Με επιτόκιο 1,152% δανείστηκε η Ελλάδα 2 δισ. ευρώ από τις αγορές Με επιτόκιο 1,152% δανείστηκε η Ελλάδα 2 δισ. ευρώ από τις αγορές | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Με επιτόκιο 1,152% δανείστηκε η Ελλάδα 2 δισ. ευρώ από τις αγορές

Σπάνε τα (θετικά) ρεκόρ το ένα μετά το άλλο, τα επιτόκια στα ελληνικά ομόλογα. 

Η Ελλάδα δανείστηκε σήμερα με συντριπτικά χαμηλότερα επιτόκιο 1,152% για 15 έτη, όταν η αντίστοιχη έκδοση πριν 8 μήνες και προ Κορωνοϊού ήταν 60% υψηλότερο στα 1,875%.

Πριν 1 μήνα μόλις, τον Σεπτέμβριο είχε καταγραφεί το προηγούμενο ρεκόρ με επιτόκιο 1,187%, όταν όμως οι αγορές δάνειζαν την χώρα για 10 έτη, δηλαδή για μικρότερη διάρκεια δανεισμού.

Με μήνυμά του στο Twitter o υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας χαρακτήρισε την έκδοση ως απόδειξη εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.

Σε γραπτή ανακοίνωση το υπουργείο Οικονομικών έκανε λόγο για επίτευξη του στόχου για διαμόρφωση του επιτοκίου κάτω από την περιοχή του 1,19%.

«Η Ελλάδα προχώρησε, σήμερα, σε έκδοση 15ετούς ομολόγου, με ιστορικά χαμηλό επιτόκιο δανεισμού. Άντλησε, από τις αγορές, 2 δισ. ευρώ, με κόστος κάτω από το 1,2%.

Όταν, στην έκδοση του Φεβρουαρίου, την πρώτη αντίστοιχης διάρκειας μετά από μία δεκαετία, προ κορονοϊού, το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο 1,9%.

Υπογραμμίζουμε, επίσης, την υψηλή ζήτηση και την εξαιρετική ποιότητα της σημερινής έκδοσης.

Όλα αυτά τα στοιχεία καταδεικνύουν και επιβεβαιώνουν την εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών στη διαχείριση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Συγχαίρω, για ακόμη μία φορά τον ΟΔΔΗΧ, για τη μεθοδική και αποτελεσματική δουλειά του. 

Η Κυβέρνηση, με το οικονομικό επιτελείο της, αυξάνει τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, σε συνθήκες υψηλής αβεβαιότητας, λόγω της συνεχιζόμενης υγειονομικής κρίσης και των γεωπολιτικών εντάσεων στην περιοχή μας.

Λαμβάνουμε τα αναγκαία μέτρα για τη βήμα-βήμα βελτίωση της ισχύος της Πατρίδας μας.

Έχουμε πλήρη συνείδηση ότι οι δυσκολίες είναι πολλές και οι προκλήσεις μεγάλες.

Είναι στο χέρι μας να τις υπερβούμε.

Και θα τις ξεπεράσουμε, με πίστη στις δυνάμεις μας, με σχέδιο, με ρεαλισμό και σκληρή δουλειά» καταλήγει η δήλωση του κ.Σταϊκούρα.

Νωρίτερα είχε ολοκληρωθεί επιτυχώς η επανέκδοση του 15ετούς ομολόγου του ελληνικού Δημοσίου με την έκδοση να συγκεντρώνει προσφορές 16,75 δισ. ευρώ και το επιτόκιο να διαμορφώνετασι 1,17% (Mid Swap συν 125 μονάδες βάσης).

Το αρχικό επιτόκιο της έκδοσης τοποθετήθηκε στο Mid Swap +135 μονάδες βάσης δηλαδή στο 1,28%, καθώς το mid swap για την 15ετία διαμορφώνεται σήμερα στις -0,07 μονάδες βάσης και στη συνέχεια περιορίστηκε στο +130 μονάδες βάσης, τη στιγμή που η απόδοση του 15ετούς στη δευτερογενή αγορά κινείται στο 1,028%.

Το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον άλλαξε και πάλι στη συνέχεια την καθοδήγηση σε Mid Swap συν 125 μονάδες βάσης στην περιοχή του 1,17%.

Ανάδοχοι τις έκδοσης είναι οι BNP Paribas, Commerzbank, Goldman Sachs, HSBC και J.P. Morgan, ενώ οι τίτλοι έχουν αξιολόγηση B1 / BB- / BB / BBL από τις Moody’s, S&P, Fitch και DBRS αντίστοιχα.

epirusblog.gr
5 of 5
Με επιτόκιο 1,152% δανείστηκε η Ελλάδα 2 δισ. ευρώ από τις αγορές
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 3720350942267925586
Σχόλια
item