Προϋπολογισμός 2021: Με ρήτρα πανδημίας οι προβλέψεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας

Με την  κατάρτιση του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2021,  του πιο δύσκολου προϋπολογισμού των τελευταίων ετών, να μπαίνει στην τελική ευθεία, το οικονομικό επιτελείο δεν αλλάζει, τουλάχιστον για την ώρα, την πρόβλεψή του για το ύψος της ύφεσης το 2020.

Η αρχική εκτίμηση ότι η οικονομία θα εμφανίσει φέτος ύφεση 7,9% παραμένει αν και τα πρώτα επίσημα στοιχεία για την πορεία του του τουρισμού είναι αποκαρδιωτικά και οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός τοπικού lockdown στην Αττική.  

Ωστόσο, όλες οι προβλέψεις συγκλίνουν στο ότι τελικά το 2021 η ανάπτυξη δεν θα είναι τόση ισχυρή όσο αρχικά προβλεπόταν και θα κινηθεί στην περιοχή του 5%.

Σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος οι εισπράξεις από τον τουρισμό τον Ιούλιο, τον πρώτο μήνα που άνοιξε η αγορά, μετά την πανδημία παρουσίασαν μείωση της τάξεως του 85%, ενώ οι αρχικές εκτιμήσεις ήθελαν καλύτερες επιδόσεις. 

Απομένει τώρα να δούμε τι θα συμβεί με τα στοιχεία του Αυγούστου.

«Η τήρηση των μέτρων περιορισμού της πανδημίας, αποτελεί «κλειδί» για την οικονομική πορεία των επομένων μηνών και ετών» σημειώνει  αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown, τουλάχιστον για την Αττική, το οποίο όλοι οι υπεύθυνοι απεύχονται χωρίς να μπορούν να το αποκλείσουν, ο χρόνος και η διάρκεια των περιοριστικών μέτρων καθώς και οι διεθνείς εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, βαραίνουν στις μετρήσεις του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να περιληφθούν όσο το δυνατό ασφαλέστερες προβλέψεις στο προσχέδιο προϋπολογισμού του 2021.

Επί του παρόντος τα σενάρια αναφέρουν σταδιακή αποδυνάμωση της ύφεσης το 2020, επιστροφή στην ανάπτυξη το 2021 και ολική επαναφορά με το ΑΕΠ να επιστρέφει εκεί που ήταν το 2019, το 2022.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά το -15,2% του δεύτερου τριμήνου οι προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ύφεση 10% το τρίτο τρίμηνο και 5% το τέταρτο, σε ετήσια βάση

Σταδιακά η ύφεση «αδυνατίζει» με τους αναλυτές της Εθνικής Τράπεζας να προβλέπουν επιστροφή στην ανάκαμψη με ρυθμό κοντά στο 5% το τρίτο τρίμηνο ( μεταβολή σε σχέση με το δεύτερο).

Στο υπουργείο Οικονομικών γνωρίζουν βέβαια πολύ καλά πως ανάλογα με το πόσο «ομαλή» θα είναι η πορεία της χώρας τους επόμενους μήνες στο μέτωπο της πανδημίας σε συνδυασμό με τις εξελίξεις ανά τον κόσμο και την προοπτική ταχείας ( ή μη) κυκλοφορίας ασφαλούς εμβολίου, οι προβλέψεις του προσχεδίου έναντι των τελικών εκτιμήσεων του Νοεμβρίου, μπορεί να απέχουν πολύ.

Προς το παρόν πάντως, οι εκτιμήσεις για τη φετινή ύφεση συνεχίζουν να κινούνται εντός του εύρους των προβλέψεων που είχαν σταλεί στην Κομισιόν τον περασμένο Μάιο. Ύφεση 4,7% φέτος με ανάκαμψη 5,1% το 2021 ή εναλλακτικά ύφεση 7,9% φέτος με ανάπτυξη 8% το 2021.

epirusblog.gr
5 of 5
Προϋπολογισμός 2021: Με ρήτρα πανδημίας οι προβλέψεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 1047539627170120754
item