Προς τα τουρκικά παράλια πλέει το Oruc Reis - Δεν ανανεώθηκε η NAVTEX από την Άγκυρα

Προς τα τουρκικά παράλια πλέει το Oruc Reis - Δεν ανανεώθηκε η NAVTEX από την Άγκυρα

Αλλαγή πορείας για τo τουρκικό ερευνητικό σκάφος Οruc Reis και τα υποστηρικτικά σκάφη Αταμάν και Γενγκίζ, τα οποία εξήλθαν της παράνομα δεσμευμένης περιοχής της κυπριακής ΑΟΖ στα δυτικά της Κύπρου, γύρω στις 11 το βράδυ, και κατευθύνονται με βόρεια πορεία προς το λιμάνι της Αττάλειας στα τουρκικά παράλια.

Οι κυπριακές υπηρεσίες παρακολουθούν, την ίδια στιγμή, με τεχνικά μέσα την κατάσταση.

Η άλλη σημαντική εξέλιξη είναι ότι δεν ανανεώθηκε η τουρκική NAVTEX για το Oruc Reis, η οποία είχε εκδοθεί στις 31 Αυγούστου και αφούσε στη χρονική περίοδο 2  - 12 Σεπτεμβρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με μήνυμά του, από τη Λευκωσία, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, χαρακτηρίζοντας έκνομες τις ενέργειες της Τουρκίας.

Παράλληλα, ο Μάικ Πομπέο εξέφρασε την απόλυτη στήριξή του σε Ελλάδα και Κύπρο.

Αυστηρό μήνυμα Πομπέο στην Τουρκία: Ανησυχούμε για τις έκνομες ενέργειες - Στηρίζουμε απόλυτα Ελλάδα και Κύπρο

Ο Μάικ Πομπέο κατέστησε σαφές ότι Ελλάδα και Κύπρος έχουν κάθε δικαίωμα να εκμεταλλευτούν τους φυσικούς πόρους στις θαλάσσιες ζώνες τους, υπενθυμίζοντας πως τα έσοδα από την πώληση φυσικού αερίου στην Κύπρο θα διαμοιραστούν μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων

Ο κ. Πομπέο έκανε αναφορά στην άρση του εμπάργκο όπλων εκ μέρους των ΗΠΑ επισημαίνοντας ότι προκαλεί ανησυχία ο ελλιμενισμός ρωσικών πλοίων στη Κύπρο, που επιχειρούν στη Συρία.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είπε ακόμα πως οι ΗΠΑ μοιράζονται με τη Κύπρο τις ίδιες αξίες και υπενθύμισε την πρόσκληση για συμμετοχή της Κύπρου στο σχέδιο στρατιωτικής εκπαίδευσης, ενώ χαρακτήρισε σημαντική την υπογραφή συμφωνίας, σήμερα, για την δημιουργία Εκπαιδευτικού Περιφερειακού Κέντρου Ασφάλειας

Τέλος αναφέρθηκε στο Κυπριακό, λέγοντας πως οι ΗΠΑ είναι υπέρ της επίλυσης στην βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας που θα λειτουργήσει προς όφελος όλων.

Διπλασίασε την ταχύτητά του το Oruc Reis

Διαστάσεις θρίλερ έλαβε, νωρίτερα, η περιπλάνηση του τουρκικού ερευνητικού πλοίου.

Έπειτα από 35 ημέρες πλεύσης σε διεθνή ύδατα, αλλά σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας, σύμφωνα με το protothema.gr το Oruc Reis κινήθηκε για πάνω από τρεις ώρες με περίπου διπλάσια ταχύτητα απ’ αυτήν με την οποία έπλεε τον τελευταίο μήνα.

Το τουρκικό ερευνητικό από τις 10 Αυγούστου μέχρι σήμερα κινούνταν με ταχύτητα 4-5 κόμβων, ταχύτητα που του επέτρεπε να πλέει έχοντας ποντίσει καλώδια με τα οποία εκτιμάται ότι μπορεί να διενεργούσε σεισμικές έρευνες.
epirusblog.gr
5 of 5
Προς τα τουρκικά παράλια πλέει το Oruc Reis - Δεν ανανεώθηκε η NAVTEX από την Άγκυρα
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 1049467224964910599
item