Θεσπρωτία: Μήνυμα ομοψυχίας και μνήμης από την εκδήλωση για τους 49 εκτελεσθέντες προκρίτους της Παραμυθιάς (ΦΩΤΟ) Θεσπρωτία: Μήνυμα ομοψυχίας και μνήμης από την εκδήλωση για τους 49 εκτελεσθέντες προκρίτους της Παραμυθιάς (ΦΩΤΟ) | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Θεσπρωτία: Μήνυμα ομοψυχίας και μνήμης από την εκδήλωση για τους 49 εκτελεσθέντες προκρίτους της Παραμυθιάς (ΦΩΤΟ)

Η εθνική ομοψυχία και η ιστορική μνήμη ως χρέος σ' αυτούς, που πότισαν με το αίμα τους το χώμα της Ελλάδας, αλλά και ως καθήκον απέναντι στις προκλήσεις της σημερινής εποχής, ήταν το κεντρικό μήνυμα και νόημα της λιτής εκδήλωσης, λόγω κορωνοϊού, για την εκτέλεση των 49 προκρίτων της Παραμυθιάς από τους Γερμανούς κατακτητές τους και τους συνεργάτες τους "Τσάμηδες", την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου.

Η ομιλία του δημάρχου Σουλίου δεν πραγματοποιήθηκε ως συνήθως στο μνημείο, αλλά εντός του μητροπολιτικού ναού, εξαιτίας της κακοκαιρίας.

Στο μνημείο έγινε μόνο τρισάγιο και  η κατάθεση στεφάνων από τους επισήμους. 

Στην ομιλία του ο δήμαρχος Παραμυθιάς, αφού εξιστόρησε τα γεγονότα του θλιβερού συμβάντος, τόνισε την ανάγκη να υπερασπιζόμαστε διαχρονικά τα εθνικά μας δίκαια. 

Μεταξύ άλλων επεσήμανε: "Το ιστορικό αυτό γεγονός, δεν είναι δυνατόν να διαγραφεί από τη μνήμη μας και να αλλοιωθεί, είναι η απόδειξη της θυσίας των συμπατριωτών μας στην υπερφίαλη εξουσία του ναζιστικού μένους. 

Ένα ολοκληρωτικό και απάνθρωπο καθεστώς που τιμώρησε και δολοφόνησε 49 αθώες ψυχές που τόλμησαν να υπερασπιστούν την εθνική τους υπόσταση με αξιοπρέπεια και πίστη στα ιδεώδη της ελευθερίας και της δικαιοσύνης απέναντι στο φασισμό, τη βία και την τρομοκρατία, κατηγορώντας τους ως αντιστασιακούς και ως δολοφόνους". 

Και πρόσθεσε: "Αυτό το Ολοκαύτωμα δεν είναι απλώς ένα περιστατικό της Ιστορίας .Είναι η ίδια η Ιστορία, που γράφτηκε εδώ, στα αιματοβαμμένα χώματα που έγιναν η πύλη για το διάβα των Προκρίτων στην Αθανασία. Εδώ μπροστά μας στέκουν οι φωτογραφίες τους στο μνημείο, ακτινοβολούν ως σύμβολο αυτοθυσίας και αυταπάρνησης για την ελευθερία και τους εντάσσουν στη παγκόσμια σφαίρα των Ηρώων. Εδώ, που γράφτηκε ο επίλογος της τραγωδίας και μετατράπηκε σε φως, ελπίδα, δικαιοσύνη και ελευθερία". 

Ο βουλευτής Θεσπρωτίας  της Ν. Δ. Βασίλης Γιόγιακας έγραψε σε ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης: "

"49 από τα πιο επίλεκτα μέλη της παραμυθιώτικης κοινωνίας εκτελέστηκαν σαν σήμερα από τους Γερμανούς κατακτητές και τους συνεργούς τους. Είμαστε περήφανοι για την αξιοπρέπεια και τον πατριωτισμό τους. Δεν τους ξεχνάμε!". 

Ο βουλευτής Θεσπρωτίας του ΣΥΡΙΖΑ Μάριος Κάτσης, σημείωσε, μεταξύ άλλων:

"77 χρόνια μετά, η Θεσπρωτία και όλη η Ελλάδα επιμένει να μην ξεχνά τι σημαίνει ναζισμός και φασισμός, να μην ξεχνά τα φρικαλέα εγκλήματα που προκάλεσαν στην πατρίδα μας. Είναι χρέος όλων μας, η καταδίκη και η μηδενική ανοχή στο ναζισμό και τον φασισμό, που πάνε να σηκώσουν ξανά κεφάλι. 

Η πλήρης πολιτική απομόνωση των αρνητών της Δημοκρατίας, είναι επιβεβλημένη.  Αναμένοντας την καταδίκη των ναζί της «Χρυσής Αυγής» στις 7 Οκτώβριου, για τα εγκλήματα που διέπραξαν, φωνάζουμε σήμερα με όλες μας τις δυνάμεις: «Ποτέ ξανά ναζισμός, ποτέ ξανά φασισμός».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι βουλευτές Βασίλης Γιόγιακας και Μάριος Κάτσης, ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο δήμαρχος Σουλίου Γιάννης Καραγιάννης, ο δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γιάννης Λώλος, ο δήμαρχος  Φιλιατών Σπύρρος Παππάς, η θεματική αντιπεριφερειάρχης Σταυρούλα Μπραΐμη, οι τοπικές αστυνομικές και στρατιωτικές αρχές κ. ά. 


epirusblog.gr
5 of 5
Θεσπρωτία: Μήνυμα ομοψυχίας και μνήμης από την εκδήλωση για τους 49 εκτελεσθέντες προκρίτους της Παραμυθιάς (ΦΩΤΟ)
epirusblog.gr
5 of 5
Ήγουμενίτσα 6001924056299257762
Σχόλια
item