Πρέβεζα: ''Πράσινο φως'' για την έναρξη αρχαιολογικής έρευνας στην Πανδοσία Καστριού

To ''πράσινο φως'' για την έναρξη συστηματικής αρχαιολογικής έρευνας στον αρχαιολογικό χώρου του Καστριού Φαναρίου (και ειδικότερα στην Αρχαία Πανδοσία) έδωσε το Υπουργείο Πολιτισμού.

Ο προγραμματισμός των έργων είναι διετής και αφορούν τα έτη 2020-2021 ενώ η έγκριση αφορά το 2020 με τις όποιες παρεμβάσεις να γίνονται από τη διεύθυνση της προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας Ανθής Αγγέλη.

Πρόκειται για μια συνεργασία με Ιταλικό Πανεπιστήμιο και τον Σύλλογο Φίλων Νεκρομαντείο και πριν από λίγους μήνες καθηγητές από το Ιταλικό Πανεπιστήμιο μαζί με μεταπτυχιακούς φοιτητές είχαν πραγματοποιήσει επιφανειακούς καθαρισμούς στον χώρο.

Οι ανασκαφές θα είναι προπαρασκευαστικές ενώ στα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα που θα αποκαλυφθούν θα γίνονται οι απαιτούμενες άμεσες στερεωτικές επεμβάσεις.

Οι προσδοκίες από την έναρξη οργανωμένων ερευνητικών παρεμβάσεων στην Αρχαία Πανδοσία είναι πολλές αφού πρόκειται για έναν “παρθένο” αρχαιολογικό χώρο που μέχρι σήμερα ουσιαστικά δεν έχει ερευνηθεί.

Κατά την αρχαιότητα η Πανδοσία υπήρξε από τις σημαντικότερες ηπειρωτικές πόλεις, με ισχυρή ακρόπολη, ενώ οι υποδομές της δείχνουν ότι μπορούσε να φιλοξενήσει έως και 10χιλ κατοίκους!.

Ήταν αποικία των Ηλείων και λόγω της στρατηγικής της θέσης (δεδομένου ότι έλεγχε τη διάβαση του ποταμού Αχέροντα) αποτέλεσε σημείο αναφοράς στο διάβα της ιστορίας έως και τα Ενετικά Χρόνια όταν η πόλη μετατράπηκε σε φρούριο.

Η προσπέλαση της Αρχαίας Πανδοσίας γινόταν μέσω θαλάσσης και μέσω του πλωτού Αχέροντα ποταμού, ο οποίος στο χωριό Καστρί απέχει μόλις 100–200 μ. από την οχυρωμένη πόλη.

Στα σημεία αυτά είχαν εντοπιστεί μεταλλικοί κρίκοι προσδέσεως των σκαφών .


epirusblog.gr
5 of 5
Πρέβεζα: ''Πράσινο φως'' για την έναρξη αρχαιολογικής έρευνας στην Πανδοσία Καστριού
epirusblog.gr
5 of 5
Πρεβεζα 5359149778500902508
item