Γιάννενα: Εκκρεμότητες και καθυστερήσεις Γιάννενα: Εκκρεμότητες και καθυστερήσεις | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Εκκρεμότητες και καθυστερήσεις

Γιάννενα: Εκκρεμότητες και καθυστερήσεις

Ασφυκτικά είναι τα χρονικά περιθώρια για το έργο του μεγάλου οδικού δακτυλίου, από την οδό Βογιάννου έως το Πανηπειρωτικό Στάδιο, όπως ανέδειξε η νέα κόντρα με την αντιπολίτευση, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου το απόγευμα της Τετάρτης.

Το έργο έχει ακόμη εκκρεμότητες, όπως οι οριστικές μελέτες και οι απαλλοτριώσεις.
Το θέμα έθεσε η επικεφαλής της παράταξης Ιωάννινα 2023 Τ. Καλογιάννη που κατηγόρησε την δημοτική αρχή εμμέσως για «αργά αντανακλαστικά», με αποτέλεσμα η αίτηση για την παροχή άδειας πραγματοποίησης εργασιών να εκδικάζεται από το Μονομελές Εφετείο στις 21 Οκτωβρίου, δηλαδή, 71 ημέρες προ της δεσμευτικής ημερομηνίας υπογραφής της σύμβασης.
«Επειδή, η σχέση σας με τους χρόνους και τις ημερομηνίες, αποδεικνύεται προβληματική, επιβάλλεται να αντιληφθείτε και να αναλάβετε έστω και τώρα τις ευθύνες σας και να προστατεύσετε το έργο», σημείωσε η κ. Καλογιάννη.
Απαντώντας ο αντιδήμαρχος έργων Γ. Αρλέτος παραδέχθηκε ότι υπήρξαν μικρές καθυστερήσεις λόγω της υπολειτουργίας του δημοσίου τομέα για μεγάλο χρονικό διάστημα, ως αποτέλεσμα της πανδημίας, ωστόσο έχουν δρομολογηθεί όλες οι ενέργειες που απαιτούνται για τη διακήρυξη του έργου και τη δημοπράτηση του.
Τα ζητήματα των κυκλικών κόμβων και της ενεργειακής αναβάθμισης του αντλιοστασίου της Κρύας, έργα που απορρίφθηκαν για ένταξη στο ΕΣΠΑ, έθεσε εκ μέρους της Ενότητας Πολιτών ο δημοτικός σύμβουλος Θωμάς Γιωτίτσας, με τον επικεφαλής Θ. Μπέγκα να απουσιάζει από τη συνεδρίαση.
«Προφανώς κανένας δεν χαίρεται για την αρνητική αυτή εξέλιξη. Θα ζητήσουμε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το πόσα έργα παραλάβετε και σε ποιο σημείο βρίσκονται σήμερα», ανέφερε για να λάβει την απάντηση του δημάρχου Μ. Ελισάφ που επέρριψε ευθύνες στην προηγούμενη δημοτική αρχή «για ανεπαρκή υλοποίηση έργων για μια ολόκληρη πενταετία».

