Σκυλακάκης: Η μεγάλη διαφορά μας με τον Τσακαλώτο είναι η αποτελεσματικότητα των δαπανών για την Υγεία Σκυλακάκης: Η μεγάλη διαφορά μας με τον Τσακαλώτο είναι η αποτελεσματικότητα των δαπανών για την Υγεία | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Σκυλακάκης: Η μεγάλη διαφορά μας με τον Τσακαλώτο είναι η αποτελεσματικότητα των δαπανών για την Υγεία

 

Απάντηση στις  προχθεσινές δηλώσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου αναφορικά με τον αριθμό των ΜΕΘ, δίνει ο Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Με δήλωσή του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, σημειώνει ότι η σημαντικότερη διαφορά της παρούσας με την προηγούμενη κυβέρνηση δεν είναι το πόσα χρήματα ξοδεύονται, αλλά η αποτελεσματικότητα των σχετικών δαπανών.

Παράλληλα, ο κ. Σκυλακάκης σημειώνει ότι σήμερα υπάρχουν 775 κλίνες ΜΕΘ στο ΕΣΥ και τονίζει ότι τους επόμενους μήνες θα προστεθούν άλλες 274 νέες ΜΕΘ και 54 νέες ΜΑΦ που είναι υπό κατασκευή

Ολόκληρη η δήλωση του Θεόδωρου Σκυλακάκη

«Χαίρομαι γιατί ο κ. Τσακαλώτος αποφάσισε να είναι πάλι ο κανονικός εαυτός του και να δώσει συνέχεια στην προχθεσινή μας συζήτηση σε επίπεδο επιχειρημάτων και όχι με απρόκλητους και αναιτιολόγητους χαρακτηρισμούς. Επί της ουσίας, λοιπόν, για το τι παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα της υγείας έχω να παρατηρήσω τα εξής:

Σήμερα στο ΕΣΥ υπάρχουν 775 κλίνες ΜΕΘ ΕΣΥ (χωρίς τις ιδιωτικές κλινικές και τα στρατιωτικά νοσοκομεία) και θα αυξηθούν πολύ περισσότερο στους αμέσως επόμενους μήνες με τις 274 νέες ΜΕΘ και 54 νέες ΜΑΦ που είναι υπό κατασκευή. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε μετά από 4,5 χρόνια διακυβέρνησης 560 ΜΕΘ, το μισό του ευρωπαϊκού μέσου όρου, τον οποίο θα προσεγγίσει η Κυβέρνηση μέχρι το τέλος του χρόνου. Αυτό ακριβώς που είπα στη Βουλή, προκαλώντας την ανεξήγητη (!) έκρηξη του κ. Τσακαλώτου.

Σε ό,τι αφορά τις δαπάνες υγείας, οι τρέχουσες δαπάνες υγείας, ως ποσοστό του ΑΕΠ με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (https://www.statistics.gr/documents/20181/c078d151-02c4-8c97-0b12 e58ade0a31b8) ήταν 7,85% το 2014 και 7,72% το 2018.

Το σημαντικότερο όμως -και εδώ είναι η θεμελιώδης διαφορά μας με τον κ. Τσακαλώτο- δεν αφορά στο πόσα χρήματα ξοδεύονται, αλλά στην αποτελεσματικότητα των σχετικών δαπανών. Τον Ιούλιο του 2019 η κατάσταση στα νοσοκομεία ήταν η εξής:

­1 στα 2 νοσοκομεία δεν είχαν σε λειτουργία Ηλεκτρονικό Φάκελο Ασθενούς.

1 στα 2 νοσοκομεία ανέφεραν ότι υπάρχει εξοπλισμός εκτός λειτουργίας.

8 στα 10 νοσοκομεία έκριναν ανεπαρκή την στελέχωση των κλινικών Παθολογικού Τομέα.

9 στα 10 νοσοκομεία έκριναν ανεπαρκή την στελέχωση των κλινικών Χειρουργικού Τομέα και την στελέχωση των κλινικών Διαγνωστικού και Εργαστηριακού Τομέα.

4 στα 10 νοσοκομεία ανέφεραν ότι δεν ήταν εφικτή η κατάρτιση ασφαλούς προγράμματος εφημεριών.

1 στα 2 νοσοκομεία δεν διέθετε σύστημα διαλογής στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και μόνο 1 στα 4 νοσοκομεία κατέγραφε τον χρόνο αναμονής στα ΤΕΠ.

4 στα 10 νοσοκομεία ανέφεραν ότι υπήρχε πρόβλημα με την Ασφάλεια των ασθενών, καθώς δεν υφίστατο Έκθεση Επιτροπής Λοιμώξεων.

Ταυτόχρονα, τα περισσότερα νοσοκομεία δεν κατέγραφαν καν τις δαπάνες για μετανάστες και πρόσφυγες, με αποτέλεσμα να μην μπορεί η χώρα να διεκδικήσει τον δημοσιονομικό χώρο που αναλογούσε στη σχετική δαπάνη. 

Περισσότερα για τη δημοσιονομική πτυχή της σχετικής διαχείρισης θα έχουμε την ευκαιρία να πούμε στη Βουλή στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, όπου θα παρουσιαστούν εξαιρετικά ενδιαφέροντα νέα στοιχεία για το συγκεκριμένο θέμα.

Όσο για τις δημοσιονομικές δυσκολίες που επικαλείται ο κ. Τσακαλώτος, να μέμφεται τον αρχηγό του, κ. Τσίπρα, ο οποίος το πρώτο εξάμηνο του 2015, στην «Βαρουφακική» του περίοδο (στην οποία τώρα φαίνεται επανέρχεται, εξ ου και οι εντάσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ), προκάλεσε μια τεράστια και αναίτια δημοσιονομική οπισθοδρόμηση και ένα αχρείαστο τρίτο μνημόνιο».


epirusblog.gr
5 of 5
 
Σκυλακάκης: Η μεγάλη διαφορά μας με τον Τσακαλώτο είναι η αποτελεσματικότητα των δαπανών για την Υγεία
epirusblog.gr
5 of 5
 
πολιτική 5378329480705388884
Σχόλια
item