Γιάννενα: Μια «Αστυνομία» για την Παμβώτιδα

Γιάννενα: Μια «Αστυνομία» για την Παμβώτιδα

Τη δική της «αστυνομία» θα αποκτήσει η λίμνη Παμβώτιδα, καθώς δήμος Ιωαννιτών, ΔΕΥΑΙ και Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας αποφάσισαν να προχωρήσουν στη δημιουργία ενός μηχανισμού ελέγχου και αστυνόμευσης.

Το προσωπικό που θα στελεχώνει αυτόν τον μηχανισμό, θα προχωρά σε μη προγραμματισμένες περιπολίες σε όλες τις παραλίμνιες περιοχές, ενώ οι έλεγχοι θα διεξάγονται και από αέρος με τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones), τα οποία θα προμηθευτεί ο σύντομα ο Φορέας της Λίμνης. 

Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στον έλεγχο των μεθόδων διαχείρισης των κοπροσωρών των πτηνοτροφείων, καθώς οι εναποθέσεις τους οφείλουν να γίνονται σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η απόφαση αυτή ελήφθη σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στα γραφεία της ΔΕΥΑΙ, με τη συμμετοχή του προέδρου της Άρη Μπαρτζώκα, του αντιπροέδρου Στέφανου Μάντζιου και αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων της επιχείρησης, του αντιδημάρχου Προστασίας Περιβάλλοντος και Λίμνης Βασίλη Βλέτσα και του προέδρου του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας Φίλιππα Φίλιου.


Το κύριο θέμα της συζήτησης ήταν η αποφυγή εισροής ακαθάρτων υδάτων στην Παμβώτιδα από οποιαδήποτε πηγή. 


Εκτός από τον μηχανισμό ελέγχου και αστυνόμευσης, αποφασίστηκε να διεξάγονται περιοδικά χημικές αναλύσεις των ομβρίων υδάτων τα οποία εισέρχονται στη λίμνη, ώστε να υπάρχει τεκμηριωμένη εικόνα της σύστασής τους κι αν χρειαστεί να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα για την προστασία της.

Βαρύτητα θα δοθεί και στον έλεγχο των συνδέσεων με το αποχετευτικό, καθώς εξακολουθεί να υφίσταται το πρόβλημα με τις συνδέσεις των αγωγών ακαθάρτων των οικιών με τους αγωγούς των ομβρίων, με αποτέλεσμα τη συστηματική ρύπανση της λίμνης. 


Η ΔΕΥΑΙ καλεί όποιον δημότη «αντιληφθεί ένα τέτοιο περιβαλλοντικό έγκλημα», να το καταγγείλει αμέσως. 

Επίσης, υπενθυμίζει ότι όσοι δεν έχουν συνδεθεί με το κεντρικό δίκτυο αποχέτευσης, μπορούν να το πράξουν ως τις 31/12/2020 με έκπτωση επί των τελών σύνδεσης 40%. Από 1/1/2021 η μη συμμόρφωση θα επιφέρει ποινικές κυρώσεις.

Τέλος, συμφωνήθηκε οι τριμερείς αυτές συναντήσεις να επαναλαμβάνονται ανά τετράμηνο, με σκοπό, μέσα από τη συνεργασία των υπηρεσιών και τη λήψη των απαραίτητων αποφάσεων και μέτρων, να επιτευχθεί η παύση των εισροών πάσης φύσεως ακαθάρτων υδάτων προς τη λίμνη.
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Μια «Αστυνομία» για την Παμβώτιδα
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 8486058173724524923
item