Συμφωνία ΑΟΖ με Αίγυπτο: Υπέρ ψηφίζουν ΝΔ - ΚΙΝΑΛ - Στο «παρών» ο ΣΥΡΙΖΑ λόγω «εσωκομματικών επακουμβήσεων»

Συμφωνία ΑΟΖ με Αίγυπτο: Υπέρ ψηφίζουν ΝΔ - ΚΙΝΑΛ - Στο «παρών» ο ΣΥΡΙΖΑ λόγω «εσωκομματικών επακουμβήσεων»

Θέση μάχης ανακαταλαμβάνουν τα κόμματα στην Βουλή καθώς το νομοθετικό έργο επανεκκινεί με την συζήτηση των κρίσιμων Συμφωνιών της Ελλάδας με Ιταλία και Αίγυπτο για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών. 

Το πολιτικό και διπλωματικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο νομοσχέδιο για την οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο καθώς το περιεχόμενό του αντανακλάται και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. 

Για τον λόγο αυτό άλλωστε θα υπάρξουν και τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών κατά την συζήτηση της Συμφωνίας στην Ολομέλεια την ερχόμενη Τετάρτη. 

Ωστόσο, η συγκεκριμένη σύμβαση φαίνεται ότι προκαλεί ισχυρές αναταράξεις στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τις τάσεις που συγκροτούν τον ΣΥΡΙΖΑ να προχωρούν σε «εσωκομματικές επακουμβήσεις».

Πάντως, με τις εως τώρα τοποθετήσεις υπερ της Συμφωνίας με την Αίγυπτο θα ψηφίσουν ΝΔ και Κίνημα Αλλαγής ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ θα δηλώσει «παρών».

Η διαδικασία

Αναφορικά με το τυπικό, η κοινοβουλευτική επεξεργασία των δύο σχεδίων νόμων ξεκινά το απόγευμα της Δευτέρας στις 18:00 ενώ θα ακολουθήσει την διαδικασία κύρωσης Διεθνών Συμβάσεων. Από την πλευρά της ΝΔ εισηγητής ορίστηκε ο κ. Τάσος Χατζηβασιλείου. 

Η κυρία Σία Αναγνωστοπούλου θα εισηγηθεί τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ στην συμφωνία με την Ιταλία και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος στην συμφωνία με την Αίγυπτο που συγκεντρώνει και το μεγαλύτερο πολιτικό και διπλωματικό ενδιαφέρον.

Την Τετάρτη τα δύο νομοσχέδια θα εισαχθούν στην Ολομέλεια σε μια συνεδρίαση που θα λήξει με την σχετική ψηφοφορία. 


Η κύρωση των συμβάσεων δεν απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία, ωστόσο, αποτελεί διαρκές ζητούμενο η ευρύτερη συναίνεση σε κάθε διεθνή σύμβαση ειδικά όταν το περιεχόμενό της επηρεάζει τις ελληνοτουρικές σχέσεις.

Οι θέσεις των κομμάτων

Αναφορικά λοιπόν με την πολιτική ουσία, η Συμφωνία με την Ιταλία αναμένεται να λάβει ευρύτερη στήριξη καθώς εκτός από την ΚΟ της ΝΔ, θα ψηφίσουν υπερ και οι ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και του Κινήματος Αλλαγής.

Διαφορετικό περιβάλλον διαμορφώνει η σύμβαση με την Αίγυπτο καθώς φαίνεται να προκαλεί έντονο διχασμό στο εσωτερικό των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Η συγκεκριμένη συμφωνία άλλωστε αποτέλεσε και την αφορμή για τον - σχεδόν σε δημόσια θέα - καυγά των διαφόρων τάσεων του ΣΥΡΙΖΑ. 


Οι «προεδρικοί» με τους «53» αλληλοκαρφώνονται ενώ οι «πασοκογενείς» έχουν σπάσει σε δύο κομμάτια με την «Σημιτική» πτέρυγα και την ομάδα «Πράττω» να προχωρούν σε πολιτικές «επακουμβήσεις». Υπο αυτά τα δεδομένα το προεδρείο της ΚΟ του κόμματος αποφάσισε να κινηθεί στην χλιαρή πολιτικά στάση του «παρών».

Σύμφωνα με πληροφορίες «υπερ» θα ψηφίσουν οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής ασκώντας ωστόσο κριτική προς την κυβέρνηση καθώς για μια ακόμα φορά απέφυγε να συγκαλέσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Εξηγήσεις από το υπουργείο Εξωτερικών αναμένεται να ζητηθούν και για τα θέματα επήρειας των ελληνικών νησιών. 


Το ΚΚΕ έχει ήδη επισημάνει ότι «Ο ισχυρισμός ότι η συμφωνία με την Αίγυπτο ακυρώνει το απαράδεκτο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο επιχειρεί να απλοποιήσει μια πολύ σύνθετη κατάσταση, που χαρακτηρίζεται από διασταυρούμενους ανταγωνισμούς, που πυροδοτούν την τουρκική επιθετικότητα και τις εντάσεις στην περιοχή» και «εκφράζει τις έντονες ανησυχίες του ότι και η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου είναι ενταγμένη στις γενικότερες επιδιώξεις των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ και ανοίγει το δρόμο της συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου και θαλάσσιων ζωνών ανατολικά του 28ου Μεσημβρινού, με την Τουρκία, με ή χωρίς το δικαστήριο της Χάγης». 

Η Ελληνική Λύση μιλά για προδοτική συμφωνία ενώ για «αυτογκόλ» κάνει λόγο το ΜεΡΑ25.
epirusblog.gr
5 of 5
Συμφωνία ΑΟΖ με Αίγυπτο: Υπέρ ψηφίζουν ΝΔ - ΚΙΝΑΛ - Στο «παρών» ο ΣΥΡΙΖΑ λόγω «εσωκομματικών επακουμβήσεων»
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 3919122316947696736
item