικό | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

"Γοργό βήμα" για τα εξοπλιστικά: Μέχρι το 2022 οι νέες τορπίλες για το Πολεμικό Ναυτικό

Ενίσχυση το γρηγορότερο

Αποφασισμένες να προχωρήσουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα την αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων και την εξοπλιστική ενίσχυση των τριών Κλάδων, δηλώνουν πολιτική και στρατιωτική ηγεσία στη χώρα μας.

Η ενίσχυση αυτή, πρέπει να έρθει όσο το δυνατόν το γρηγορότερο και γι’ αυτόν τον λόγο θα πρέπει με κάθε κόστος να παρακαμφθούν οι παθογένειες του ελληνικού δημοσίου όπως η γραφειοκρατία.

Ιδιαίτερα την προκειμένη περίοδο με τον Ερντογάν να ασκεί την ολοένα και πιο επιθετική πολιτική του στην Α. Μεσόγειο αλλά και το Αιγαίο, η αναβάθμιση των εξοπλιστικών συστημάτων των Ενόπλων Δυνάμεών μας πρέπει να είναι στις νούμερο ένα προτεραιότητες.

Στρατιωτικές πηγές επισημαίνουν ότι, κατόπιν των εξαγγελιών του πρωθυπουργού από το Helexpo Forum της Θεσσαλονίκης για τα εξοπλιστικά, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, προκειμένου να υλοποιηθεί το πλάνο το οποίο είχε καταστρώσει για την αναβάθμιση των οπλικών συστημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και να προχωρήσουν τα «σφιχτά» χρονοδιαγράμματα για την ολοκλήρωση των διαδικασιών, διέταξε να διατεθεί προσωπικό από κάθε Κλάδο στη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων. Φυσικά, δεν πρόκειται για απλό προσωπικό, αλλά για έμπειρους αξιωματικούς που γνωρίζουν τι χρειάζεται ο κλάδος τους.

Άμεση προτεραιότητα φαίνεται να έχει δωθεί στην ολοκλήρωση της σύμβασης με τους Γάλλους για την προμήθεια των Rafale, ενώ θα ακολουθήσουν και οι φρεγάτες. Δεν είναι τυχαίο που τόσο διπλωματικοί όσο και στρατιωωτικοί αναλυτές, “πιέζουν” στην άμεση αναβάθμιση, καθώς τα επόμενα χρόνια φαίνονται ιδιαιτέρως κρίσιμα για τη «γειτονιά» της ανατολικής Μεσογείου.

Πολεμικό Ναυτικό: Μέχρι το 2022 οι νέες τορπίλες

Το πρόγραμμα απόκτησης νέων τορπιλών όπως όλα δείχνουν θα ολοκληρωθεί ως τα τέλη του 2020 ή τις αρχές του 2021 όπου θα υπογραφεί η σύμβαση με τη γερμανική εταιρεία. Η ελληνική πλευρά όλα αυτά τα χρόνια με διακομματικές και διαχρονικές ευθύνες καθυστέρησε πολύ ώστε να λάβει εγκαίρως τις απαραίτητες αποφάσεις.

Το ΠΝ περιμένει να λάβει χώρα το ΚΥΣΕΑ ώστε ο ΥΕΘΑ να δώσει το πράσινο φως στη ΓΔΑΕΕ για την έναρξη διαδικασιών υπογραφής της σύμβασης με τη γερμανική εταιρεία. 

Όπως αναφέρει ο Γιάννης Νικήτας στο defencereview.gr, οι πρώτες νέες τορπίλες θα παραδοθούν το 2022 στη Διοίκηση Υποβρυχίων παράλληλα με τον εκσυγχρονισμό μέρους παλαιότερων τορπιλών.

Οι γερμανικές Seahake Mod4 όπως όλα δείχνουν θα είναι οι νέες τορπίλες του ΠΝ με το επιχείρημα πως η επιλογή αυτή έγινε κατόπιν πλήρης συμβατότητας των Seahake Mod4 με το τακτικό σύστημα μάχης των υποβρυχίων. 

Αρνητική εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως απορρίφθηκε η ιταλική πρόταση των BlackShark που αξιοποιούνται από τα υποβρύχια «214» της Πορτογαλίας ή γιατί δεν επιλέχθηκε τουλάχιστον η πλέον αναβαθμισμένη έκδοση της Seahake Mod 4, η τορπίλης Seahake Mod 4 ER. 

Οι Γάλλοι πρότειναν την τορπίλη F-21 που σύμφωνα με τους ίδιους ήταν συμβατή απόρροια του συστήματος MIGAL που λειτουργεί κατευθείαν πάνω στο γερμανικό σύστημα μάχης των «214».

Αξίζει να τονιστεί πως ο διαγωνισμός για την απόκτηση νέων τορπιλών αρχικώς είχε αποκλείσει το σενάριο εκσυγχρονισμού παλαιότερων τορπιλών όμως στη συνέχεια άλλαξε και έγινε «Ανανέωση τορπιλικού αποθέματος» ώστε να εκσυγχρονιστούν και παλαιότερες τορπίλες του ΠΝ.

epirusblog.gr
5 of 5
"Γοργό βήμα" για τα εξοπλιστικά: Μέχρι το 2022 οι νέες τορπίλες για το Πολεμικό Ναυτικό
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 5384362074615453772
Σχόλια
item