Γιάννενα: Ξεκινάει η νέα χρονιά και το στοίχημα για τον Δήμο Ιωαννιτών είναι… ν’ ανοίξουν με ασφάλεια τα σχολεία Γιάννενα: Ξεκινάει η νέα χρονιά και το στοίχημα για τον Δήμο Ιωαννιτών είναι… ν’ ανοίξουν με ασφάλεια τα σχολεία | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Ξεκινάει η νέα χρονιά και το στοίχημα για τον Δήμο Ιωαννιτών είναι… ν’ ανοίξουν με ασφάλεια τα σχολεία

Γιάννενα: Ξεκινάει η νέα χρονιά και το στοίχημα για τον Δήμο Ιωαννιτών είναι… ν’ ανοίξουν με ασφάλεια τα σχολείαΜ. ΕΛΙΣΑΦ: Απαιτείται απ’ όλους μας αυξημένη επαγρύπνηση…

• Στη θέση τους βρίσκονται ήδη οι σχολικές καθαρίστριες
• Παρεμβάσεις 1 εκ. ευρώ υλοποιούνται σε 20 μονάδες

Κινητοποίηση σήμερα από Εργατ. Κέντρο, ΠΑΜΕ, Ένωση Γονέων…

Λίγα εικοσιτετράωρα απομένουν ώσπου να χτυπήσει το πρώτο «κουδούνι» στα σχολεία όλης της χώρας και δεν υπάρχει οικογένεια που να μην αγωνιά για αν και πόσο ασφαλής θα είναι η επιστροφή των παιδιών της στα θρανία.

Στα Γιάννενα ολοκληρώνονται από τον Δήμο οι απαραίτητες προετοιμασίες στις σχολικές μονάδες με τον Δήμαρχο Μωυσή Ελισάφ και τα υπόλοιπα αρμόδια στελέχη του να διαβεβαιώνουν ότι και υγειονομικά υλικά έχουν διανεμηθεί και οι καθαρίστριες βρίσκονται ήδη στους χώρους εργασίας τους, ενώ παρουσίασαν τις παρεμβάσεις που έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη στα σχολεία του Λεκανοπεδίου.

Υπάρχουν, ωστόσο κι εκείνοι που αμφισβητούν την καλή αυτή εικόνα και κάνουν λόγο για προβλήματα και ελλείψεις ζητώντας επιπλέον μέτρα για την κάλυψη των αναγκών. Σήμερα, μάλιστα, το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών και η Ένωση Γονέων διοργανώνουν κινητοποίηση στην πόλη.

Έτοιμα τα σχολεία
Σε ομαλό ξεκίνημα των σχολείων την ερχόμενη εβδομάδα ελπίζει ο Δήμος Ιωαννιτών, ο οποίος έχει εφοδιάσει όλες τις μονάδες με απολυμαντικά υλικά για τον καθαρισμό, με αντισηπτικά για τους μαθητές, ενώ υπάρχει η δυνατότητα να χορηγηθούν και μάσκες σε περιπτώσεις που προκύψει τέτοια ανάγκη.

Εξάλλου, όπως έγινε γνωστό χθες, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου στο Δημαρχείο, οι καθαρίστριες που προσελήφθησαν στο πλαίσιο της προκήρυξης του Αυγούστου βρίσκονται ήδη στις σχολικές μονάδες.

Ταυτόχρονα, έντεκα καθαρίστριες θα διατεθούν για τις ανάγκες των σχολείων από το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας, ενώ άλλες δώδεκα προσλαμβάνονται με τετράμηνες συμβάσεις ώστε να καλυφθούν πλήρως οι αυξημένες ανάγκες που έχουν ανακύψει λόγω της πανδημίας. 

Πέρα από τα παραπάνω, ο Δήμος και οι Σχολικές Επιτροπές του εκτελούν σειρά παρεμβάσεων που επιλύουν προβλήματα στα κτιριακά συγκροτήματα.

