Γιάννενα: Στο Αρχοντικό Ισμήνης Τζαβέλλα το Αρχείο του Δήμου

Γιάννενα: Στο Αρχοντικό Ισμήνης Τζαβέλλα το Αρχείο του Δήμου
Στο ισόγειο του Αρχοντικού Ισμήνης Τζαβέλλα λειτουργεί εδώ και μερικές ημέρες το Ιστορικό Αρχείο του Δήμου Ιωαννιτών. 

Το  Αρχοντικό Ισμήνης Τζαβέλλα είναι ένα εμβληματικό κτίριο της πόλης,  μια κλασική αστική κατοικία του 19ου αιώνα, από τις ελάχιστες που σώζονται ακόμη στα Γιάννενα. 

Η Ισμήνη Τζαβέλλα κληροδότησε στον Δήμο το αρχοντικό της οικογένειάς της με την επιθυμία να λειτουργήσει ως μουσείο. 

Για αρκετά χρόνια φιλοξενήθηκαν στους χώρους του τα Γενικά Αρχεία του Κράτους. Από την ώρα που τα ΓΑΚ μετακόμισαν στο Σουφαρί Σεράι, η οικία παρέμεινε κλειστή και είχε υποστεί μεγάλες φθορές.

Το 2014 ολοκληρώθηκε το μεγάλο έργο αποκατάστασης σύμφωνα με την μελέτη που είχαν εκπονήσει οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου. 

Το 2017 με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου εγκρίθηκε η μεταστέγαση, στο ισόγειο του Αρχοντικού, του Ιστορικού αρχείου του Δήμου.  

Στα επόμενα χρόνια και πάλι το κτίριο δεν χρησιμοποιήθηκε με αποτέλεσμα να έχει υποστεί εκτεταμένες φθορές στη στέγη αλλά και το εσωτερικό του, κυρίως από την εισροή όμβριων υδάτων, παρουσιάζοντας εικόνα πλήρους εγκατάλειψης.

Από τον Οκτώβριο του 2019 έγιναν όλες οι απαραίτητες εργασίες για την αποκατάσταση της στέγης και του εσωτερικού του ώστε να επανέλθει στην αρχική του μορφή.

Ο Δήμος  έχει υποβάλλει ήδη αίτημα στην Εφορεία Νεότερων Μνημείων ώστε να δοθεί έγκριση για την πλήρη αποκατάσταση και της πρόσοψης της κατοικίας.

Παράλληλα γίνεται συντήρηση των εκθεμάτων – κειμηλίων τα οποία θα παρουσιαστούν σε μόνιμη έκθεση που θα λειτουργήσει στο κτίριο.

Τα υπόλοιπα τμήματα θα αξιοποιηθούν από το Δήμο ως εκθεσιακός χώρος και για την στέγαση του φωτογραφικού του αρχείου.
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Στο Αρχοντικό Ισμήνης Τζαβέλλα το Αρχείο του Δήμου
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 6763863652293965578
item