Το άγνωστο γονιδίωμα σε ανθρώπους που ανακάλυψαν επιστήμονες

Το άγνωστο γονιδίωμα σε ανθρώπους που ανακάλυψαν επιστήμονες
Παλαιότερα, το 2016, η American Society of Human Genetics (Αμερικανική Εταιρεία Ανθρώπινης Γενετικής) πραγματοποίησε την ετήσια συνάντησή της και τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν μπορούν εύκολα να περιγραφούν ως συγκλονιστικά στοιχεία για τους ανθρώπους από τη Μελανησία, μια περιοχή στο Νότιο Ειρηνικό που περικλείει την Παπούα Νέα Γουινέα και τα γειτονικά της νησιά.
Φαίνεται, λοιπόν, ότι οι συγκεκριμένοι άνθρωποι που έδωσαν δείγματα, εμπεριέχουν μερικά παράξενα γονίδια στο DNA τους. Οι γενετιστές πιστεύουν ότι το μη αναγνωρισμένο DNA ανήκει σε ένα προηγουμένως μη ανακαλυφθέν είδος ανθρωποειδών.
Σύμφωνα με τον Ryan Bolender, του Πανεπιστημίου του Τέξας, ένας από τους ερευνητές που συμμετείχαν σε μια μελέτη, θεωρείται ότι το είδος αυτό δεν είναι των Neanderthal αλλά ούτε και των Denisovan. Ισχυρίζεται ότι πρόκειται για κάτι εντελώς διαφορετικό.
Οι Denisovans αντιπροσωπεύουν ένα εξαφανισμένο είδος που ανήκει στο γένος ανθρωποειδών που πήραν το όνομά τους από τη σπηλιά Denisova στα βουνά Altai της Σιβηρίας όπου βρέθηκε το πρώτο θραύσμα οστού που ανήκε σε αυτό το είδος. Πολύ λίγα είναι γνωστά για αυτόν τον αινιγματικό “ξάδελφό” μας. Από την άλλη, ο λεγόμενος “άνθρωπος του Νεάντερταλ” είναι είδος ανθρωπίδη – όχι ανθρώπου – το οποίο εμφανίστηκε 200.000-250.000 χρόνια πριν και χάθηκε ολοκληρωτικά πριν από περίπου 41.000-39.000 χρόνια.
Ο Bohlander είπε ότι η ανθρώπινη ιστορία είναι πολύ πιο περίπλοκη από ό,τι πιστεύαμε πιο πριν, αλλά κομμάτι-κομμάτι το ανθρώπινο παρελθόν έρχεται στο φως και ανακαλύψεις όπως αυτή φαίνεται να δείχνουν προς μια κατεύθυνση που, ίσως, να μην είμαστε εκείνοι που πιστεύουμε ότι είμαστε.
Σε μία πρόσφατη μελέτη, όπως αναφέρει το sciencedaily.com, μια νέα ανάλυση των αρχαίων γονιδιωμάτων υποδηλώνει ότι διαφορετικοί κλάδοι του ανθρώπινου οικογενειακού δέντρου διασταυρώθηκαν πολλές φορές και ότι ορισμένοι άνθρωποι φέρουν DNA από έναν αρχαϊκό, άγνωστο πρόγονο. 
Η Melissa Hubisz και η Amy Williams του Πανεπιστημίου Cornell και ο Adam Siepel του Cold Spring Harbor Laboratory αναφέρουν αυτά τα ευρήματα σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 6 Αυγούστου 2020 στο PLOS Genetics.
Πριν από περίπου 50.000 χρόνια, μια ομάδα ανθρώπων μετανάστευσε έξω από την Αφρική και διασταυρώθηκε με τους Νεάντερταλ στην Ευρασία. Αλλά δεν είναι η μόνη φορά που οι αρχαίοι ανθρώπινοι πρόγονοί μας και οι συγγενείς τους ανταλλάσσουν DNA. 
Η αλληλουχία των γονιδιωμάτων από τους Νεάντερταλ και μια λιγότερο γνωστή αρχαία ομάδα, οι Ντενισοβάν, απέδωσε πολλές νέες γνώσεις για αυτά τα διασταυρωμένα γεγονότα και για τη μετακίνηση αρχαίων ανθρώπινων πληθυσμών.
Στη νέα εργασία, οι ερευνητές ανέπτυξαν έναν αλγόριθμο για την ανάλυση των γονιδιωμάτων που μπορούν να εντοπίσουν τμήματα του DNA που προέρχονταν από άλλα είδη, ακόμη και αν η ροή του γονιδίου συνέβη πριν από χιλιάδες χρόνια και προήλθε από μια άγνωστη πηγή. Χρησιμοποίησαν τον αλγόριθμο για να δουν τα γονιδιώματα από δύο Νεάντερταλ, έναν Ντενισόβαν και δύο Αφρικανούς. Οι ερευνητές βρήκαν στοιχεία ότι το 3 τοις εκατό του Νεάντερταλ γονιδιώματος προήλθε από αρχαίους ανθρώπους, και εκτίμησε ότι η διασταύρωση έγινε πριν από 200.000 έως 300.000 χρόνια. Επιπλέον, το 1 τοις εκατό του γονιδιώματος Denisovan προήλθε πιθανώς από έναν άγνωστο και πιο μακρινό συγγενή, πιθανώς τον Homo erectus, και περίπου το 15% αυτών των «υπερ-αρχαϊκών» περιοχών μπορεί να έχουν μεταφερθεί σε σύγχρονους ανθρώπους που ζουν σήμερα.
