Διεθνή ΜΜΕ για την ελληνοτουρκική κρίση: Το ΝΑΤΟ έχει παραλύσει

Διεθνή ΜΜΕ για την ελληνοτουρκική κρίση: Το ΝΑΤΟ έχει παραλύσει

Το ΝΑΤΟ έχει παραλύσει στην ελληνοτουρκική κρίση, όπως επισημαίνει η ελβετική εφημερίδα «Le Temps», ενώ το γερμανικό περιοδικό «Focus υποστηρίζει ότι η Αγκυρα διεκδικεί τα συμφέροντά της χωρίς διπλωματία.

Στην ελληνοτουρκική διαμάχη για το φυσικό αέριο, η Ελλάδα είναι ένα βήμα μπροστά ενώ η Τουρκία είναι μόνη της.

Την ίδια ώρα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πιέζει με το χαρτί του προσφυγικού, αναφέρει άλλο γερμανικό δημοσίευμα υπογραμμίζοντας ο Σουλτάνος του Βοσπόρου ευελπιστεί στη βοήθεια της Μέρκελ.

Eλβετική εφημερίδα «Le Temps»

«Στην ελληνοτουρκική κρίση το ΝΑΤΟ παραλύει», είναι ο τίτλος άρθρου της ελβετικής εφημερίδας «Le Temps» σχολιάζοντας την αδράνεια της Συμμαχίας στην διαμάχη Αθήνας - Άγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο.

«Μπορεί η Άγκυρα και η Αθήνα να παραμείνουν μέλη της ίδιας Συμμαχίας με τα τουρκικά και ελληνικά πλοία το ένα απέναντι στην ανατολική Μεσόγειο;», διερωτάται το επίμαχο δημοσίευμα και προσθέτει:

«Στις Βρυξέλλες, η διοίκηση του ΝΑΤΟ παρακάμπτει το θέμα και βασίζεται σε αποκλιμάκωση της κρίσης στο Αιγαίο».

Το ελβετικό δημοσίευμα υπενθυμίζει την αδράνεια των ΗΠΑ πριν από δύο χρόνια με αφορμή την στρατιωτική εμπλοκή της Άγκυρας σε Συρία και Λιβύη.

Στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, οι Τούρκοι διπλωμάτες θυμούνται ακόμη την ομιλία της Ρόουζ Γκότμελερ. 

Στις 23 Ιανουαρίου του 2018, η Αμερικανίδα διπλωμάτης ήταν τότε αναπληρώτρια γενική γραμματέας του ΝΑΤΟ, υπεύθυνη σε θέματα στρατηγικής. 

Προσκλήθηκε να μιλήσει στην Κωνσταντινούπολη, ενώπιον μιας ομάδας υψηλόβαθμών Τούρκων αξιωματούχων αξιωματούχων εξαίροντας την ουσιαστική θέση της Τουρκίας στη Συμμαχία.

Ούτε μία λέξη για να προειδοποιήσει την Τουρκία επειδή είναι ενεργή στρατιωτικά σε Συρία και Λιβύη. Αντ' αυτού τόνισε:

«Η συμμετοχή σας στις αποστολές του ΝΑΤΟ είναι ζωτικής σημασίας για τη συλλογική μας ασφάλεια».

Γερμανικό περιοδικό «Focus»

«Η ιστορική κληρονομιά περιπλέκει την κατάσταση: ο Ερντογάν πρέπει να ελπίζει στην Μέρκελ για την επίλυση τη διαμάχης στην ανατολική Μεσόγειο», γράφει το γερμανικό περιοδικό Focus επισημαίνοντας ότι η διαμάχη μεταξύ των δύο μελών του ΝΑΤΟ, Ελλάδας - Τουρκίας έχει κλιμακωθεί για εβδομάδες.

«Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τώρα την ΕΕ να συμπεριφερθεί «αμερόληπτα» στη διαμάχη για το φυσικό αέριο».

«Η κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο είναι σαν να παίζεις με φωτιά. Κάθε σπίθα μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, ο οποίος αργότερα μετέβη και στην Άγκυρα.

Η προσέγγιση της διπλωματίας του Βερολίνου δεν ήταν αρχικά ιδιαίτερα επιτυχής. Τουλάχιστον ο Γερμανός υπουργός μπόρεσε να φύγει με την ελάχιστη συναίνεση: Έλληνες και Τούρκοι θέλουν να συνεχίσουν να μιλούν για τη γερμανική διαμεσολάβηση.

