Πρώτο κουδούνι σήμερα, με μάσκες -Ολοι οι νέοι κανόνες στα σχολεία, λόγω κορωνοϊού

Πρώτο κουδούνι σήμερα, με μάσκες -Ολοι οι νέοι κανόνες στα σχολεία, λόγω κορωνοϊού

Η ώρα της πολυαναμενόμενης επιστροφής των μαθητών στα σχολεία έφτασε…

Οι σχολικές αίθουσες ανοίγουν σήμερα καθώς στις 8:15 το πρωί θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι, σε μία σχολική χρονιά που θα είναι διαφορετική από τις άλλες λόγω του κορωνοϊού και που κανείς δεν ξέρει πώς θα καταλήξει, καθώς η πανδημία συνεχίζεται στην χώρα. 

Ωστόσο, τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά από σήμερα όπου και θα γίνει ο αγιασμός, καθώς και μία λεπτομερής εξήγηση και συζήτηση από τους καθηγητές προς τους μαθητές, για τους κανόνες κάτω από τους οποίους θα γίνονται πλέον τα μαθήματα και τα μέτρα προστασίας και υγιεινής που θα πρέπει να τηρούνται.

Σχολεία: Πρώτη ημέρα στο σχολείο με μοίρασμα μάσκας και οδηγίες

Οπως έχει γίνει ήδη γνωστό, η πρώτη ημέρα θα κυλήσει με τον αγιασμό, την επεξήγηση και την συζήτηση για πιστή εφαρμογή των κανόνων καθαριότητας και υγιεινής και λοιπών μέτρων προστασίας και πρόληψης βάσει των σχετικών οδηγιών του ΕΟΔΥ, το μοίρασμα των σχολικών βιβλίων, αλλά και της μάσκας, η οποία έχει πλέον διανεμηθεί σε όλα τα σχολεία.

Σύμφωνα με τις οδηγίες που έχει δώσει το υπουργείο Παιδείας, το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας θα έχει ως εξής:

Επεξήγηση και συζήτηση για πιστή εφαρμογή των κανόνων καθαριότητας και υγιεινής και λοιπών μέτρων προστασίας και πρόληψης βάσει των σχετικών οδηγιών του ΕΟΔΥ
Εμβάθυνση επί του περιεχομένου του έντυπου ενημερωτικού υλικού που έχει σταλεί (117512/ΓΔ4/08-09-2020)
Διανομή μάσκας ανά μαθητή
Έμφαση στην ενδεδειγμένη χρήση της μάσκας
Ενημέρωση για το ωρολόγιο πρόγραμμα της εβδομάδας
Διανομή των βιβλίων της νέας σχολικής χρονιάς
Για τα νηπιαγωγεία θα ακολουθηθεί παρόμοιο πρόγραμμα:

Συζήτηση για πιστή εφαρμογή των κανόνων καθαριότητας και υγιεινής και λοιπών μέτρων προστασίας και πρόληψης βάσει των σχετικών οδηγιών του ΕΟΔΥ

Επεξήγηση επί του περιεχομένου του έντυπου ενημερωτικού υλικού που έχει σταλεί (Φ.7/117703/Δ1/9-9-2020)

Διανομή μάσκας ανά μαθητή
Ιδιαίτερη έμφαση στην ενδεδειγμένη χρήση της μάσκας
Σχολεία: Σε ποιες περιοχές δεν θα χτυπήσει πρώτο κουδούνι

Η σχολική χρονιά πάντως δεν θα αρχίσει για όλους τους μαθητές. Ορισμένα σχολεία παραμένουν κλειστά ως τις 16 Σεπτεμβρίου, μετά από απόφαση των υπουργείων Υγείας και Παιδείας. 

Για προληπτικούς λόγους, θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου και Πέλλας ως τις 16 του μηνός, ενώ ως τις 18 Σεπτεμβρίου, υπάρχει αναστολή λειτουργίας στα εξής σχολεία:

Δημοτικό Σχολείο Ειδικής Αγωγής Καλλιθέας Λήμνου (Περιφερειακή Ενότητα Λήμνου)
Νηπιαγωγείο Ειδικής Αγωγής Καλλιθέας Λήμνου (Περιφερειακή Ενότητα Λήμνου)
7ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας Ημαθίας (Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας)

Η χρήση μάσκας και τι προβλέπεται για όποιους δεν την φορούν

Οσον αφορά την χρήση μάσκας, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Η μάσκα είναι υποχρεωτική για μαθητές και δασκάλους, με συγκεκριμένες εξαιρέσεις. 