Τα νέα ευρήματα επιβεβαιώνουν προηγουμένως αναφερθείσες περιπτώσεις ροής γονιδίων μεταξύ αρχαίων ανθρώπων και συγγενών τους, και επίσης δείχνουν νέες περιπτώσεις διασταύρωσης. 
Δεδομένου του αριθμού αυτών των γεγονότων, οι ερευνητές λένε ότι η γενετική ανταλλαγή ήταν πιθανή κάθε φορά που δύο ομάδες αλληλεπικαλύπτονταν σε χρόνο και χώρο. 
Ο νέος αλγόριθμος τους λύνει το δύσκολο πρόβλημα του εντοπισμού μικροσκοπικών υπολειμμάτων ροής γονιδίων που συνέβησαν εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια πριν, όταν μόνο λίγα αρχαία γονιδιώματα είναι διαθέσιμα. 
Αυτός ο αλγόριθμος μπορεί επίσης να είναι χρήσιμος για τη μελέτη της γονιδιακής ροής σε άλλα είδη στα οποία συνέβη διασταύρωση, όπως σε λύκους και σκύλους.
“Αυτό που πιστεύω ότι είναι συναρπαστικό για αυτό το έργο είναι ότι δείχνει τι μπορείτε να μάθετε για τη βαθιά ανθρώπινη ιστορία ανακατασκευάζοντας από κοινού την πλήρη εξελικτική ιστορία μιας συλλογής αλληλουχιών τόσο από τους σύγχρονους ανθρώπους όσο και από τις αρχαϊκές ανθρωπογενείς”, δήλωσε ο Adam Siepel. 
“Αυτός ο νέος αλγόριθμος που έχει αναπτύξει η Melissa, ARGweaver-D, είναι σε θέση να φτάσει πιο πίσω στο χρόνο από οποιαδήποτε άλλη υπολογιστική μέθοδο που έχω δει. Φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ισχυρό για την ανίχνευση της αρχαίας εισβολής”.
Ποια μπορεί να ήταν αυτή η αρχαία εισβολή;
Άλλοι επιστήμονες εξέτασαν δείγματα DNA που ελήφθησαν από ογδόντα τρεις Αβορίγινους Αυστραλούς ενώ εξέτασαν επίσης 25 συμμετέχοντες που ανήκαν σε πληθυσμούς που προέρχονταν από τα Highlands της Παπούα Νέας Γουινέας. 
Προς έκπληξή τους, οι ερευνητές ανακάλυψαν “εξωτικό” σαν το Denisovan DNA στα γονιδιώματα των εθελοντών της μελέτης. 
Το ονόμασαν Anissa VIN, αλλά στην πραγματικότητα η ομάδα των πανάρχαιων προγόνων που έδωσαν τα γονίδιά τους στους προγόνους των συμμετεχόντων, είναι εντελώς άγνωστη.
Αλλά όποιο όνομα και να δοθεί, δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς την εναλλακτική εκδοχή του παρελθόντος μας. Αναρωτιόμαστε, λοιπόν. 
Κι αν αυτός ο άγνωστος πρόγονος ήταν κάποιος από τους “γιους του Θεού” που είδαν τις κόρες των ανθρώπων και τις πήραν για γυναίκες τους, σύμφωνα με την Γένεσις; Αλλά ποιοι να ήταν οι τότε “άνθρωποι” και ποιοι οι “γιοί του Θεού”; 
Πολλές αρχαίες παραδόσεις και ιερά βιβλία διαφορετικών πολιτισμών, αναφέρονται σε όντα που ήρθαν από τον ουρανό και έσμιξαν με τους ανθρώπους. 
Άλλες αναφέρουν ότι όντα που ήρθαν από τον ουρανό, δημιούργησαν τους ανθρώπους, είτε με υλικά της γης, όπως για παράδειγμα οι θεοί που έπλασαν τους Έλληνες είτε μετατρέποντας ανθρωποειδή της Γης σε ανθρώπους, όπως οι Ανουνάκι: Οι 14 πινακίδες του Ένκι.
Όπως φαίνεται, η εξερεύνηση του DNA, διαφόρων ανθρώπων αλλά και ευρημάτων, είναι το κλειδί της αληθινής μας γενεαλογίας. Διαφορετικά θα μπορούσαν να στήνονται υποθέσεις για αιώνες. Είμαστε, λοιπόν, εν αναμονή των επόμενων επιστημονικών προσπαθειών που λίγο-λίγο θα ξετυλίγουν αυτό το εξελικτικό κουβάρι της προέλευσης των ανθρώπων
Scientists Discover Anunnaki Genes in Aboriginals
diadrastika.com
Image by Stefan Keller from Pixabay
epirusblog.gr
5 of 5
Το άγνωστο γονιδίωμα σε ανθρώπους που ανακάλυψαν επιστήμονες
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 8888112730896869597
item