Η Κύπρος ως σύμβολο επιδείνωσης

Οι αναμνήσεις ξυπνούν το παρελθόν. Η κρίση στα Ιμια, το 1996... Εκείνη την εποχή, η πολιτική παρέμβαση της Ουάσιγκτον εμπόδισε την κλιμάκωση.

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έφτασαν σε ιστορικό χαμηλό το καλοκαίρι του 1974 όταν η Άγκυρα παρενέβη στρατιωτικά στη Μεγαλόνησο. 

Σχεδόν πενήντα χρόνια αργότερα, η Κύπρος -τώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης- εξακολουθεί να χωρίζεται σε δύο μέρη. Παρά όλες τις διπλωματικές προσπάθειες διαμεσολάβησης, δεν υπάρχει λύση.

Η γαλλο-γερμανική συμφιλίωση θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως πρότυπο

Οι τρέχουσες εντάσεις πρέπει να εξεταστούν στο ιστορικό τους πλαίσιο, σχολιάζει το γερμανικό περιοδικό. 


Η αδυναμία των διαμεσολαβητών να δημιουργήσουν γέφυρες και να επιτύχουν συμβιβασμούς δείχνει επίσης πόσο λίγη προσοχή έχει ληφθεί τις τελευταίες δεκαετίες για την εξάλειψη των αιτιών των συγκρούσεων σε διεθνές επίπεδο. Εδώ, η Ευρώπη και η Δύση συνολικά μοιράζονται την πολιτική ευθύνη.

Ο τουρκο-ελληνικός ανταγωνισμός είναι παραδοσιακά μία εχθρική κληρονομιά.

Για τους ειδικούς, είναι όπως η διαμάχη Ισραηλινών - Παλαιστινίων, Ινδίας -Πακιστάν.

«Μόνο οι Γερμανοί και οι Γάλλοι άφησαν πίσω τους την ιστορία και, κατά τη διάρκεια μιας αξιοθαύμαστης συμφιλίωσης, δημιούργησαν μια ειρηνική συνύπαρξη. Έλληνες και Τούρκοι θα μπορούσαν να επωφεληθούν σε μεγάλο βαθμό από αυτό το ιστορικό μάθημα», τονίζει το «Focus».

«Όμως η πολιτική βούληση για επίτευξη μόνιμης ισορροπίας δεν είναι εμφανής. Πάνω απ 'όλα, λείπει η συμβολή των αντίστοιχων (πολιτικών) κοινωνιών για την επίτευξη μιας μετατόπισης προς μια ειρηνική ισορροπία».

«Στη περίπτωση της ελληνοτουρκικής κρίσης... ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες».

Οι πολιτικές προϋποθέσεις μέχρι στιγμής έχουν αποτρέψει μια νέα διπλωματική αρχή.

«Σταματήστε τις προκλήσεις, ξεκινήστε τις συνομιλίες», λέει ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης.

Με τον όρο «προκλήσεις», ο πρωθυπουργός της Αθήνας εννοεί την τουρκική διείσδυση σε θαλάσσιες περιοχές που, σύμφωνα με την ελληνική ερμηνεία, ανήκουν στην εθνική της κυριαρχία.

«Ένα μήνυμα είναι ότι Γερμανία και Ευρώπη βρίσκονται σε πλήρη αλληλεγγύη με την Ελλάδα», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών. Το δεύτερο μήνυμα βασίζεται στη διπλωματία:

«Χρειαζόμαστε δείγματα αποκλιμάκωσης τώρα και αμέσως και ετοιμότητα για διάλογο», προσθέτει.

Η Άγκυρα διεκδικεί τα συμφέροντά της ακόμη και χωρίς διπλωματία

«Στον αγώνα για υποστήριξη στη μακροπρόθεσμη σύγκρουση, η Αθήνα είναι ένα βήμα μπροστά. Η Άγκυρα είναι σε μεγάλο βαθμό μόνη της. Αυτή η πολιτική απομόνωση σε καμία περίπτωση δεν οδήγησε στην επανεξέταση του θέματος από την πλευρά της Τουρκίας. Αντιθέτως:

«Παίρνουμε αυτό που δικαιούμαστε - στη Μεσόγειο, στο Αιγαίο και στον Εύξεινο Πόντο, δεν θα κάνουμε παραχωρήσεις», δήλωσε ο πρόεδρος Ερντογάν στο τέλος Αυγούστου.