Σύμφωνα με τις αναλυτικές οδηγίες, που αποτυπώθηκαν σε σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Υγείας και Παιδείας, σε περίπτωση που κάποιος μαθητής δεν τηρεί τις υποχρεώσεις του ως προς την υποχρεωτική χρήση μάσκας (μη ιατρικής ή ιατρικής/χειρουργικής), δεν θα του επιτρέπεται η είσοδος στη σχολική τάξη και θα παίρνει λαμβάνει απουσία.

Εφόσον είναι ανήλικος, θα παραμένει σε ειδικό χώρο, με τήρηση όσο το δυνατόν επαρκούς απόστασης και των λοιπών μέτρων προστασίας, μέχρι την παραλαβή του από τους κηδεμόνες του. Κατά την άφιξη των κηδεμόνων, η ΚΥΑ προβλέπει ότι θα επισημαίνονται προς τους γονείς και τον μαθητή η χρησιμότητα και η αναγκαιότητα της χρήσης μάσκας.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του υπουργείου Παιδείας, πάντως, στις μικρές ηλικίες (4-10 χρονών) θα υπάρχει κάποια ευελιξία και επιείκεια στις περιπτώσεις μη χρήσης μάσκας. 

Όπως έχει επανειλημμένως τονιστεί από την ηγεσία του υπουργείου, στους μαθητές του νηπιαγωγείου και των τριών πρώτων τάξεων του δημοτικού θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση και εξοικείωση με την ενδεδειγμένη χρήση μάσκας.

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική στις εξής περιπτώσεις:

σε όλους τους εσωτερικούς χώρους των σχολικών μονάδων,
στους εξωτερικούς χώρους των σχολικών μονάδων όταν υπάρχει συνωστισμός, (προσέλευση και αποχώρηση από το σχολείο, συνωστισμός σε κυλικεία ή εξωτερικούς χώρους κ.α.)
στα Μέσα Μεταφοράς μαθητών, κατά την περίοδο προσαρμογής στο νηπιαγωγείο, από υγιή, σταθερό συνοδό (γονέα, κηδεμόνα ή άλλο πρόσωπο).

Δεν είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας κατά τη διάρκεια του φαγητού και κατά τη διάρκεια της γυμναστικής/άθλησης. Οι συνοδοί μαθητών στα ΚΕΣΥ θα πρέπει να φορούν ωστόσο υποχρεωτικά μη ιατρική μάσκα.

Στις περιπτώσεις παιδιών με υποκείμενα νοσήματα, η χρήση της χειρουργικής μάσκας μπορεί να επιλεχθεί από τους κηδεμόνες κατ’ επιλογήν τους ή από τον θεράποντα ιατρό.

Ποιοι εξαιρούνται από την υποχρεωτική χρήση μάσκας
Οι κατηγορίες μαθητών που εξαιρούνται από την υποχρεωτική χρήση μάσκας, είναι οι εξής:

μαθητές με γνωσιακή, αναπτυξιακή, ψυχική διαταραχή ή διαταραχή συμπεριφοράς,
μαθητές με σοβαρό νευρολογικό ή μυϊκό ή άλλο νόσημα που τους εμποδίζει να χειριστούν τη μάσκα τους.

Στα σχολεία Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης προβλέπεται η χρήση μάσκας μόνον εφόσον είναι εφικτό. Απαραίτητη προϋπόθεση για να συμμετέχουν στα μαθήματα θα είναι η προσκόμιση των απαραίτητων σχετικών δικαιολογητικών.

Σχολεία: Τι ισχύει με την εξ αποστάσεων εκπαίδευση

Οπως επίσης ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, μαθητές που θα απουσιάζουν λόγω κορωνοϊού, θα μπορούν να παρακολουθούν εξ αποστάσεως τα μαθήματα. 

Όπως τονίζει το υπουργείο «προβλέπεται η δυνατότητα απουσίας μαθητών και εκπαιδευτικών για λόγους συναφείς με τον COVID-19 (ομάδες αυξημένου κινδύνου, ασθένεια από COVID-19 κ.ά.) καθώς επίσης η αναστολή λειτουργίας σχολικών τμημάτων ή μονάδων εξαιτίας εντοπισμού κρουσμάτων. 

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, προβλέπεται εφαρμογή της σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης σε πλαίσιο που ορίζει νέα Υπουργική Απόφαση που εξέδωσαν η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως και η Υφυπουργός Σοφία Ζαχαράκη.»