Καθυστερήσεις και στην ΔΕΥΑΙ

Λανθασμένη πολιτική διαχείριση απέδωσε στην διοίκηση της ΔΕΥΑΙ η Τατιάνα Καλογιάννη με αφορμή την προμήθεια συστήματος για τον έλεγχο των διαρροών αλλά και του έργου Safe Water.
Το έργο «Προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία συστήματος για τον έλεγχο των διαρροών δικτύου ύδρευσης Δ.Ε.Υ.Α. Ιωαννίνων εντάχθηκε το Ε.Π. Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (Υ.ΜΕ.ΠΕΡ.Α.Α.) με προϋπολογισμό 1,9 εκατ. ευρώ.
Τον Ιούλιο του 2019, το διοικητικό συμβούλιο ενέκρινε επικαιροποιημένη μελέτη και όρους δημοπράτησης για την προμήθεια, με ταυτόχρονη ανάκληση κάθε προηγούμενης διαδικασίας, ενώ τον Απρίλιο του 2020 το θέμα τέθηκε στην συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΙ, αλλά αναβλήθηκε.
Σύμφωνα με την επικεφαλής της παράταξης Ιωάννινα 2023 Τ. Καλογιάννη, δεν συζητήθηκε η έγκριση των όρων δημοπράτησης της προμήθειας αλλά, όλως παραδόξως, το Δ.Σ. προέβει σε λήψη θετικών αποφάσεων για τη συγκρότηση των επιτροπών διενέργειας των διαγωνισμών, αξιολόγησης προσφορών και παρακολούθησης του έργου.
Η κ. Καλογιάννη ζήτησε το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της προμήθειας, καθώς η ημερομηνία λήξης της πράξης έχει οριστεί την 31η Δεκεμβρίου 2021.
Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο έργο SafeWater, που έχει ήδη ενταχθεί στο Interreg Ελλάδα – Αλβανία, με προϋπολογισμό 500.000 ευρώ. «Ούτε το έργο αυτό δεν έχει δημοπρατηθεί μέχρι σήμερα. 
Δημοπρατήθηκαν, όμως, οι υπηρεσίες διοικητικής και τεχνικής υποστήριξης του έργου καθώς και αυτές της επικοινωνίας και δικτύωσης του προγράμματος. Δηλαδή, μέχρι σήμερα, έχουμε τους θεατές των έργων και όχι τα ίδια τα έργα!», σημείωσε η κ. Καλογιάννη.
Παράλληλα όμως άφησε υπαινιγμούς, χωρίς να εξηγήσει περισσότερα. «Επειδή μιλώ πάντα χωρίς υπεκφυγές, θέλω να δηλώσω την εμπιστοσύνη μου στην ευθυκρισία του προέδρου και του Αντιπροέδρου του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΙ. 
Κατέδειξα, όμως, πρόδηλες και προφανείς πολιτικές και διοικητικές ολιγωρίες, αστοχίες και υστερήσεις. 
Κύριε Δήμαρχε, η πρόταση μας είναι πολιτική. Απαλλάξτε τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑΙ από οποιουσδήποτε ενδογενείς ή και εξωγενείς παράγοντες στερούν σε αυτούς και διασταλτικώς στην επιχείρηση, την προσπάθεια της -έστω και σταδιακής- ανάκτησης μιας αξιόπιστης παρουσίας της στην αγορά», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Απαντώντας, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Άρης Μπαρτζώκας παραδέχθηκε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στο έργο μείωσης των διαρροών, ενώ για το «Safe Water» κατηγόρησε τον πρώην αντιδήμαρχο Θανάση Μανταλόβα, αφού με δική του ευθύνη το έργο δεν προχώρησε, όπως είπε. 
«Εμείς ξεμπλοκάραμε τις διαδικασίες, τρέχουμε και θα προλάβουμε» κατέληξε.

Απαντήσεις και για την καθαριότητα

Το ζήτημα της καθαριότητας επανήλθε στο Δημοτικό Συμβούλιο από την «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα», με τον δημοτικό σύμβουλο της Ενότητας Πολιτών Θωμά Γιωτίτσα να αναφέρεται στην καταγγελία του Συλλόγου Εργαζομένων Συλλόγου ΟΤΑ ότι γειτονικοί Δήμοι «δανείζουν» εργαζόμενους στην καθαριότητα.
Ο δήμαρχος απάντησε ότι η πόλη δεν έγινε ξαφνικά βρώμικη. «Πρέπει όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. 
Δεν το ξέρατε όλοι το Σεπτέμβριο όταν ψηφίζατε κατά της ανάθεσης σε ιδιώτη ότι υπήρχε πρόβλημα; Αναμένουμε την πρόσληψη 38 ατόμων με οκτάμηνες συμβάσεις για να συνδράμουν στην αποκομιδή, ενώ είναι σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για τον ορισμό ιδιώτη. 
Επιλέξαμε τον διαγωνισμό και όχι την απευθείας ανάθεση για λόγους διαφάνειας. Υπάρχει ‘καταιγίδα’ ογκωδών και είναι αδύνατον η υπηρεσία να ανταπεξέλθει. Ζήτησα λοιπόν τη βοήθεια των γειτονικών δήμων» τόνισε.
Καταστροφολογία απέδωσε στην αντιπολίτευσης ο δήμαρχος Μ. Ελισάφ, αναφορικά με το πρόβλημα υδροδότησης που προέκυψε στον προσφυγικό καταυλισμό του Κατσικά. Όπως είπε κάποιοι σκόπιμα διαδίδουν ότι με το έργο υδροδότησης του καταυλισμού θα μειωθεί η παροχή νερού σε επιχειρήσεις. 
Το θέμα αναμένεται να επιλυθεί με την κατασκευή νέου αγωγού ύδρευσης με το αρμόδιο Υπουργείο να έχει την ευθύνη χρηματοδότης και υλοποίησης του έργου, γνωστοποίησε ο κ. Ελισάφ.
Τέλος, ο δήμαρχος αναφέρθηκε παράλληλα σε εισήγηση της παράταξης «Ιωάννινα 2023» στην τελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, για το θέμα της τουριστικής προβολής του Δήμου. 

«Υπήρξε συνάδελφος που με κατηγόρησε ότι είμαι υπεύθυνος για την τουριστική κατάρρευση της πόλης σε μια περίοδο που ο παγκόσμιος τουρισμός έχει καταρρεύσει». 

Παράλληλα ανέλυσε τα αποτελέσματα της καμπάνιας τουριστικής προβολής στο διαδίκτυο και κατέληξε λέγοντας ότι δεν θα πρέπει να απαξιώνονται άνθρωποι και ενέργειες.
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Εκκρεμότητες και καθυστερήσεις
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 7612466420341888215
Σχόλια
item