Λίγες ημέρες αργότερα, η Άγκυρα ανεβάζει τους τόνους:

«Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου απείλησε με πόλεμο εάν η Αθήνα επέκτεινε τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο στα δώδεκα ναυτικά μίλια».

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Kadir Has της Κωνσταντινούπολης την άνοιξη, η Ελλάδα κατατάσσεται μόνο στην ένατη θέση στον πίνακα χωρών που απειλούν την Τουρκία.

Οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία βρίσκονται στην κορυφή της λίστας που απειλούν την γείτονα. Αξίζει να σημειωθεί ότι - με βάση τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης - περισσότεροι Τούρκοι αισθάνονται ότι απειλούνται από τη Γερμανία παρά από τη γειτονική τους Ελλάδα.

Οι ΗΠΑ έχουν αποσυρθεί από τη σύγκρουση

Τα προηγούμενα χρόνια, οι ΗΠΑ είχαν ενεργήσει ως μεσολαβητής σε ανάλογες καταστάσεις. Όμως η Ουάσιγκτον έχει αποσυρθεί. 


Η αποχή των Αμερικανών είναι ένας σημαντικός λόγος για τα τρέχοντα προβλήματα, θεωρεί ο Φρανσουά Χάισμπουργκ από το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών: «Βλέπουμε ένα περιφερειακό παράδειγμα του τι συμβαίνει υπό το φως της απουσίας της αμερικανικής ηγεσίας».

Ο Ερντογάν πρέπει να καταφύγει στη βοήθεια της Μέρκελ

Λαμβάνοντας υπόψη τη νέα σειρά προτεραιοτήτων της Ουάσιγκτον, οι εκκλήσεις για γερμανική διαμεσολάβηση γίνονται όλο και πιο ισχυρές.

Το Βερολίνο δέχτηκε την πρόκληση. Η διευθέτηση των τουρκο-ελληνικών προβλημάτων αποτελεί προτεραιότητα της γερμανικής προεδρίας το τρέχον εξάμηνο στην Ε.Ε Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Μάας ταξίδεψε σε Αθήνα και Άγκυρα και η Καγκελάριος Μέρκελ κάλεσε επίσης το τηλέφωνο πάνω από μία φορά για να μεσολαβήσει στην κόντρα Ερντογάν - Μητσοτάκη.

Ωστόσο, το Βερολίνο δεν μπορεί να προσφέρει απόλυτη ουδετερότητα:

«Ως μέλη της ΕΕ, έχουμε την υποχρέωση να λάβουμε σοβαρά υπόψη τα δικαιώματα της Ελλάδας και να τα υποστηρίξουμε όπου είναι σωστά», δήλωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος.

Γερμανικό ειδησεογραφικό δίκτυο «RND»: «Στην ελληνοτουρκική διαμάχη ο Ερντογάν παίζει τώρα το χαρτί του προσφυγικού»

«Στη διαμάχη για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στη Μεσόγειο, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν προφανώς βλέπει τον άσσο του στο μανίκι του», όπως αναφέρει το γερμανικό ειδησεογραφικό δίκτυο RND.

«Η Άγκυρα απειλεί Ελλάδα και ΕΕ ότι θα βάλει τέλος στη συμφωνία για τους πρόσφυγες.Η Ελλάδα το αισθάνεται ήδη», προσθέτει.

«Η κυβέρνηση της Άγκυρας, μέχρι στιγμής, δεν έχει εντυπωσιαστεί από τις προειδοποιήσεις. Εάν η ΕΕ επιβάλλει κυρώσεις σε βάρος της, θα μπορούσε «να μην περιμένει συνεργασία στο ζήτημα της μετανάστευσης», δήλωσε ο Celmer Celik, εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος του Ερντογάν.

Σε απλή γλώσσα αυτό σημαίνει: Εάν η ΕΕ αποφασίσει για κυρώσεις, η Άγκυρα ακυρώνει τη συμφωνία για το προσφυγικό που συνήψε το 2016. Τον Μάρτιο ο Ερντογάν απείλησε ότι θα στείλει «εκατομμύρια μετανάστες» στην Ευρώπη.
epirusblog.gr
5 of 5
Διεθνή ΜΜΕ για την ελληνοτουρκική κρίση: Το ΝΑΤΟ έχει παραλύσει
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 5765163980777404626
item