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων
Σκοπός είναι τα σχολεία να ξεκινήσουν με τους καλύτερους όρους και σε συνθήκες ασφάλειας την λειτουργία τους, τόνισε χθες ο Μωυσής Ελισάφ.

«Η έναρξη της σχολικής χρονιάς γίνεται κάτω από πρωτόγνωρες συνθήκες. Απαιτεί από όλους αυξημένη επαγρύπνηση και τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. 

Είμαι βέβαιος ότι η εκπαιδευτική κοινότητα θα δώσει τον καλύτερό της εαυτό της, είμαι σίγουρος ότι οι γονείς θα ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα και είμαι απόλυτα σίγουρος ότι τα παιδιά μας θα δείξουν την μέγιστη υπευθυνότητα», σημείωσε ο Δήμαρχος.

Ο κ. Ελισάφ ευχαρίστησε όλες τις υπηρεσίες του Δήμου και τις Σχολικές Επιτροπές που εργάστηκαν και εργάζονται ώστε τα σχολεία να είναι έτοιμα για την έναρξη της Δευτέρας. 

Παράλληλα, αναφέρθηκε και σε σειρά παρεμβάσεων που γίνεται στα σχολικά συγκροτήματα του Δήμου.

Παρεμβάσεις σε εξέλιξη
Aυτή τη στιγμή σε εξέλιξη βρίσκεται εργολαβία ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ που περιλαμβάνει παρεμβάσεις σε είκοσι σχολεία του Δήμου, ενώ σε άλλα δεκαέξι τοποθετούνται αλεξικέραυνα.

Όπως τόνισε χθες ο κ. Ελισάφ, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αποπεράτωσης του Γυμνασίου Πεδινής ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες λόγω του αριθμού μαθητών, ενώ θα ξεκινήσουν τις αμέσως επόμενες ημέρες άλλες δύο εργολαβίες συνολικού προϋπολογισμού 300.000 ευρώ. 

Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη ο διαγωνισμός ώστε να τοποθετηθούν ράμπες ΑμεΑ, γίνονται διαγραμμίσεις σε όλα τα σχολεία, ολοκληρώνονται τα έργα για την αδειοδότηση του Μουσικού Σχολείου, ανακατασκευάζεται το πεζοδρόμιο στην Ακαδημία και θα ξεκινήσει η ανάπλαση της αυλής στο ίδιο σχολικό συγκρότημα.

Ο Δήμαρχος ανέφερε ότι βρίσκεται στην τελική φάση η τοποθέτηση μιας επιπλέον αίθουσας για τις ανάγκες του 28ου Νηπιαγωγείου και σύντομα ξεκινά η διαμόρφωση των σχολικών εγκαταστάσεων στο παλιό Χατζηκώστα. 

Αναγνώρισε ότι υπήρξαν καθυστερήσεις, όμως, όπως είπε, έπρεπε να ξεπεραστεί μία σειρά σοβαρών γραφειοκρατικών προβλημάτων.

Κονδύλια και υλικά…
• Από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Γιάννης Αϊβατίδης σημείωσε ότι τα σχολεία είναι ζωντανοί οργανισμοί και ο Δήμος θα είναι παρών για την αντιμετώπιση όποιου προβλήματος ανακύψει. «Έχουμε κάνει ήδη συσκέψεις με όλους τους φορείς της εκπαίδευσης. 

Προγραμματίσαμε την έναρξη της χρονιάς και είμαστε σε συνεχή επαφή για την επίλυση προβλημάτων», ανέφερε και τόνισε ότι παράλληλα ο Δήμος εξετάζει όλες τις δυνατότητες που υπάρχουν για την δημιουργία νέων σχολικών υποδομών.

• Τις παρεμβάσεις που υλοποιήθηκαν σε όλα τα Γυμνάσια και τα Λύκεια παρουσίασε η Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Φιλιώ Νόκα - Ζαράχη. 

