Λέσβος: «Μονόδρομος» το Καρά Τέπε το μήνυμα στους απείθαρχους μετανάστες

Λέσβος: «Μονόδρομος» το Καρά Τέπε το μήνυμα στους απείθαρχους μετανάστες

Παρά την προσπάθεια που καταβάλλεται ώστε να αποκτήσουν και πάλι στοιχειώδη στέγαση οι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που έμειναν στον δρόμο μετά τους εμπρησμούς στη 
Μόρια, η κατάσταση παραμένει έκρυθμη στη Λέσβο.

Χιλιάδες μετανάστες παραμένουν στον δρόμο, καθώς αρνούνται να προσέλθουν στη νέα δομή. Ενδεικτικό είναι ότι μονάχα 1.000 άτομα από τα 12.500 έχουν μέχρι τώρα εγκατασταθεί στον Καρά Τεπέ


Από αυτούς κατά την εξέταση στην οποία υποβλήθηκαν, προκειμένου να μπουν στη νέα δομή, 21 βρέθηκαν θετικοί στη νόσο του κορονοϊού. Τέθηκαν σε υγειονομική απομόνωση σε ειδικό χώρο ο οποίος έχει δημιουργηθεί εκεί.

Η πλειονότητα των μεταναστών που αντιδρά είναι Αφγανοί. Αυτοί είναι που φώναζαν συνθήματα όπως "Αζαντί -Αζαντί" ("ελευθερία"), ζητώντας να μεταφερθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα. Οι αρχές έχουν εντοπίσει τις ομάδες εκείνες που όχι μόνο δημιουργούν ένταση, αλλά και σκορπίζουν τον τρόμο στους υπόλοιπους μετανάστες, ακόμα και εμποδίζοντάς τους να μπουν στη νέα δομή.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ξεκαθάρισε πάντως πως δεν υπάρχει περίπτωση να φύγει κανείς μετανάστης και πρόσφυγας από το νησί της Λέσβου, αν δεν περάσει από τη νέα δομή στο Καρά Τεπέ και δεν ακολουθήσει τις διαδικασίες νομιμοποίησής του.

«Δεν είναι θέμα διαπραγμάτευσης αν θα μπουν ή όχι οι αιτούντες άσυλο στο camp» είπε προσθέτοντας ότι έχει ξεκινήσει διανομή φυλλαδίων στη γλώσσα τους.

Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη, τους τελευταίους μήνες οι πρόσφυγες και μετανάστες στη Λέσβο έχουν μειωθεί από 23.000 σε 12.000. Ακόμη 2.000 άτομα θα φύγουν τις επόμενες ημέρες και σχεδιάζεται μέχρι τα Χριστούγεννα να φύγουν οι μισοί και οι υπόλοιποι μέχρι το Πάσχα.

Ενδιαφέρουσα εξέλιξη αποτελεί η θέση της Επιτρόπου Μετανάστευσης Ίλβα Γιόχανσον. Απαντώντας σε ερώτηση της Εύας Καϊλή δέχθηκε ότι στην Τουρκία παρέχεται επαρκής προστασία σε πρόσφυγες από εμπόλεμες ζώνες. 


«Γεγονός που σημαίνει ότι η αποστολή μεταναστών και προσφύγων προς τα ελληνικά σύνορα της ΕΕ, είναι μια ευθέως προκλητική ενέργεια εναντίον της ΕΕ και ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να κατηγορηθεί ότι δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της κλείνοντας προσωρινά τα σύνορα».

Αυτό σημαίνει ότι όσοι προσεγγίζουν τις ελληνικές ακτές, η τουλάχιστον η πλειονότητά τους, δεν είναι πρόσφυγες, αλλά μετανάστες. Και αυτό γιατί, δεν εγκαταλείπουν μια χώρα, στην οποία κινδυνεύουν από πολεμικές συγκρούσεις ή άλλες διώξεις, αλλά μια “ασφαλή χώρα”, στην οποία κατέφυγαν προερχόμενοι ενδεχομένως και από εμπόλεμες ζώνες. 


Η αναγνώριση της Τουρκίας ως “αφαλούς τρίτης χώρας” ανοίγει τον δρόμο για τη δημιουργία κέντρων υποδοχής και ταξινόμησης εκτός των συνόρων της ΕΕ. 

Η πρόταση είχε διατυπωθεί, μετά την απόφαση του τότε υπουργού Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι, να απαγορεύσει στα πλοία των ΜΚΟ να ελλιμενίζονται στην Ιταλία και αφορούσε κυρίως αφρικανικές χώρες και τις ροές από την Λιβύη.

Η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, θα αποφασίσει μέχρι αύριο αν θα δεχθεί περισσότερους πρόσφυγες. Η κυρία Μέρκελ βρίσκεται σε επαφή με τον υπουργό Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ, και σχεδιάζει επίσης συναντήσεις με περιφερειακούς δημάρχους για τη μετεγκατάσταση μερικών από τα άτομα που μέχρι προσφάτως διέμεναν στη Μόρια.

Μέχρι στιγμής, ο Γερμανικός Ερυθρός Σταυρός έστειλε πεντακόσιες σκηνές των πέντε ατόμων για τις ανάγκες κάλυψης της ανθρωπιστικής κρίσης που ταλανίζει το νησί. Εντωμεταξύ, μήνυμα πως η στήριξη προς την Ελλάδα όσον αφορά το προσφυγικό και τη Μόρια θα πρέπει να οργανωθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο έστειλε η Μέρκελ.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον οποίο ενημέρωσε για την επίσκεψή του στη Μόρια.

«Η Μόρια πρέπει να σηματοδοτήσει την αρχή ενός νέου κεφαλαίου στην μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ. Οι προσωρινές λύσεις πρέπει να είναι παρελθόν. Είναι καιρός για μια πραγματική ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική, βασισμένη σε ισχυρότερη αλληλεγγύη» έγραψε στο twitter ο Νταβίντ Σασόλι.

Την ίδια στιγμή, έχει σημάνει συναγερμός στον ΕΟΔΥ από τις εισαγωγές αλλοδαπών με Covid-19 τις τελευταίες ημέρες στα νοσοκομεία Ευαγγελισμός και Σωτηρία. Τα μισά κρούσματα από το σύνολο των νοσηλευομένων είναι από μετανάστες που διαμένουν στο κέντρο της Αθήνας. 
epirusblog.gr
5 of 5
Λέσβος: «Μονόδρομος» το Καρά Τέπε το μήνυμα στους απείθαρχους μετανάστες
epirusblog.gr
5 of 5
κοινωνία 2471450796662503183
item