Θεσπρωτία: Καμία εξέλιξη για τα ιαματικά λουτρά της Σαγιάδας 10 χρόνια μετά...

Καμία εξέλιξη ως προς την αξιοποίηση των ιαματικών λουτρών Σαγιάδας δεν έχει σημειωθεί, δέκα περίπου χρόνια μετά τη λειτουργία τους από τον τότε δήμο Σαγιάδας.

Οι εγκαταστάσεις έχουν διαλυθεί από τη φθορά του χρόνου, αλλά το κυριότερο είναι ότι μένει αναξιοποίητη μια δυνατότητα οικονομικής ανάπτυξης της Θεσπρωτίας και όχι μόνο της περιοχής Σαγιάδας.

Επί των ιαματικών λουτρών της Σαγιάδας υπάρχει απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, που είναι ένα σημαντικό ατού για την  περαιτέρω ανάδειξή τους. 

Η λάσπη του βάλτου της Σαγιάδας με τις ευεργετικές της ιδιότητες, έχει χαρακτηριστεί  και επισήμως, με την σφραγίδα του υπουργείου υγείας, θεραπευτικός πηλός. 

Οι θεραπευτικές ιδιότητες του πηλού, που τον διαφοροποιούν από μία κοινή ζεστή λάσπη, αποκτώνται κατά τα διάρκεια μιας αργής και σύνθετης διεργασίας, η οποία ονομάζεται ωρίμανση.

Αυτή διαρκεί μία μεγάλη περίοδο, η οποία κυμαίνεται από μερικούς μήνες έως ένα έτος. Έχει διαπιστωθεί ότι τα μεταλλικά ιόντα διέρχονται στο σώμα μέσα από την επιδερμίδα. 

Η υψηλή θερμοκρασία των πηλών (30-35οC) βοηθά στην καλύτερη πρόσληψη των στοιχείων. 

Νομίζουμε ότι είναι ώρα να δρομολογηθούν οι διαδικασίες ώστε να επαναλειτουργήσουν. 

epirusblog.gr
5 of 5
Θεσπρωτία: Καμία εξέλιξη για τα ιαματικά λουτρά της Σαγιάδας 10 χρόνια μετά...
epirusblog.gr
5 of 5
Ήγουμενίτσα 2451175164462238414
item