Ήπειρος: ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ - «ΑΓΚΑΘΙ» ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ! Αν και κρίσιμη η περίοδος της πανδημίας, υπάρχουν κενά στην ενημέρωση Ήπειρος: ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ - «ΑΓΚΑΘΙ» ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ! Αν και κρίσιμη η περίοδος της πανδημίας, υπάρχουν κενά στην ενημέρωση | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Ήπειρος: ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ - «ΑΓΚΑΘΙ» ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ! Αν και κρίσιμη η περίοδος της πανδημίας, υπάρχουν κενά στην ενημέρωση

Ήπειρος: ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ - «ΑΓΚΑΘΙ» ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ! Αν και κρίσιμη η περίοδος της πανδημίας, υπάρχουν κενά στην ενημέρωση

Δυσκολίες αντιμετωπίζει το εγχείρημα της κοινωνικής τους ένταξης, όπως τονίστηκε χθες σε εκδήλωση στα Γιάννενα 

Ουσιαστική συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων ζήτησε ο Μ. Ελισάφ

Στην κορυφή της επικαιρότητας είναι και πάλι τις τελευταίες ημέρες το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα, το οποίο εξάλλου απασχολεί σταθερά τα τελευταία χρόνια τόσο την ελληνική Πολιτεία όσο και τις τοπικές κοινωνίες.

Από τη μία πλευρά, τα τραγικά συμβάντα στη Μόρια της Λέσβου και από την άλλη η αύξηση των κρουσμάτων στις δομές φιλοξενίας, μεταξύ των οποίων και σε κάποιες της Ηπείρου όπως είναι η «Αγία Ελένη», αποδεικνύουν για μία ακόμα φορά ότι πρόκειται για ένα «αγκάθι», για το οποίο δεν υπάρχει εύκολος τρόπος αντιμετώπισης. 

Πρόβλημα, εξάλλου, αποτελεί η ελλιπής ενημέρωση των εμπλεκόμενων φορέων.

Το θέμα συζητήθηκε και σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημ. Χατζής», στα Γιάννενα, η οποία εστίασε κυρίως στο θέμα της κοινωνικής ένταξης των προσφύγων.

Ο Μωυσής Ελισάφ
Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου διεξήχθη η χθεσινή ημερίδα στα Γιάννενα, όπου τέθηκε επί τάπητος το άκρως επίκαιρο ζήτημα της κοινωνικής ένταξης δικαιούχων διεθνούς προστασίας και μεταναστών. 

Την εκδήλωση διοργάνωσε το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων του Δήμου Ιωαννιτών σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

H κοινωνική ένταξη είναι μια δυναμική, αμφίδρομη και αμοιβαία διαδικασία προσαρμογής όλων των προσφύγων και μεταναστών αλλά και των πολιτών της τοπικής κοινωνίας σημείωσε στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ.

Όπως ανέφερε, «ο Δήμος Ιωαννιτών, παρ’ όλες τις προκλήσεις και τα προβλήματα που σχετίζονται με την πανδημία, έχει κάνει αρκετές προσπάθειες και έχει συμβάλλει καταλυτικά στη διαπολιτισμική ένταξη των προσφύγων και μεταναστών μέσα από την οργάνωση και τη συνδιοργάνωση δράσεων με διαπολιτισμικό και κοινωνικό χαρακτήρα αλλά και την ενίσχυση της εξωστρέφειας και του ιστορικού και διαπολιτισμικού φορτίου της πόλης μας».

«Αγκάθι» η ενσωμάτωση!
Ωστόσο, πρόσθεσε ο κ. Ελισάφ, υπάρχει ζήτημα με την ένταξη των προσφύγων. Όπως ανέφερε, «ανασταλτικός παράγοντας κοινωνικής ένταξης και ιδιαίτερη πρόκληση αποτελούν οι περιορισμένες δράσεις κοινωνικής ένταξης προσφύγων ιδιαίτερα μετά την αποχώρησή τους από δομές και προγράμματα προσωρινής φιλοξενίας». 

Δεν παρέλειψε δε να σημειώσει ότι ο Δήμος Ιωαννιτών διαπιστώνοντας τη σοβαρότητα του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος, «βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διαχείρισής του και θα σταθεί αρωγός σε όλες τις σχετικές διαδικασίες με γνώμονα το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και απώτερο και σταθερό στόχο την εύρυθμη λειτουργία της πόλης και των κατοίκων της».

