Γιάννενα: Επιστρέφουν στις κινητοποιήσεις Γιάννενα: Επιστρέφουν στις κινητοποιήσεις | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Επιστρέφουν στις κινητοποιήσεις

Γιάννενα: Επιστρέφουν στις κινητοποιήσεις

Αγωνιστικά ξεκινούν το νέο δικαστικό έτος οι δικαστικοί υπάλληλοι της χώρας, μεταξύ των οποίων και οι υπάλληλοι του δικαστηρίου των Ιωαννίνων, συνεχίζοντας ουσιαστικά τις κινητοποιήσεις που είχαν ξεκινήσει πριν ενσκήψει η πανδημία του κορωνοϊού.

Από σήμερα μέχρι και την Παρασκευή οι δικαστικοί υπάλληλοι πρoχωρούν καθημερινά σε δίωρες διακοπές εργασιών, από τις 9 έως τις 11 το πρωί, μετά από απόφαση της Ομοσπονδίας, που ακολουθεί και ο τοπικός Σύλλογος.
Τα αιτήματα δεν είναι καινούρια, αλλά δυστυχώς η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, σε συνδυασμό με καθυστερήσεις στις χρονοβόρες διαδικασίες του δημοσίου, δεν έχουν ικανοποιηθεί εδώ και αρκετά χρόνια.
Μάλιστα, η Ομοσπονδία σε ανακοίνωσή της σημειώνει πως παρά τις κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος, δεν έχει δοθεί λύση σε κανένα από τα αιτήματα και «με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης διαρκώς απούσα, να μην μπορεί να σταθεί ούτε στο ύψος των περιστάσεων, ως προς το ζήτημα της διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης στο χώρο των δικαστηρίων».
Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στα Γιάννενα με το μεγαλύτερο πρόβλημα να αποτελεί η έλλειψη προσωπικού, κυρίως στις θέσεις των Γραμματέων έδρας, μια εργασία απαιτητική, που ακόμα και αν οι θέσεις καλύπτονται προσωρινά, πολλοί εργαζόμενοι επιλέγουν στην συνέχεια τη μετάταξη σε άλλες υπηρεσίες, όπως ανέφερε η πρόεδρος των Δικαστικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων Παρασκευή Ναυρόζογλου.
Όπως τόνισε η κ. Ναυρόζογλου οι διαδικασίες προσλήψεων επιτυχόντων προηγούμενων διαγωνισμών γίνονται με μεγάλη βραδύτητα, με υπαιτιότητα και του ΑΣΕΠ, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταπεξέρθουν οι υπάλληλοι στον όγκο της δουλειάς και κατά συνέπεια να υπάρχει επιπλέον καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης.
«Ντρέπομαι που αναφέρομαι συνεχώς στα ίδια θέματα, είναι σαν να μη μας ακούνε και αυτό δε μας τιμά ως υπουργείο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επιπλέον, τα κονδύλια που για κάλυψη αναγκών υλικοτεχνικής υποδομής είναι μηδενικά και απαιτούνται συνεχή αιτήματα αλλά και η συνεργασία με άλλους φορείς όπως ο Δικηγορικός Σύλλογος αλλά και η περιφέρεια για την αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων, όπως η στέγη του Δικαστικού Μεγάρου.
Οι εργαζόμενοι ζητούν ακόμη συνεχή επιμόρφωση με σεμινάρια, τόσο κατά την εισαγωγή ενός υπαλλήλου τη εργασία αλλά και κατά τη διάρκεια της θητείας καθώς και κάλυψη των θέσεων δικαστικών επιμελητών, με τις ελλείψεις σήμερα να ανέρχονται στο 50%. 
Αποτέλεσμα είναι την δουλειά των δικαστικών επιμελητών να καλούνται να κάνουν οι αστυνομικοί, δηλαδή υπάλληλοι ενός άλλου υπουργείου, όπως ανέφερε η κ. Ναυρόζογλου.
Τέλος, προβλήματα υπάρχουν και λόγω των έκτακτων συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία, με τα δικαστήρια να λειτουργούν κανονικά και στις αίθουσες να βρίσκονται 20 με 25 άτομα.
Η κ. Ναυρόζογλου αφενός ζήτησε από όλους τους εμπλεκόμενους και τους πολίτες να φορούν την μάσκα και να τηρούν τις αποστάσεις, αλλά και να υπάρχει θερμομέτρηση στην είσοδο του κτιρίου.
Αντίθετα, όπως σημείωσε, από το υπουργείο δεν δίνεται καν το αναγκαίο υλικό, το οποίο προμηθεύονται κυρίως οι πρωτοβάθμιοι και δευτεροβάθμιοι σύλλογοι με δική τους δαπάνη.
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Επιστρέφουν στις κινητοποιήσεις
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 579445936018835411
Σχόλια
item