Μειωμένα ενοίκια: Ξεκινούν οι συμψηφισμοί φόρων για τους ιδιοκτήτες ακινήτων

Μειωμένα ενοίκια: Ξεκινούν οι συμψηφισμοί φόρων για τους ιδιοκτήτες ακινήτων

Το ύψος αποζημίωσης που δώσει το δημόσιο λόγω της έκπτωσης των ενοικίων κατά 40% θα μπορούν να δουν σε λίγες μέρες οι ιδιοκτήτες ακίνητων.

Στο Mytaxis έχει ανοίξει ένα ειδικό «παράθυρο» που ενημερώνει τους φορολογούμενους για το ύψος της αποζημίωσης που διακινούνται, ενώ μέσα στο προσεχές διάστημα, θα προστεθεί και ένα νέο παράθυρο που θα δείχνει το ύψος της αποζημίωσης που δικαιούνται (λόγω της έκπτωσης ενοικίου) η οποία και θα συμψηφιστεί με μελλοντικές φορολογικές υποχρεώσεις.

Οι εκμισθωτές που εισέπραξαν μειωμένο μίσθωμα κατά τουλάχιστον 40%, έχουν δικαίωμα έκπτωσης ποσού ίσου με ποσοστό 20% επί του 60% των μισθωμάτων των μηνών αυτών. 


Για παράδειγμά ένας εκμισθωτής έλαβε για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο του 2020 μειωμένο κατά 40% μίσθωμα: Το αρχικό μηνιαίο μίσθωμα ήταν 1.000 ευρώ και το μειωμένο κατά 40% μίσθωμα που εισέπραξε ανήλθε τελικά στα 600 ευρώ μηνιαίως (για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο).

Βάσει των νέων διατάξεων, ο εν λόγω εκμισθωτής δικαιούται έκπτωση ποσού ύψους 240 ευρώ (600 Χ 2 = 1.200. 1.200 Χ 20% = 240). Το ποσό αυτό δικαιούται να το εκπέσει από μελλοντικές οφειλές.

Έτσι, κάθε ιδιοκτήτης θα πάρει πίσω με τη μορφή έκπτωσης από τον φετινό φόρο εισοδήματος ή και τον φετινό ΕΝΦΙΑ ποσοστό ίσο με το 30% της συνολικής φετινής εισοδηματικής του απώλειας η οποία προκαλείται από την αναγκαστική μείωση των εισπρακτέων ενοικίων κατά 40%.

Για τον ακριβή υπολογισμό του ποσού της έκπτωσης φόρου που δικαιούται κάθε ιδιοκτήτης δημιουργήθηκε στο σύστημα ΤΑΧΙSnet ειδική εφαρμογή, στην οποία κάθε δικαιούχος ιδιοκτήτης υποβάλλει ηλεκτρονικά, για κάθε μήνα είσπραξης μειωμένων ενοικίων, έκτακτη δήλωση από την οποία προκύπτει η απώλεια εισοδημάτων από μισθώματα.

Το ποσό της έκπτωσης που δικαιούται κάθε ιδιοκτήτης προσδιορίζεται, στη συνέχεια, με την εφαρμογή συντελεστή 20% επί του μειωμένου κατά 40% ποσού εισπραχθέντων ενοικίων. 


Επίσης το 40% των ενοικίων που δεν θα εισπράξουν φέτος οι ιδιοκτήτες θεωρείται ότι απαλλάσσεται αυτόματα από τον φόρο εισοδήματος και την ειδική εισφορά αλληλεγγύης. 

Στο απαλλασσόμενο ποσό συμπεριλαμβάνεται κι αυτό που θα πάρουν πίσω με τη μορφή έκπτωσης φόρου. Η απαλλαγή αυτή θα εφαρμοστεί το 2021 κατά την υποβολή των δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2020.

Υπενθυμίζεται ότι, οι αναγκαστικές μειώσεις των ενοικίων κατά 40% δεν περιορίστηκαν μόνο στους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο, αλλά συνεχίζονται και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, για χιλιάδες περιπτώσεις επαγγελματικών μισθώσεων, μισθώσεων κύριας κατοικίας και φοιτητικής στέγης.
epirusblog.gr
5 of 5
Μειωμένα ενοίκια: Ξεκινούν οι συμψηφισμοί φόρων για τους ιδιοκτήτες ακινήτων
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 761058990354370489
item