Ελλιπής ενημέρωση…
Κλείνοντας, ο κ. Ελισάφ αναφέρθηκε σε ένα επίσης σοβαρό ζήτημα που προκαλεί αρνητικές «παρενέργειες» σε τοπικές κοινωνίες που φιλοξενούν πρόσφυγες και μετανάστες, όπως αυτή των Ιωαννίνων.

Ο λόγος για την έγκαιρη και πλήρη ενημέρωση σχετικά με το προσφυγικό, την οποία ζητούν μετ’ επιτάσεως οι φορείς της Αυτοδιοίκησης που εμπλέκονται στο συγκεκριμένο ζήτημα, ειδικά στις μέρες μας. 

Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμαρχος ζήτησε την άμεση και ενδελεχή ενημέρωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όλων των εμπλεκόμενων φορέων για ζητήματα που σχετίζονται με τη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού προβλήματος, ώστε, όπως είπε χαρακτηριστικά, «να μη δημιουργούνται κενά που δυσχεραίνουν την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων τα οποία ανακύπτουν ιδιαίτερα αυτή την κρίσιμη περίοδο της πανδημίας».

Επίσης επισήμανε την ανάγκη ουσιαστικής συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Άλλες παρεμβάσεις
• Στη δική του παρέμβαση ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Πρόνοιας & Μεταναστών - Πρόεδρος του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων του Δήμου Ιωαννιτών Ιωάννης Αϊβατίδης στάθηκε στο ρόλο που οφείλει και μπορεί να διαδραματίσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού και να σταθεί δίπλα στους πρόσφυγες και μετανάστες, με στόχο την ομαλή ένταξή τους στην τοπική κοινωνία. Ο κ. Αϊβατίδης μετέφερε επίσης τον χαιρετισμό του πρόεδρου της ΕΕΤΑΑ Ηλία Γιάτσιου.

• Τη διάθεση της Περιφέρειας Ηπείρου να εξακολουθήσει να συνδράμει σε κάθε πρόβλημα που μπορεί να προκύψει μετέφερε η Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου Πρόνοιας, Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Συνοχής και Δημόσιας Υγείας Αγνή Νάκου.

• Τέλος, στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου (ΠΕΔ) και Δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης έκανε αναφορά στη Μόρια, υπογραμμίζοντας ότι το προσφυγικό – μεταναστευτικό αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα σήμερα. Χαιρετισμό μέσω Skype έκανε και ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου.

Τα Συμβούλια Ένταξης
Την κεντρική ομιλία με τίτλο «Ο θεσμός των Συμβουλίων Ένταξης Προσφύγων και Μεταναστών, ο ρόλος τους στην κοινωνική ένταξη και η διασύνδεση με την τοπική κοινωνία» πραγματοποίησε ο Προϊστάμενος Διεύθυνσης Κοινωνικής Ένταξης, Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου Αθανάσιος Βιτσεντζάτος.

Όπως είπε, έργο των Συμβουλίων Ένταξης είναι η καταγραφή και η διερεύνηση προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, που κατοικούν μόνιμα στην περιφέρεια του οικείου δήμου, ως προς την ένταξή τους στην τοπική κοινωνία, την επαφή τους με δημόσιες αρχές ή τη Δημοτική Αρχή, η υποβολή εισηγήσεων προς το δημοτικό συμβούλιο για την ανάπτυξη τοπικών δράσεων προώθησης της ομαλής κοινωνικής ένταξης των μεταναστών και, εν γένει, την επίλυση των προβλημάτων που αυτοί αντιμετωπίζουν, ιδίως μέσω της οργάνωσης συμβουλευτικών υπηρεσιών από τις δημοτικές υπηρεσίες, καθώς και τη διοργάνωση σε συνεργασία με τον οικείο δήμο εκδηλώσεων ευαισθητοποίησης και ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής του τοπικού πληθυσμού.
Ακολούθησαν ομιλίες από τους Yonous Muhhamadi (Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων), Πέτρο Μάστακα (Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες), Κωνσταντίνο Κουσαξίδη (Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης) και διάλογος με τα μέλη του Συμβουλίου Ένταξης Προσφύγων και Μεταναστών και τους συμμετέχοντες.
epirusblog.gr
5 of 5
Ήπειρος: ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ - «ΑΓΚΑΘΙ» ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ! Αν και κρίσιμη η περίοδος της πανδημίας, υπάρχουν κενά στην ενημέρωση
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 4734447480496928745
Σχόλια
item