Πυροβολικό: Νέες ρουκέτες των 122 χιλιοστών για τα RM-70

Για το παρόν θέμα είχαμε κάνει και παλαιότερη αναφορά ενώ τις σερβικές ρουκέτες τις είχαμε δει σε ταξίδι μας στο Βελιγράδι. 

Ένα χρόνο μετά οι εξελίξεις είναι θετικές με τα ΕΑΣ να αναλαμβάνουν έναρξης διαδικασίας αναβάθμισης δείγματος ρουκετών (πρώτη παρτίδα) των 122 χιλιοστών, για να ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες στη συνέχεια, στις εγκαταστάσεις των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ), στο Λαύριο. 

Για το θέμα των ρουκετών είχε αναφερθεί πρώτο από το «DefenceReview.gr» με το άρθρο μας «Αποκλειστικό: Βολές με νέες ρουκέτες για τα RM-70 του Πυροβολικού» στις 8 Νοεμβρίου του 2019 (μπορείτε να το διαβάσετε ΕΔΩ)

Όπως γράψαμε τότε: «Το θέμα του εκσυγχρονισμού των ελληνικών Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων (ΠΕΠ) τύπου RM-70 μας έχει απασχολήσει σε προγενέστερο χρόνο. 

Οι τελευταίες εξελίξεις έρχονται από το Βελιγράδι όπου βρεθήκαμε τις προηγούμενες μέρες στα πλαίσια ενός ταξιδιού για τη Σερβική αμυντική βιομηχανία και τη προσπάθεια που επιχειρεί η τελευταία με στόχο να διεισδύσει εξοπλιστικά στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και κυρίως στον Στρατό Ξηράς.

Όπως είναι γνωστό η ελληνική πλευρά έχει παραλάβει μέσω χορηγίας προς δοκιμή και επιχειρησιακή αξιολόγηση ένα μικρό απόθεμα των 20 ρουκετών από την Σερβική Yugoimport που δραστηριοποιείται στην κατασκευή ρουκετών. 

Πρόκειται για ρουκέτες σερβικής κατασκευής και προέλευσης των 122 χιλιοστών τύπου G 2000 ικανές να βληθούν από τους ΠΕΠ RM-70 του Πυροβολικού Μάχης. 

Από το απόθεμα των 20 ρουκετών που τονίζουμε δεν είναι μέρος κάποιας προμήθειας όπως μας επιβεβαίωσαν πηγές του ΓΕΣ, οι ρουκέτες είναι με μέγιστο βεληνεκές τα 40 χιλιόμετρα. Ο λόγος που επιλέγει το Πεδίο Βολών Κρήτης είναι τα μεγάλη βεληνεκή που προσφέρει».

Όπως έγινε γνωστό, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου, παρέστη στην παρουσίαση της έναρξης διαδικασίας αναβάθμισης δείγματος ρουκετών 122mm, στις εγκαταστάσεις των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ), στο Λαύριο. Το πρόγραμμα αποτελεί σύμπραξη των ΕΑΣ με τη σερβική εταιρεία EDePRO.

H ρουκέτα G2000 επιτυγχάνει μέγιστο βεληνεκές 40,1 χιλιομέτρων. Το μήκος της είναι 2,87 μέτρα και το βάρος της 69,1 κιλά, εκ των οποίων τα 27,3 κιλά είναι το βάρος του κινητήρα συνθετικής θερμοπλαστικής ύλης. 

Ενσωματώνει πολεμική κεφαλή υψηλής εκρηκτικότητας βάρους 19 κιλών. Η μέγιστη ταχύτητα που επιτυγχάνει είναι 1.100 μέτρα το δευτερόλεπτο, ενώ το μέγιστο βεληνεκές των 40,1 χιλιομέτρων επιτυγχάνει από γωνία βολής 55ο-57ο

Η Πιθανότητα Κυκλικού Σφάλματος (CEP) στο μέγιστο βεληνεκές είναι μόλις 0,96%. Εξέλιξη της G2000 είναι η ρουκέτα G2000/52 μέγιστου βεληνεκούς 52 χιλιομέτρων, η οποία έχει CEP 0,90% στο μέγιστο βεληνεκές. Το μήκος της είναι 2,86 μέτρα και το βάρος της 64 κιλά. Η G2000/52 ενσωματώνει πολεμική κεφαλή υψηλής εκρηκτικότητας ή θραυσμάτων βάρους 18,4 κιλών.

