Ρεπουμπλικάνοι «αδειάζουν» Τραμπ: Θα υπάρξει ειρηνική μεταβίβαση αν ηττηθεί Ρεπουμπλικάνοι «αδειάζουν» Τραμπ: Θα υπάρξει ειρηνική μεταβίβαση αν ηττηθεί | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Ρεπουμπλικάνοι «αδειάζουν» Τραμπ: Θα υπάρξει ειρηνική μεταβίβαση αν ηττηθεί

Αποστάσεις από τον Αμερικανό πρόεδρο κρατούν ολοένα και περισσότερα στελέχη των Ρεπουμπλικανών, μετά τη στάση του Ντόναλντ Τραμπ που απέφυγε να δεσμευτεί αν θα υπάρξει ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας στην περίπτωση που ηττηθεί στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Τη σκυτάλη πήρε ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, Μιτς ΜακΚόνελ, που προασπίστηκε τη συνταγματική διακυβέρνηση.

«Ο νικητής των εκλογών της 3ης Νοεμβρίου θα ορκιστεί στις 20 Ιανουαρίου. Θα υπάρξει ομαλή μετάβαση, όπως συμβαίνει κάθε τέσσερα χρόνια από το 1792», έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter ο ΜακΚόνελ.

Αδειάζουν μεν, χωρίς να επικρίνουν ευθέως

Πολλοί άλλοι βουλευτές και γερουσιαστές εξέφρασαν την πίστη τους στην ειρηνική μεταβίβαση. Ωστόσο, κανείς δεν άσκησε ευθεία κριτική στον Ντόναλντ Τραμπ.

«Η ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας είναι κατοχυρωμένη από το Σύνταγμα και θεμελιώδης για την επιβίωση της Δημοκρατίας μας. 

Οι Αμερικανοί ηγέτες ορκίζονται στο Σύνταγμα. Θα τηρήσουμε αυτόν τον όρκο», ανέφερε η βουλευτής Λιζ Τσένεϊ.

Ο γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο, πρώην υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία, διαβεβαίωσε ότι η επερχόμενες εκλογές θα είναι νόμιμες, δίκαιες και σύμφωνες με την καθιερωμένη πρακτική που ισχύει εδώ και πάνω από δύο αιώνες. 

«Ίσως χρειαστεί περισσότερος χρόνος από τον συνηθισμένο για να μάθουμε το αποτέλεσμα, αλλά θα είναι έγκυρο», έγραψε στο Twitter.


Επίσης στο Twitter, ο βουλευτής Στιβ Στίβερς, έγραψε: «Τίποτα άλλο δεν οροθετεί τη Συνταγματική Δημοκρατία μας περισσότερο από την ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας. Ορκίστηκαν να τηρώ και να υπερασπίζομαι το Σύνταγμα και θα τηρήσω αυτόν τον όρκο».

«Θα δούμε τι θα συμβεί»

Την Τετάρτη, ο Τραμπ, απαντώντας σε ερώτηση ενός δημοσιογράφου, απέφυγε να δεσμευτεί σε μια ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας, αν χάσει στις εκλογές, και εκτίμησε ότι η εκλογική μάχη μεταξύ του ιδίου και του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν θα κριθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο«Θα δούμε τι θα συμβεί», πρόσθεσε.

Ο γερουσιαστής και πρόεδρος της Επιτροπής Δικαστικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Λίντσεϊ Γκρέιαμ, που θεωρείται στενός σύμμαχος του Τραμπ, δεν φάνηκε πάντως να ανησυχεί ιδιαίτερα. «Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι θα είναι ειρηνική. 

Μπορεί να έχουμε κάποια δικαστική διαμάχη για το ποιος κέρδισε, αλλά το (Ανώτατο) Δικαστήριο θα αποφανθεί και αν χάσουν οι Ρεπουμπλικάνοι, θα αποδεχτούμε αυτό το αποτέλεσμα», είπε μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News.
epirusblog.gr
5 of 5
Ρεπουμπλικάνοι «αδειάζουν» Τραμπ: Θα υπάρξει ειρηνική μεταβίβαση αν ηττηθεί
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 6332654027253572837
Σχόλια
item