Η Τουρκία παρατείνει την παράνομη Navtex -Το Oruc Reis παραμένει ως τις 27 Αυγούστου

Η Τουρκία παρατείνει την παράνομη Navtex -Το Oruc Reis παραμένει ως τις 27 Αυγούστου

Σε παράταση της παράνομης Navtex προχώρησε η Τουρκία, σε μια ακόμη κίνηση όξυνσης της ήδη τεταμένης κατάστασης στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το τουρκικό επιτελείο ανακοίνωσε ότι το Oruc Reis θα παραμείνει στην περιοχή που έχει οριοθετηθεί από την παράνομη Navtex -η οποία έληγε σήμερα – μέχρι και τις 27 Αυγούστου.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η Τουρκία (NAVTEX station Αττάλειας) εξέδωσε νέα παράνομη NAVTEX για το ερευνητικό πλοίο  ORUC REIS  για την ίδια περιοχή που περιγραφόταν στην προηγούμενη παράνομη ΝΑVΤΕΧ, με ισχύ μέχρι τις 27 Αυγούστου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το ORUC REIS πλέει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας με  νοτιοδυτική  κατεύθυνση  και εντός  της προηγούμενης παρανόμου εκδοθείσας τουρκικής NAVTEX, η ισχύς της οποίας έληγε τα μεσάνυκτα.

Συνοδεύεται  από βοηθητικά σκάφη και μονάδες του τουρκικού Ναυτικού, και παρακολουθούνται από μονάδες και μέσα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Κυβερνητικές πηγές, σχολιάζοντας την παράταση της παράνομης Navtex από την Αγκυρα τονίζουν ότι η Τουρκία δείχνει πως οι αναφορές της σε διάλογο είναι καθαρά προσχηματικές.

«Η Τουρκία με τη συνέχιση της προκλητικής συμπεριφοράς της το μόνο που κάνει είναι να δείχνει σε όλο τον κόσμο ότι η αναφορά στο διεθνές δίκαιο και στον διάλογο είναι καθαρά προσχηματική. Με τη συμπεριφορά αυτή το μόνο που καταφέρνει είναι αρνητικές συνέπειες για την ίδια».

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη φτάνει στην Αθήνα ο Γερμανός υπ. Εξωτερικών Χάικο Μάας για συνομιλίες με τον ομόλογό του Νίκο Δένδια και στη συνέχεια θα μεταβεί στην Αγκυρα για συνομιλίες με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η γερμανική προσπάθεια διαμεσολάβησης είχε λάβει προφανώς υπόψιν της ότι ως τότε θα είχε λήξει η παράνομη τουρκική Navtex. Την επόμενη ημέρα, Τετάρτη 26/8 η Βουλή των Ελλήνων θα κυρώσει τις συμφωνίες καθορισμού ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο. 

Ακολούθως, στις 27/8 η Καγκελάριος Μέρκελ θα συναντηθεί με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, όπου και θα συζητηθεί το θέμα της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο και οι διαφορές δύο μελών της συμμαχίας, Ελλάδας και Τουρκίας. 

Την Παρασκευή 28/8, ξεκινά το άτυπο συμβούλιο ΥΠΕΞ της ΕΕ στο Βερολίνο, στο οποίο ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ θα παρουσιάσει τη λίστα κυρώσεων κατά της Τουρκίας ώστε να βρίσκεται στο τραπέζι.

epirusblog.gr
5 of 5
Η Τουρκία παρατείνει την παράνομη Navtex -Το Oruc Reis παραμένει ως τις 27 Αυγούστου
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 1800960047771650620
item