Σε Ελλάδα και Τουρκία σήμερα ο Χάικο Μάας -Το μήνυμα που θα στείλουν Μητσοτάκης - Δένδιας

Σε Ελλάδα και Τουρκία σήμερα ο Χάικο Μάας -Το μήνυμα που θα στείλουν Μητσοτάκης - Δένδιας

Η Τουρκία παραμένει αδιάλλακτη στην τακτική των προκλήσεων απέναντι στην Ελλάδα, την ώρα που ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών ξεκινά νέο γύρο επαφών σε Αθήνα και Άγκυρα προκειμένου να υπάρξει αποκλιμάκωση και έναρξη των διερευνητικών επαφών.

Ο Χάικο Μάας θα συναντηθεί σήμερα το πρωί (11:30) στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί για συζητήσεις με τον Νίκο Δένδια στο υπουργείο Εξωτερικών. 

Αμέσως μετά θα αναχωρήσει για την Τουρκία, όπου θα έχει επαφές με τον Τούρκο ομόλογο του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Όταν ανακοινώθηκε η γερμανική πρωτοβουλία είχε δημιουργηθεί η εντύπωση ότι η ένταση βαίνει προς αποκλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας -πηγές αναφέρουν ότι υπήρχαν σχετικές διαβεβαιώσεις της Άγκυρας προς το Βερολίνο- ωστόσο η ανακοίνωση για παράταση της τουρκικής NAVTEX μέχρι τις 27 Αυγούστου άλλαξε τα δεδομένα.

Θετική στον διάλογο με την Τουρκία η Αθήνα

Η συμπεριφορά αυτή αποδεικνύει την «αναξιοπιστία της τουρκικής ηγεσίας», τονίζουν κυβερνητικά στελέχη και είναι μια διάσταση που θα επιχειρήσει να αναδείξει η ελληνική διπλωματία στις επαφές με τον κ. Μάας.

Ο Πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει προς κάθε κατεύθυνση ότι διάλογος υπό το καθεστώς εκβιασμών και προκλήσεων από την πλευρά της Τουρκίας δεν μπορεί να υπάρξει. Η Αθήνα εμφανίζεται θετική στο διάλογο, όχι όμως την στιγμή που υπάρχει αυτή η ένταση και σε στρατιωτικό επίπεδο. 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναφερόμενος στην γερμανική πρωτοβουλία, δήλωσε ότι «για να περιμένει κανείς αποτελέσματα πρέπει να έχει αξιόπιστους συνομιλητές. Απομένει στην Τουρκία να δείξει ότι είναι τέτοιος αξιόπιστος συνομιλητής».

Αναμένεται επίσης να τονιστεί ο κίνδυνος ενός επεισοδίου στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείο από την παρουσία μεγάλου αριθμού πολεμικών πλοίων στην περιοχή όσο και τον ταυτόχρονων στρατιωτικών ασκήσεων. 

Περιθώρια για επανάληψη των διερευνητικών επαφών που διακόπηκαν το 2016 με ευθύνη της Τουρκίας υπάρχουν. Απαιτείται όμως η έμπρακτη αποκλιμάκωση από την άλλη πλευρά, μονοπάτι στο οποίο δεν δείχνει διατεθειμένος να βαδίσει ο κ. Ερντογάν, αυτή τη στιγμή.

Αντιθέτως, ο Τούρκος Πρόεδρος προχώρησε σε νέες απειλές, λέγοντας ότι «η Ελλάδα οδηγεί τον εαυτό της σε ένα χάος. Για οτιδήποτε προκύψει στην περιοχή αυτός που θα ευθύνεται και θα υποστεί την μεγαλύτερη ζημιά θα είναι η Ελλάδα».

Αναλυτές εκτιμούν ότι παίζεται ένα «παιχνίδι ευθυνών» από τουρκικής πλευράς προκειμένου να αποφύγει ευρωπαϊκές κυρώσεις, ενόψει του συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ την Πέμπτη και της έκτακτης Συνόδου Κορυφής στις 24-25 Σεπτεμβρίου. 

Η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει στους εταίρους μας ότι οι κυρώσεις είναι μονόδρομος όσο επικρατεί αυτή η κατάσταση. 

Δηλώνει ανοιχτή στον διάλογο μόνο στο πλαίσιο σεβασμού «του Διεθνούς Δικαίου, του Δικαίου της Θάλασσας και τους κανόνες καλής γειτονίας, την οριοθέτηση - που είναι και η μόνη εκκρεμότητα που έχουμε εδώ και δεκαετίες- των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών», με την Τουρκία, όπως μαρτυρά η συμπεριφορά της, να μην ενστερνίζεται τις ίδιες απόψεις.

epirusblog.gr
5 of 5
Σε Ελλάδα και Τουρκία σήμερα ο Χάικο Μάας -Το μήνυμα που θα στείλουν Μητσοτάκης - Δένδιας
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 8663793568413747159
item