Γιάννενα: ΟΧΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΕ ΡΟΛΟ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗ! Μόνο η Πολιτεία μπορεί και πρέπει να ενισχύσει πληττόμενους επιχειρηματίες… Γιάννενα: ΟΧΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΕ ΡΟΛΟ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗ! Μόνο η Πολιτεία μπορεί και πρέπει να ενισχύσει πληττόμενους επιχειρηματίες… | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: ΟΧΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΕ ΡΟΛΟ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗ! Μόνο η Πολιτεία μπορεί και πρέπει να ενισχύσει πληττόμενους επιχειρηματίες…

 

«Άμεση και απ’ ευθείας χρηματοδότηση επιχειρήσεων» ζητά ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Δ. Δημητρίου

«Ήδη δώσαμε τους πόρους (41,5 εκ. ευρώ) που μας ζητήθηκαν...»,
απαντά ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλεξ. Καχριμάνης

«Εμφύλιος» στην Αγορά εάν τοπικά επιλέγονται οι δικαιούχοι επιχορήγησης

Μια απόφαση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να υλοποιήσει πρόγραμμα απευθείας ενίσχυσης των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία του κορωνοϊού, άνοιξε ένα νέο θέμα συζήτησης ανάμεσα στις Περιφέρειες της χώρας, με αντιπαράθεση και σε τοπικό επίπεδο.

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι η διάθεση της ενίσχυσης, χωρίς υποχρέωση επιστροφής των χρημάτων από τις επιχειρήσεις που θα τα λάβουν από την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας -ή και από τις άλλες Περιφέρειες όπως ζητούν περιφερειακές παρατάξεις- ανοίγει και «κεφάλαιο» εν δυνάμει πελατειακών σχέσεων και πρόκληση «εμφυλίου» στην αγορά.

Το θέμα ανακινήθηκε σε τοπικό επίπεδο από τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων (και επικεφαλής της Περιφερειακής παράταξης «Ήπειρος Όλον») Δ. Δημητρίου, ο οποίος με χθεσινή του επιστολή προς τον Περιφερειάρχη, επικαλούμενος το παράδειγμα της Κεντρικής Μακεδονίας, ζητούσε την απευθείας χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και από την Περιφέρεια Ηπείρου.

Μεταφορά 41,5 εκ. ευρώ στο Υπουργείο
Η απάντηση δεν άργησε από την Περιφέρεια, η οποία εξηγεί ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατο, καθώς έχουν εξαντληθεί οι πόροι του ΕΣΠΑ. 

Συγκεκριμένα 41,5 εκ. ευρώ έχουν ήδη διατεθεί μετά από αίτημα του Υπουργείου Ανάπτυξης στο ΕΠΑΝΕΚ για τη συμβολή της Περιφέρειας στην ενίσχυση της πληττόμενης επιχειρηματικότητας από την πανδημία του κορωνοϊού, χωρίς, όπως συμπληρώνει, να έχει γίνει γνωστή μέχρι σήμερα η αποτύπωση της συνδρομής αυτής στις επιχειρήσεις της Ηπείρου.

Υπάρχει όμως και μια δεύτερη… λεπτομέρεια: Η Περιφέρεια Ηπείρου έχοντας ενεργοποιήσει έγκαιρα προγράμματα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας έχει ήδη υπερκαλύψει τους αρχικούς πόρους (εντάσσοντας 260 επενδυτικά σχέδια) και έχει ζητήσει άλλα 7, 3 εκ. ευρώ ώστε να μπορέσει να χρηματοδοτήσει και άλλα από τα περίπου 800 αιτήματα που τώρα αξιολογούνται. 

Επιπλέον αυτών, έχει σε εξέλιξη και το πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων με 100 επιχειρήσεις να έχουν ενταχθεί και προτάσεις άλλων 50 να βρίσκονται στο στάδιο της αξιολόγησης.

Αυτή είναι και η ουσιώδης διαφορά μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου (αλλά και άλλων Περιφερειών της χώρας) με αυτή της Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία όπως μαθαίνουμε μέχρι σήμερα δεν είχε απορροφήσει τους πόρους του δικού της προγράμματος ΕΣΠΑ, έχοντας έτσι ένα αποθεματικό 150 εκ. ευρώ, το οποίο επιθυμεί τώρα να το διαθέσει στις επιχειρήσεις ως κεφάλαιο κίνησης «μη επιστρεπτέο».

Αναταραχή στην αγορά
Από εδώ και πέρα αρχίζει ο προβληματισμός περί του τρόπου επιλογής των τοπικών επιχειρήσεων που θα το λάβουν.

Ήδη στην Κεντρική Μακεδονία σε μια εβδομάδα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον περισσότερες από 20.000 επιχειρήσεις, αριθμός που θα ανέβει ακόμη περισσότερο τις επόμενες ημέρες, με τον στόχο να περιορίζεται όμως σε χρηματοδότηση 8.000 επιχειρήσεων.