Στον σχετικό χαιρετισμό του, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε τα ακόλουθα:

«Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχτηκα την πρόσκληση του Διευθύνοντος Συμβούλου των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων προκειμένου σήμερα να παρευρεθώ στην έδρα της εταιρείας, σε μια εκδήλωση που αφορά στην έναρξη της διαδικασίας αναβάθμισης των ρουκετών 122mm, η οποία πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη σερβική εταιρεία EDePro.

Η τεχνογνωσία της ανάπτυξης και παραγωγής όπλων φορητού οπλισμού και πυρομαχικών παράλληλα με τον στόχο αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού των οπλικών και πυραυλικών συστημάτων επιβεβαιώνουν τις δυνατότητες των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων και μετατρέπουν την εταιρεία σε θεμελιώδη πολλαπλασιαστή ισχύος της εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας.

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει θέσει από την πρώτη στιγμή – από τις προγραμματικές ακόμα δηλώσεις της Κυβέρνησης – την  ενίσχυση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας ως κύρια πολιτική προτεραιότητα και ενέργεια ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση και επαύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο ίδιος ο κ. Πρωθυπουργός, στην πρόσφατη ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και στο πλαίσιο των προκλήσεων που δέχεται η χώρα το τελευταίο χρονικό διάστημα, έθεσε την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων ως παρακαταθήκη για την ασφάλειά της, αλλά και ως ύψιστη υποχρέωση στους Έλληνες που θα επωμιστούν το οικονομικό κόστος, ανακοινώνοντας έξι εμβληματικές αποφάσεις που πολλαπλασιάζουν την ισχύ, τη λειτουργικότητα και την αποτελεσματικότητα των ελληνικών όπλων.

Ο κ. Πρωθυπουργός έθεσε το πλαίσιο. Από εκεί και πέρα, με πνεύμα εξωστρέφειας από πλευράς των Διοικήσεων και την αμέριστη στήριξη της Πολιτείας, της Πολιτικής Ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, απαιτείται η χάραξη μια νέας πορείας ώστε η αμυντική μας βιομηχανία να καταστεί ανταγωνιστική και να μπορεί να εξυπηρετεί στους χρόνους που πρέπει, εκτελώντας παραγγελίες και παράγοντας οικονομικό αντικείμενο.

Διάγουμε μια ιδιαίτερη χρονική συγκυρία, στην οποία η Ελλάδα με μια αξιόπιστη εξωτερική και οικονομική πολιτική συνιστά πλέον μια χώρα ισχυρή, ανεξάρτητη, περήφανη και ασφαλή, που δύναται να ατενίζει το μέλλον με αυτοπεποίθηση και προοπτική, μέσω της δρομολόγησης των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και της προσέλκυσης επενδύσεων και θεσμικών κεφαλαίων, αλλάζοντας τη φυσιογνωμία της οικονομίας και κεφαλαιοποιώντας την κερδισμένη αξιοπιστία από την αποτελεσματική αντιμετώπιση των πρόσφατων κρίσεων.

Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι η Διοίκηση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων διαθέτει το όραμα αλλά και το απαραίτητο μείγμα της εμπειρίας πάνω στο αντικείμενο ώστε να αδράξει την ευκαιρία και να οδηγήσει τα ΕΑΣ στην επόμενη ημέρα, αναπτύσσοντας ανταγωνιστικές δράσεις και προωθώντας μια καινοτόμα, εξωστρεφή δυναμική προσέλκυσης νέων επενδυτών, τόσο στο εγχώριο όσο και στο διεθνές περιβάλλον, εκμεταλλευόμενη πλήρως τον μηχανολογικό εξοπλισμό, αλλά και το άρτια εκπαιδευμένο έμψυχο δυναμικό της εταιρείας».

Σχετικά με τις νέες ρουκέτες, αλλά και για τις δυνητικές επιλογές αναβάθμισης των RM-70 μπορείτε να διαβάσετε στα παρακάτω άρθρα:

epirusblog.gr
5 of 5
Πυροβολικό: Νέες ρουκέτες των 122 χιλιοστών για τα RM-70
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 3494984174363366099
item