Διπλωματικό τείχος σε Ερντογάν για τις βόλτες του Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα -Οι κινήσεις της Αθήνας με ΕΕ και ΗΠΑ

Διπλωματικό τείχος σε Ερντογάν για τις βόλτες του Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα -Οι κινήσεις της Αθήνας με ΕΕ και ΗΠΑ

Το Oruc Reis συνέχισε το βράδυ την κινητικότητά του, αυτή τη φορά αλλάζοντας κατεύθυνση και κινούμενο προς τα βορειοανατολικά.

Το τουρκικό ωκεανογραφικό που παραμένει εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, το βράδυ της Τρίτης κινήθηκε νότια, φτάνοντας στο δυτικό όριο της υφαλοκρηπίδας. 

Τα ξημερώματα άλλαξε και πάλι πορεία, κάνοντας αναστροφή καθώς κατευθύνεται προς το αρχικό σημείο που είχε σταματήσει όταν βγήκε στην ανατολική Μεσόγειο, με την συνοδεία πάντα, τουρκικού στόλου και υπό το βλέμμα του ελληνικού πολεμικού ναυτικού.

Πορεία Oruc Reis
Η πορεία του Oruc Reis ως τις 5 τα ξημερώματα

Η Τουρκία δεν αλλάζει τακτική παρά τις πιέσεις από την ελληνική πλευρά που ζητά την άμεση αποχώρηση του ωκεανογραφικού από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, με την Τουρκία να απαντά πως βρίσκεται σε «τουρκική υφαλοκρηπίδα».



Τουρκία: Δεν κάνουν πίσω, μιλούν ξανά για «Γαλάζια πατρίδα»

Στην Τουρκία, κυβερνητικά στελέχη επιμένουν πως οι ενέργειες για έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο δεν πρόκειται να σταματήσουν, με τον Μελβούτ Τσαβούσογλου να αναφέρει πως το πλοίο θα παραμείνει στην περιοχή ως τα τέλη Αυγούστου, προαναγγέλλοντας νέες NAVTEX. 

Την ίδια ώρα, ο Χουλουσί Ακάρ έκανε λόγο ξανά για «Γαλάζια πατρίδα» της Τουρκίας, δηλώντας πως η γείτονα χώρα είναι «αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της» στην περιοχή.

Αντιστοίχως, τα ΜΜΕ κινούνται στο ίδιο κύμα, με το Anadolu στο εξώφυλλό του να έχει τις δηλώσεις Ερντογάν, Ακάρ και Τσαβούσογλου, που λένε ακριβώς το ίδιο πράγμα: ότι η «Τουρκία θα συνεχίσει τα πλάνα της στην ανατολική Μεσόγειο».



Συνεχίζονται διπλωματικές επαφές και οι συσκέψεις της κυβέρνησης

Την ίδια ώρα, η ελληνική πλευρά συνεχίζει τις διπλωματικές επαφές, αλλά και τις συσκέψεις για την εκτίμηση της κατάστασης. 

Με χαρακτηριστική ψυχραιμία, η Αθήνα μιλώντας με ξένους διπλωμάτες τόνισε για άλλη μια φορά την σοβαρότητα της κατάστασης με τις τουρκικές προκλήσεις, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, να έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον Νίκο Αναστασιάδη για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Κατά τη συνομιλία του Προέδρου της Κύπρου και του Ελληνα πρωθυπουργού, υπήρξε συντονισμός των δύο ηγετών για τα περαιτέρω μέτρα που πρέπει να ληφθούν για αντιμετώπιση της τουρκικής επεκτατικότητας, και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να βρίσκονται σε συνεχή επαφή.

Χθες, συνεδρίασε για τρεις ώρες και το Συμβούλιο Αμυνας στο Πεντάγωνο, όπου, σύμφωνα με τον υπουργό, Νίκο Παναγιωτόπουλο, έγινε μία εκτίμηση της κατάστασης στην περιοχή, καθώς και ο συνολικός επιχειρησιακός σχεδιασμός.