Όπως είπε, ολοκληρώθηκε η κατανομή χρημάτων σε όλα τα σχολεία για την προμήθεια των απαραίτητων υλικών και εξέφρασε την βεβαιότητα ότι εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές θα ανταποκριθούν άριστα στα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Τα παιδιά είμαι σίγουρη ότι θα ανταποκριθούν και θα προσαρμοστούν στα μέτρα για περιορισμό της πανδημίας. Οι γονείς πρέπει να κλείσουν τα αυτιά τους σε φωνές που λένε ότι δεν υπάρχει ιός και να βοηθήσουν τα παιδιά για την τήρηση των μέτρων», επισήμανε η χαρακτηριστικά.

• Τέλος, ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Βασίλης Τσαμπαλάς ανέφερε ότι έχει ολοκληρωθεί η προμήθεια υλικών για όλες τις σχολικές μονάδες ενώ είχαν προηγηθεί όλες οι απαραίτητες παρεμβάσεις για την βελτίωση των υποδομών. 

«Χρειάζεται να είμαστε όλοι σε εγρήγορση. Και θα είμαστε. Υπάρχουν σαφείς οδηγίες από τον ΕΟΔΥ για την λειτουργία των σχολείων και τους κανόνες και πρέπει να τηρούνται για την ασφάλεια του συνόλου της εκπαιδευτικής κοινότητας», κατέληξε.

Και μία κινητοποίηση!
Την εικόνα που έδωσε χθες η Δημοτική Αρχή ενόψει ανοίγματος των σχολείων την ερχόμενη Δευτέρα αμφισβητούν το Εργατικό Κέντρο, το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών και η Ένωση Γονέων Δήμου Ιωαννιτών.

Οι τρεις φορείς θα κάνουν συγκέντρωση σήμερα και ώρα 12 μ. στο Δημαρχείο και θα ακολουθήσει πορεία προς την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ηπείρου.

Κλιμάκιο συνδικαλιστών του Ε.Κ.Ι. με επικεφαλής το Γραμματέα του Κώστα Ηλία, συναντήθηκε χθες με τον Πρόεδρο της ΠΕΔ Ηπείρου για τα μέτρα προστασίας κατά της πανδημίας στις σχολικές μονάδες. 

Από τη συνάντηση, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «καταγράφηκαν σοβαρά προβλήματα, για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας στις σχολικές μονάδες του Νομού».

Μεταξύ άλλων, το Εργατικό Κέντρο κάνει λόγο για ανάγκη άμεσης πρόσληψης μονίμου προσωπικού στην καθαριότητα των σχολείων, επιπλέον του αριθμού του προσωπικού που προσλήφθηκε με τον τρέχον διαγωνισμό, ενώ σημειώνεται πως η μεγάλη πλειοψηφία των σχολικών καθαριστριών εργάζεται με καθεστώς ημιαπασχολησης παρά το γεγονός ότι καλείται να αντεπεξέλθει σε αυξημένο φόρτο εργασίας. 

Επίσης γίνεται λόγος για ανυπαρξία μέτρων ατομικής προστασίας, μέσων και υλικών προς το προσωπικό καθαριότητας για τη διεκπεραίωση των εργασιών στη συντριπτική πλειοψηφία των σχολικών μονάδων. 

Το Ε.Κ.Ι. ζητάει να καλυφτούν άμεσα οι τρέχουσες ανάγκες χωρίς καμία επιβάρυνση γονιών κι εργαζομένων.

Στο ίδιο μήκος το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, ζητάει καθαρά σχολεία με μόνιμο προσωπικό και 15 μαθητές ανά τάξη και διάθεση επιπλέον εκπαιδευτικών σε κάθε σχολείο για την κάλυψη των νέων αναγκών. 

Η δε Ένωση Γονέων Μαθητών Δήμου Ιωαννιτών απαιτεί από Κυβέρνηση και υπ. Παιδείας «να αναλάβουν επιτέλους την κρατική ευθύνη για τους όρους υγιεινής και ασφάλειας στα σχολεία».
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Ξεκινάει η νέα χρονιά και το στοίχημα για τον Δήμο Ιωαννιτών είναι… ν’ ανοίξουν με ασφάλεια τα σχολεία
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 4990211015570650701
Σχόλια
item