Ελληνοτουρκικά: Αύριο πολιτική συζήτηση στο ΝΑΤΟ – Η Τουρκία θα κληθεί να απολογηθεί για το Oruc Reis

Ελληνοτουρκικά: Αύριο πολιτική συζήτηση στο ΝΑΤΟ – Η Τουρκία θα κληθεί να απολογηθεί για το Oruc Reis
Πρώτα πολιτική συζήτηση στο ΝΑΤΟ μεταξύ όλων των συμμάχων και όρος η αποχώρηση του Oruc Reis, για να προχωρήσουν τεχνικές συνομιλίες Ελλάδας - Τουρκίας: Κυβερνητικά στελέχη διευκρινίζουν πως οι διαρροές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας περί έναρξης τεχνικών συνομιλιών μεταξύ στρατιωτικών αντιπροσωπειών των δύο χωρών την Πέμπτη εντάσσονται σε ένα παιχνίδι εντυπώσεων από πλευράς Άγκυρας.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolou πηγές του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας υποστήριξαν πως έχει προγραμματιστεί συνάντηση μεταξύ στρατιωτικών αντιπροσωπειών Ελλάδας και Τουρκίας, την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου στο ΝΑΤΟ. 

Η δε Hurriyet ανέφερε ότι η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη για σήμερα και η αναβολή της για δύο ημέρες ζητήθηκε από το ΝΑΤΟ.

Το τουρκικό ΥΠΕΘΑ προχώρησε στη συγκεκριμένη διαρροή, εκτιμούν στην Αθήνα, για να διαχειριστεί πολιτικά το γεγονός ότι δεν πέρασε αυτό που επιθυμούσε η Αγκυρα: Η Τουρκία ήθελε τεχνική συζήτηση κατευθείαν, ενώ η Ελλάδα έθεσε ως όρο να γίνει πρώτα πολιτική συζήτηση σε επίπεδο πρέσβεων, όπερ και θα συμβεί αύριο.

Ουσιαστικά δηλαδή, εξηγούσαν κυβερνητικά στελέχη, θα γίνει πρώτα μία συζήτηση σε πολιτικό επιπεδο, όχι μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά με όλους τους πρέσβεις όλων των κρατών- μελών του ΝΑΤΟ. 

Κάτι που οι Τούρκοι ήθελαν να αποφύγουν, καθώς όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά και χώρες όπως η Γαλλία θα θέσουν όρους.

Σε αυτή τη συζήτηση η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι “θα πέσουν οι μάσκες” της Τουρκίας, καθώς θα τεθεί το εξής ζήτημα: Το τεχνικό έγγραφο που έδωσε την περασμένη εβδομάδα ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στις δύο πλευρές (σπεύδοντας στη συνέχεια να κάνει λόγο για έναρξη συνομιλιών των δύο χωρών και εξαναγκαζόμενος να τα μαζέψει μετά την αντίδραση της Αθήνας), εμπεριείχε προτάσεις για αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο με στρατιωτική απεμπλοκή.

Η Ελλάδα μένει σταθερή στη θεση της ότι αναγκαία συνθήκη για την αποκλιμάκωση της έντασης πολιτικά και στρατιωτικά παραμένει η αποχώρηση του Oruc Reis, καθώς η παρουσία του στην περιοχή συνοδεία πολεμικών τουρκικών σκαφών δημιούργησε στρατιωτικό θέμα.

Κυβερνητικά στελέχη προσέθεταν ότι αύριο θα συζητηθεί μεταξύ όλων των μελών του ΝΑΤΟ η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι μίας συμμάχου χώρας και είναι προφανές ότι μία τέτοια πολιτική συζήτηση μεταξύ όλων των συμμάχων του ΝΑΤΟ έπρεπε να προηγηθεί και να ορίσει και τις παραμέτρους κάθε τεχνικής συζήτησης.

Ξεκαθάριζαν ότι δεν πρόκειται συνεπώς για διμερή διάλογο και προσέθεταν ότι θα πρέπει να εξηγήσει η Τουρκία στους συμμάχους γιατί κόβει ακόμη βόλτες στην Ανατολική Μεσόγειο το Oruc Reis.
epirusblog.gr
5 of 5
Ελληνοτουρκικά: Αύριο πολιτική συζήτηση στο ΝΑΤΟ – Η Τουρκία θα κληθεί να απολογηθεί για το Oruc Reis
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 4822479528152283005
item