Γιάννενα: Ξεκινά η κοπή των άρρωστων πλατάνων

Η νόσος των πλατάνων «χτύπησε» για τα καλά την παραλίμνια περιοχή των Ιωαννίνων, απ’ όπου θα κοπούν 14 αιωνόβια δέντρα, εντός του Οκτωβρίου, προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά της.

Πρόκειται για την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους, που έχει ήδη καταστρέψει ένα μεγάλο μέρος των πλατάνων στην περιοχή του Καλαμά, αλλά έχει εντοπιστεί και σε άλλα σημεία του νομού Ιωαννίνων, όπως τα Τζουμέρκα.

Η παρουσία του θανατηφόρου μεταχρωματικού έλκους (Ceratocystis platani) στη δεντροστοιχία των πλατάνων που περιβάλλει το Κάστρο, πιστοποιήθηκε κατόπιν δειγματοληψίας που πραγματοποιήθηκε από το Δασαρχείο Ιωαννίνων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας και την αποστολή δειγμάτων στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων.

Εκτός από τα 14 δέντρα στην παραλίμνια περιοχή, θα κοπούν ακόμη τρία προσβεβλημένα δέντρα, ένα στη Λεωφόρο Γράμμου και άλλα δύο εντός του Κάστρου, πριν την είσοδο στο Ιτς Καλέ.

Πέρα από τα πλατάνια που πιστοποιημένα έχουν πληγεί από την ασθένεια, μεταξύ των δέντρων που θα κοπούν, είναι και άλλα που βρίσκονται πολύ κοντά με τα ασθενή δέντρα, τα οποία κρίνεται απαραίτητο να απομακρυνθούν προκειμένου να προστατευτεί η υπόλοιπη συστάδα δέντρων στην παραλίμνια περιοχή.

«Πρέπει να δράσουμε άμεσα, γιατί η νόσος μεταδίδεται ταχύτατα», ανέφερε σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, διευκρινίζοντας ότι οι υπηρεσίες του δήμου ακολουθούν σαφείς οδηγίες που έχουν δοθεί από το δασαρχείο για τον τρόπο εκτέλεσης εργασιών.

Το πρόβλημα υπάρχει στην χώρα μας από το 2003 και εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ήπειρο το 2010, καταστρέφοντας πολλά υπεραιωνόβια δέντρα στην περιοχή του Καλαμά. 

Μέχρι σήμερα η «διασπορά» του μύκητα έχει λάβει αρκετά μεγάλες διαστάσεις τόσο σε περιοχές των Ιωαννίνων, όπου υπάρχουν πλατάνια, όσο και σε άλλες, όπως κοντά στον Άραχθο. 

Κύρια αιτία της διασποράς είναι η ανθρώπινη παρέμβαση για τεχνικά και άλλα έργα, όπως τα κλαδέματα, με εκσκαπτικά μηχανήματα και εργαλεία που δεν έχουν απολυμανθεί σωστά.

Η ανθεκτικότητα των πλατάνων απέναντι στην ασθένεια, για την οποία δεν υπάρχει φαρμακευτικός τρόπος αντιμετώπισης, είναι μηδαμινή. 

Το αισιόδοξο στοιχείο είναι ότι, όταν γίνει έγκαιρη διάγνωση σε μικρές εστίες προσβολής και σε πρώιμο στάδιο, είναι δυνατή η λήψη μέτρων για την εκρίζωση ή τον περιορισμό της εξάπλωσης του μύκητα.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται οι παρεμβάσεις που θα γίνουν και στα Γιάννενα, με βάση της μελέτης της υπηρεσίας Πρασίνου του δήμου, η οποία ολοκληρώνεται αυτές τις ημέρες και θα διαβιβαστεί στην Οικονομική Επιτροπή.

Ήδη το δημοτικό συμβούλιο, με πρόσφατη τροποποίηση του προϋπολογισμού, ενέκρινε το σχετικό κονδύλιο για τις αναγκαίες παρεμβάσεις. 

Έτσι, με την έγκριση της Οικονομικής Επιτροπή, θα προχωρήσει η διαδικασία της ανάθεσης της παρέμβασης, η οποία επίσης πρέπει να γίνει με αυστηρό «πρωτόκολλο», προκειμένου να μην υπάρξει περαιτέρω διασπορά.

Ήδη στην τελευταία τροποποίηση του προϋπολογισμού εγκρίθηκε το σχετικό κονδύλιο. Η υπηρεσία του δήμου ολοκληρώνει την μελέτη, ώστε στις επόμενες ημέρες να γίνει η ανάθεση του έργου.

Μετά από αυτή τη διαδικασία, όλα τα δέντρα θα αντικατασταθούν σύμφωνα και με τις υποδείξεις που θα γίνουν από τα δασαρχείο. Μία από τις λύσεις που εξετάζονται και θεωρούνται κατάλληλες είναι η αντικατάστασή τους με βελανιδιές, με δεδομένο πως και σε σχετική σύσκεψη που είχε γίνει τον Ιούλιο, η υπεύθυνη του Ινστιτούτου Μεσογειακών και Δασικών Οικοσυστημάτων Νικολέτα Σουλιώτη είχε τονίσει πως σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται η εκ νέου φύτευση πλατάνων.

epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Ξεκινά η κοπή των άρρωστων πλατάνων
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 6788157042636280151
item