Αν και υπάρχουν προϋποθέσεις για να κριθεί μια επιχείρηση δικαιούχος (όπως π.χ. αριθμός εργαζομένων, κύκλος εργασιών κ.α.) αυτά είναι πολύ πιο χαλαρά σε σχέση με τα άλλα προγράμματα του ΕΣΠΑ. 

Αυτό εκ των πραγμάτων θεωρείται βέβαιο ότι θα προκαλέσει αναταραχή στην αγορά και διχασμό στον επιχειρηματικό κόσμο, ενώ η άμεση εμπλοκή των Περιφερειών στη διαδικασία επιλογής των δικαιούχων προβληματίζει ακόμη περισσότερο, καθώς δεν πρέπει να επωμιστούν αυτές το βάρος διανομής «δανεικών και αγύριστων» που είναι υποχρέωση του κεντρικού κράτους και βεβαίως δεν είναι δυνατόν να εκτελέσουν το ρόλο… τράπεζας. 

Στην αχανή Κεντρική Μακεδονία, είναι δύσκολο να υπάρχει συγκρίσιμη εικόνα ανάμεσα στις επιχειρήσεις, στην Ήπειρο όμως είναι πολύ πιο εύκολο και οι αντιδράσεις μπορεί γρήγορα να γενικευτούν και να διαταράξουν επιχειρηματικές, κοινωνικές ακόμη και φιλικές σχέσεις.

Σύμφωνα με την απάντηση του Περιφερειάρχη προς τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου, επειδή υπάρχει πρόβλημα στις επιχειρήσεις, έχει ζητηθεί από τον Υπουργό Ανάπτυξης και τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ η έκδοση μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία» - ΕΠΑνΕΚ αντίστοιχης πρόσκλησης με αυτής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας η οποία θα αφορά το σύνολο της χώρας με περιφερειακή κατανομή και αναμένεται απάντηση.

Τι προτείνει το Επιμελητήριο
Στην πρότασή του το Επιμελητήριο Ιωαννίνων, υποστηρίζει ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας «κατάφερε να δεσμεύσει 150 εκ. ευρώ για άμεση χρηματοδότηση των επιχειρήσεων της Περιφέρειάς του», προβλέποντας ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί στο επόμενο διάστημα και από το σύνολο των Περιφερειών της χώρας «και δεν θα είναι άλλο από την έγκριση χρηματοδότησης απευθείας από αυτές στο σύνολο της Επιχειρηματικότητας, με δεδομένο ότι αρκετές από αυτές, κυρίως οι μικρές και οι μεσαίες δεν έχουν τη δυνατότητα για απευθεία χρηματοδότησης από τις τράπεζες, λόγω μη καθαρής εικόνας, αλλά και λόγω αυστηρών κριτηρίων των χρηματοδοτικών εργαλείων». 

Καλεί δε τον Περιφερειάρχη να υπογράψει σύμβαση με την Διαχειριστική Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Δ. Ελλάδος - Ηπείρου - Ιονίων Νήσων για να έχουν πρόσβαση οι επιχειρηματίες σε χρηματοδότηση μέσω του ΕΦΑΠΑΕ.

Η παράταξη Ριζόπουλου
Ανακοίνωση εξέδωσε και η περιφερειακή παράταξη «ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΗΠΕΙΡΟΥ» του Σπύρου Ριζόπουλου, η οποία εστιάζει στην ημερομηνία υποβολής του αιτήματος της Περιφέρειας Ηπείρου προς το Υπουργείο Ανάπτυξης για έκδοση πρόσκλησης για όλη την Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι αυτή έγινε μετά τη δική της ανακοίνωση. «Η πρόταση των Οριζόντων Ηπείρου για τις ΜΜΕ -έστω με καθυστέρηση- έγινε δεκτή από την Περιφερειακή Αρχή», τονίζει συμπληρώνοντας ότι «δεν περιμέναμε να το παραδεχθεί ο κ. Καχριμάνης».

Το παράδειγμα της Κεντρικής Μακεδονίας
Σύμφωνα με την πρόσκληση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, το ποσό επιδότησης κυμαίνεται από 5.000 έως 50.000 ευρώ, ενώ θα πρέπει οι επιχειρήσεις να έχουν μείωση κύκλου εργασιών κατά το 2ο τρίμηνο του 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2019, θα έχουν υποχρέωση να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων το πρώτο τρίμηνο του 2021 με αυτό του αντίστοιχου τριμήνου του 2020. 

Η κατανομή θα γίνει με συγκριτική αξιολόγηση χωρίς σειρά προτεραιότητας! Τέλος οι αποφάσεις ένταξης θα γίνονται από τον οικείο Περιφερειάρχη.

epirusblog.gr
5 of 5
 
Γιάννενα: ΟΧΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΕ ΡΟΛΟ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗ! Μόνο η Πολιτεία μπορεί και πρέπει να ενισχύσει πληττόμενους επιχειρηματίες…
epirusblog.gr
5 of 5
 
Ιωάννινα 2903016939240326487
Σχόλια
item