Μουζάλας: Να διερευνηθούν οι καταγγελίες προσφύγων για «αδιάκριτες και με συνοπτικές διαδικασίες επιστροφές»

Μουζάλας: Να διερευνηθούν οι καταγγελίες προσφύγων για «αδιάκριτες και με συνοπτικές διαδικασίες επιστροφές»
Τη διερεύνηση των καταγγελιών ομάδων προσφύγων και μεταναστών για «αδιάκριτες και με συνοπτικές διαδικασίες επιστροφές» ζητάει ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή.

Ο Γιάννης Μουζάλας, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ζητάει από τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη να διερευνήσει τα δημοσιεύματα και τις καταγγελίες ότι «αρκετές ομάδες προσφύγων και μεταναστών, αδιακρίτως και με συνοπτικές διαδικασίες επιστρέφονται μετά την άφιξή τους στην ελληνική επικράτεια».

Ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, στο κείμενο της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε, αναφέρει πως «πληθαίνουν οι καταγγελίες, οι οποίες έχουν αυξηθεί δραματικά ειδικά μετά τον Μάρτιο, σχετικά με αναφορές που καταλογίζουν στην Ελλάδα την υιοθέτηση της διεθνώς παράνομης τακτικής των επαναπροωθήσεων».

Ενδεικτικά, αναφέρει τις σχετικές δημόσιες ανακοινώσεις του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και τις δύο ανακοινώσεις που εξέδωσε τον Ιούνιο και τον Αύγουστο η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ ζητώντας από την Ελλάδα να διεξαγάγει έρευνα για τις επαναλαμβανόμενες αναφορές για επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών από τις ελληνικές Αρχές, τόσο στα θαλάσσια όσο και στα χερσαία σύνορα, εκφράζοντας παράλληλα τον βαθύ προβληματισμό τους για πρακτικές που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο.

Ο κ. Μουζάλας, επίσης, αναφέρει ότι «στις αρχές Αυγούστου και για πρώτη φορά, η γερμανική κυβέρνηση καταλόγισε δημόσια στην Ελλάδα παράνομες 
επαναπροωθήσεις προσφύγων στην Τουρκία, όπως προέκυψε από επιστολή του υφυπουργού Άμυνας Πέτερ Τάουμπερ σε επερώτηση του βουλευτή Αντρέι Χούνκο, στην οποία έκανε ουσιαστικά συστάσεις στη χώρα μας να εφαρμόσει το Δίκαιο της θάλασσας», ενώ αναφέρεται και στο πρόσφατο δημοσίευμα των New York Times που κάνει λόγο για άνω των τριάντα υποθέσεις και για πάνω από 1.000 άτομα, τα οποία όπως καταγγέλλεται έχουν είτε επιστραφεί παράνομα ή έχουν «εξαφανιστεί» από την ενδοχώρα και τα νησιά της χώρας μας.
epirusblog.gr
5 of 5
Μουζάλας: Να διερευνηθούν οι καταγγελίες προσφύγων για «αδιάκριτες και με συνοπτικές διαδικασίες επιστροφές»
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 3805611937889455532
item