Η Υπουργική απόφαση ορίζει ότι, εφόσον παραμένει ο κίνδυνος διασποράς του κορωνοϊού, οι σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης υποχρεούνται να παρέχουν σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση σε μαθητές που δεν θα μπορούν να παρακολουθήσουν με φυσική παρουσία την εκπαιδευτική διαδικασία, ως εξής:

1. αν το τμήμα τους ή η σχολική μονάδα τελούν σε αναστολή λειτουργίας, παρέχεται σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, όπου τόσο οι εκπαιδευτικοί όσο και οι μαθητές συμμετέχουν αποκλειστικά εξ αποστάσεως στην εκπαιδευτική διαδικασία.

2. αν κάποιοι μαθητές απουσιάζουν δικαιολογημένα λόγω κορωνοϊού, παρέχεται ταυτόχρονη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση σε μαθητές οι οποίοι συμμετέχουν στο μάθημα με φυσική παρουσία και σε όσους δεν δύνανται να παρακολουθήσουν με φυσική παρουσία την εκπαιδευτική διαδικασία. 

Ειδικότερα, αν μαθητές απουσιάζουν επειδή ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου ή συνοικούν με πρόσωπο το οποίο νοσεί από κορωνοϊό, η εξ αποστάσεως παρακολούθηση των μαθημάτων είναι υποχρεωτική.

Σε περίπτωση που καθίσταται δυσχερής η εφαρμογή της ταυτόχρονης σύγχρονης εξ αποστάσεως διδασκαλίας, προβλέπεται, επίσης, υπό προϋποθέσεις για τους μαθητές που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου η εναλλακτική δυνατότητα σχηματισμού «διαδικτυακών τμημάτων», στα οποία τόσο ο εκπαιδευτικός όσο και οι μαθητές συμμετέχουν αποκλειστικά εξ αποστάσεως στην εκπαιδευτική διαδικασία. 

Αυτά μπορεί να απαρτίζονται είτε από μαθητές μόνο της συγκεκριμένης σχολικής μονάδας είτε διαφορετικών σχολικών μονάδων, ανά τάξη και ανά μάθημα

Τι θα γίνει σε περίπτωση κρούσματος σε σχολείο -Πότε αναστέλλεται η λειτουργία του

Όσον αφορά την περίπτωση ύποπτου κρούσματος μαθητή, το παιδί θα πρέπει να απομονώνεται αμέσως σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο και καλά αεριζόμενο, μέχρι να έρθει η οικογένειά του να τον παραλάβει. Στη συνέχεια, ο μαθητής θα επισκέπτεται τον ιατρό του και θα γίνεται εργαστηριακός έλεγχος. 

Μέχρι να βγουν τα αποτέλεσμα, ο μαθητής θα παραμένει σε απομόνωση στο σπίτι, ενώ το σχολείο θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά. Παρόμοια διαδικασία ακολουθείται και στην περίπτωση εκπαιδευτικού ή εργαζομένου στη σχολική μονάδα.

Αν το τεστ σε παιδί ή εκπαιδευτικό είναι αρνητικό, τότε μπορούν να επιστρέψουν στο σχολείο εντός 24 ωρών. 

Εάν, βέβαια, βγει θετικό, τότε ο γονιός οφείλει να ενημερώσει τον υπεύθυνο Covid-19 του σχολείου, όπως και τους υπεύθυνους όλων των εξωσχολικών δραστηριοτήτων του. Τότε, εκείνος επικοινωνεί με τις αρμόδιες αρχές.

Οσον αφορά την περίπτωση τα κρούσματα να είναι περισσότερα από ένα σε κάποιο σχολείο, το σενάριο για προσωρινή αναστολή λειτουργίας είναι κανονικά πάνω στο τραπέζι. Αυτό τόνισε και ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας χθες στο Mega.

«Μέχρι δύο κρούσματα σε ένα σχολείο, θα μπορέσει να συνεχίσει τη λειτουργία του. Αν έχουμε τρία κρούσματα και πάνω μπορεί να χρειαστεί να κλείσει ακόμη και ολόκληρο συγκρότημα», είπε χαρακτηριστικά.

epirusblog.gr
5 of 5
Πρώτο κουδούνι σήμερα, με μάσκες -Ολοι οι νέοι κανόνες στα σχολεία, λόγω κορωνοϊού
epirusblog.gr
5 of 5
κοινωνία 1312320655534080209
item