Αντικείμενο της συνεδρίασης του Συμβουλίου Άμυνας που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο και στην οποία συμμετείχαμε οι ΥΕΘΑ, ΥΦΕΘΑ, Α/ΓΕΕΘΑ, Α/ΓΕΑ, Α/ΓΕΣ, Α/ΓΕΝ, ΓΓ/ΥΠΕΘΑ, ήταν η αποτίμηση της κατάστασης στην ευρύτερη περιοχή και ο συνολικός επιχειρησιακός σχεδιασμός.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Δένδιας είχε τετ α τετ με τον Αμερικανό πρέσβη, Τζέφρι Πάιατ, τον οποίο ενημέρωσε λεπτομερώς για την στάση της Τουρκίας, με τις ΗΠΑ και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, να έχουν προτρέψει την Τουρκία να σταματήσει τα σχέδιά της ώστε να αποκλιμακωθεί η κατάσταση στην περιοχή.


Συνάντηση με τον Πρέσβη των ΗΠΑ @USAmbPyatt, @GreeceMFA. Στο επίκεντρο της συζήτησης οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η τουρκική παραβατικότητα.

Συνάντηση Μητσοτάκη-Δένδια

Νωρίτερα το πρωί, οι κ. Μητσοτάκης και Δένδιας είχαν σύσκεψη, όπου αποφασίστηκε να ζητηθεί έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ για την τουρκική προκλητικότητα, ώστε να επιβληθούν κυρώσεις. 

Ο κ. Δένδιας ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση «δεν θα δεχτεί τετελεσμένα» και πως «δεν θα υπάρξει ανοχή στις απόπειρες της Τουρκίας».

«Απευθυνόμαστε προς όλους. Καθιστούμε σαφές ότι η Ελλάδα θα υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Καλούμε την Τουρκία να αποχωρήσει άμεσα από την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Η Τουρκία αποφάσισε να προσηλωθεί στη γνώριμη παραβατικότητα. Οι δηλώσεις της για διάλογο ήταν ανειλικρινείς και προσχηματικές. 

Η Τουρκία απέδειξε ότι αποστρέφεται τις σύγχρονες αντιλήψεις. Οτι ζει και ενεργεί στον 19ο αιώνα. Οτι εφαρμόζει πολιτική κανονιοφόρου, ότι δρα εκτός πλαισίου Διεθνούς Δικαίου, ότι επιδιώκει να επιβάλει τετελεσμένα. 

Δεν θα δεχθούμε τετελεσμένα, δεν θα υπάρξει ανοχή. Η Ελλάδα θα υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Kαλούμε την Τουρκία να φύγει άμεσα από την ελληνική υφαλοκρηπίδα», ανέφερε σε δήλωσή του.

Ετοιμη για κυρώσεις κατά της Τουρκίας η ΕΕ

Εν τω μεταξύ, η ΕΕ βρίσκεται σε διεργασίες για την πιθανότητα επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της ΕΕ, ο Ζοσέπ Μπορέλ ετοιμάζει επιλογές για πακέτο κυρώσεων προς την Αγκυρα, τα οποία θα μπορούν να ληφθούν εφ’ όσον συνεχιστεί η προκλητικότητα των Τούρκων.

«Όπως θυμάστε, τον Ιούλιο το ΣΕΥ (Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων) υποστήριξε ευρέως την ανάθεση στον Ύπατο Εκπρόσωπο να διερευνήσει περαιτέρω διαύλους που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στη μείωση των εντάσεων και στην επίτευξη συμφωνιών για θέματα τα οποία δημιουργούν ολοένα και μεγαλύτερη ένταση στις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας. 

Σημειώνεται δε, ότι ο Ύπατος Εκπρόσωπος, Ζοζέπ Μπορέλ, θα ετοιμάσει επιλογές για επιπλέον κατάλληλα μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν ως απάντηση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε ως αποτέλεσμα των Τουρκικών κινήσεων, και στην Ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε ο Πίτερ Στάνο, που χαρακτήρισε «ιδιαίτερα ανησυχητική» την κατάσταση και πρόσθεσε ότι «οι εξελίξεις έδειξαν ότι χρειάζεται να γίνουν περισσότερα για να μειωθεί η ένταση και να αντιστραφεί το πολύ αρνητικό και ατυχές κλίμα κλιμάκωσης».

epirusblog.gr
5 of 5
Διπλωματικό τείχος σε Ερντογάν για τις βόλτες του Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα -Οι κινήσεις της Αθήνας με ΕΕ και ΗΠΑ
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 608476981512153627
item