Γιάννενα: Τα πλατάνια ασθενούν κι η Παραλίμνιος κινδυνεύει με πλήρη… απογύμνωση!

Σημείο αναφοράς για τα Γιάννενα αποτελεί η Παραλίμνιος περιοχή, ειδικά το τμήμα από τον Μάτσικα ως το Πάρκο Κατσάρη, η οποία χάρη στη φυσική ομορφιά της αποτελεί διαχρονικά τόπο συνάντησης, περιπάτου και αναψυχής για ντόπιους και επισκέπτες της πόλης.  

Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, σύντομα θα αλλάξει εντελώς όψη, καθώς θα χαθούν για πάντα τα εκατοντάδες πλατάνια που εδώ και πολλές δεκαετίες στολίζουν τον Μόλο προσφέροντας άφθονη τη δροσερή σκιά τους σε όσους την αναζητούν. 

Κι αυτό εξαιτίας της ασθένειας του μεταχρωματικού έλκους που την τελευταία διετία έχει νεκρώσει χιλιάδες δέντρα κατά μήκος ποταμών όπως ο Καλαμάς. 

Η νόσος έχει φτάσει, δυστυχώς και στα Γιάννενα προσβάλλοντας πλατάνια που ο Δήμος και το Δασαρχείο αναγκαστικά θα κόψουν σε μία απέλπιδα προσπάθεια να σωθεί ό,τι είναι δυνατόν, όπως ανέφερε στον «Π.Λ.» ο αρμόδιος για το Πράσινο Αντιδήμαρχος Αριστείδης Παππάς!

Πρόσβαλλε την Παραλίμνιο
Η δειγματοληψία που έκανε στα τέλη περίπου του περασμένου Ιουλίου το Δασαρχείο Ιωαννίνων στα πλατάνια της Παραλιμνίου και η ανάλυση των δειγμάτων από το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας. 

Όπως αναφέρεται σε ανάρτηση της υπηρεσίας, «πιστοποιήθηκε πλέον και εργαστηριακά η παρουσία του θανατηφόρου μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου Ceratocystis platani στα πλατάνια της δεντροστοιχίας στην παραλίμνια  οδό Διονυσίου Φιλοσόφου, επιβεβαιώνοντας πιθανά ότι και όλες οι άλλες πρόσφατες απότομες ολικές ξηράνσεις σε διάφορες περιοχές της πόλης αποτελούν «θύματα» της θανατηφόρου ασθένειας». 

Σύμφωνα με το Δασαρχείο, «η δραματική αυτή εξέλιξη είναι αποτέλεσμα ανθρώπινων ενεργειών και αμέλειας τήρησης των μέτρων προφύλαξης από διάφορες εμπλεκόμενες κατά καιρούς υπηρεσίες ή και αυθαίρετες ενέργειες πολιτών που προκαλούν πληγώσεις στα πλατάνια».

Χαρακτηρίζει λοιπόν ως «θέμα χρόνου να ξηρανθεί και να χαθεί για πάντα η εμβληματική δεντροστοιχία που περιβάλει το κάστρο Ιωαννίνων γνωστή στο πανελλήνιο». ενώ σπεύδει να υπενθυμίσει ότι το ίδιο το Δασαρχείο είχε προειδοποιήσει για τη δυσμενή αυτή εξέλιξη ήδη από το 2010 με ενημερωτικές εκδηλώσεις, υπόδειξη κατάλληλων χειρισμών στο πεδίο, εκτύπωση αφισών και φυλλαδίων, ημερίδες, αρθρογραφία, συνεντεύξεις κτλ.

Θα κοπούν 17 δέντρα!
Τα πρώτα τρία δέντρα στην Παραλίμνιο που εντοπίστηκαν με μεταχρωματικό έλκος στην περιοχή της οδού Γαριβάλδη είχαν κοπεί πριν από δύο μήνες περίπου, αφού θεραπεία δεν υπάρχει για τη συγκεκριμένη ασθένεια. 

Εδώ και κάποιες ημέρες το Δασαρχείο προχώρησε σε σήμανση με κόκκινη μπογιά κι άλλων πλατάνων που πρέπει να κοπούν μαζί με γειτονικά υγιή, σε μία απέλπιδα προσπάθεια να αποτραπεί η μετάδοση του μεταχρωματικού έλκους σε άλλα δέντρα, γεγονός που θα οδηγούσε σε πλήρη απογύμνωση της Παραλιμνίου.

Με φάρμακα που έχει ρίξει η υπηρεσία αναμένεται να ξεραθούν και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η κοπή τους. 

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στον «Π.Λ.» ο Αντιδήμαρχος Αριστείδης Παππάς, έχουν σημαδευτεί για κοπή συνολικά 17 πλατάνια. Από αυτά τα 14 δέντρα βρίσκονται στον Μόλο, κοντά στη Νότια πύλη του Κάστρου, δηλαδή στην περιοχή της «Σκάλας». 

Τα μισά περίπου είναι άρρωστα ενώ τα υπόλοιπα υγιή αλλά είναι διπλανά τους δέντρα που πρέπει επίσης να απομακρυνθούν. Παράλληλα, θα κοπούν πλατάνια στην είσοδο της ακρόπολης του Ιτς Καλέ μέσα στο Κάστρο, στην Πλατεία Μαβίλη και στη Λεωφόρο Γράμμου!

Το χειρότερο σενάριο…»
«Η Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου σε συνεννόηση με το Δασαρχείο Ιωαννίνων κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου να μη μείνει γυμνή από πλατάνια η Παραλίμνιος. Εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι να μην εξαπλωθεί η αρρώστια.

Αυτό είναι το χειρότερο σενάριο και δε θέλουμε ούτε να το σκεφτόμαστε, ωστόσο η νόσος του μεταχρωματικού έλκους είναι εδώ και δεν αστειεύεται», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παππάς. 

Μάλιστα, όπως έκανε γνωστό, στη θέση των κομμένων δέντρων δεν θα φυτευτούν ξανά πλατάνια, αφού κάτι τέτοιο απαγορεύεται αλλά θα επιλεγούν άλλα δέντρα που να μπορούν να προσφέρουν αντίστοιχη πλούσια σκιά!

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι κι άλλες περιοχές του Λεκανοπεδίου έχουν «χτυπηθεί» από τη φονική ασθένεια, όπως, για παράδειγμα, η Ηλιόκαλη και η Πλατανιά στη Δ.Ε. Παμβώτιδας όπου έχουν χαθεί εκατοντάδες δέντρα. 

Αγνοήθηκε η έκκληση
Κανείς δε μπορεί να πει με σιγουριά αν είναι πλέον πολύ αργά για την εμβληματική δεντροστοιχία της Παραλιμνίου. 

Αυτό θα φανεί τους αμέσως επόμενους μήνες. Πάντως, η έκκληση που είχε απευθύνει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας μέσω του Δασαρχείου τον περασμένο Ιούλιο σε όλους τους φορείς που έχουν αρμοδιότητα ή υλοποιούν έργα στις εκτάσεις όπου φύονται πλατάνια (Περιφέρεια Ηπείρου, Τεχνικές Υπηρεσίες, Δήμοι, ΔΕΗ, ΟΤΕ κ.λ.π.), να αντιληφθούν την σοβαρότητα της κατάστασης και να δράσουν άμεσα και συντονισμένα, όπως αποδείχθηκε, πετάχτηκε στον… κάλαθο των αχρήστων! 
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Τα πλατάνια ασθενούν κι η Παραλίμνιος κινδυνεύει με πλήρη… απογύμνωση!
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 5244967426124459442
item