Τουρκία: Γιατί η κίνηση των ΗΠΑ για άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο την εξόργισε Τουρκία: Γιατί η κίνηση των ΗΠΑ για άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο την εξόργισε | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Τουρκία: Γιατί η κίνηση των ΗΠΑ για άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο την εξόργισε

Τουρκία: Γιατί η κίνηση των ΗΠΑ για άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο την εξόργισε

Η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να προχωρήσουν σε μερική άρση της εξαγωγής μη φονικών όπλων -non lethal weapons- προς την Κυπριακή Δημοκρατία, θεωρείται μια απόφαση βαρύνουσας σημασίας. 

Πρόκειται για την επίσημη αλλαγή της πολιτικής που ακολουθούσε η Ουάσιγκτον επί 33 χρόνια.

Όσο κι αν η μερική άρση στην εξαγωγή αμερικανικών όπλων προς την Κύπρο αφορά μεταξύ άλλων δακρυγόνα και αστυνομικά κλομπ, η αλλαγή στάσης των Ηνωμένων Πολιτειών σηματοδοτεί την απόφαση της Ουάσιγκτον να σταλεί ένα καθαρό μήνυμα προς την Άγκυρα ότι θα πρέπει να τερματιστεί η επιθετικότητα που κινδυνεύει να γίνει η σπίθα για την ανάφλεξη στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η απόφαση της αμερικανικής πλευράς εξόργισε την τουρκική κυβέρνηση η οποία εμμέσως απείλησε ότι θα προχωρήσει σε εξοπλισμό του ψευδοκράτους στα κατεχόμενα με οπλικά συστήματα, κίνηση στην οποία προβαίνει ούτως ή άλλως χωρίς έλεγχο και χωρίς να της επιβάλλονται κυρώσεις.

Αυτό όμως που αντιλαμβάνονται οι Τούρκοι είναι ότι η συμβολική απόφαση της Ουάσιγκτον για μερική άρση της πώλησης όπλων προς την Λευκωσία είναι το απαραίτητο προηγούμενο βήμα πριν την πλήρη άρση των εξαγωγών αμερικανικών όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών υπέρ της Κύπρου, δείχνει και την ισχύ που μπορεί να έχουν αποφάσεις της αμερικανικής Γερουσίας. 

Σε μία συγκυρία που η ΕΕ συζητά για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, μια συμβολική κίνηση από την Ουάσιγκτον δείχνει ότι η πίεση προς την Άγκυρα μπορεί να αυξηθεί εκ του παραλλήλου μέσω ΕΕ και Βρυξελλών.

Στον ΟΗΕ ο Δένδιας την Παρασκευή

Ο υπουργός των Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη όπου την Παρασκευή (μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας) αναμένεται να συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο Νίκος Δένδιας αναμένεται να ενημερώσει τον Αντόνιο Γκουτέρες για την διαμορφούμενη κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την κλιμακούμενη επιθετικότητα της Τουρκίας.
epirusblog.gr
5 of 5
Τουρκία: Γιατί η κίνηση των ΗΠΑ για άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο την εξόργισε
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 5432359376325957952
Σχόλια
item