Γιάννενα: Πυκνώνει το δίκτυο αγρομετεωρολογικών σταθμών στον νομό Ιωαννίνων Γιάννενα: Πυκνώνει το δίκτυο αγρομετεωρολογικών σταθμών στον νομό Ιωαννίνων | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Πυκνώνει το δίκτυο αγρομετεωρολογικών σταθμών στον νομό Ιωαννίνων

Γιάννενα: Πυκνώνει το δίκτυο αγρομετεωρολογικών σταθμών στον νομό Ιωαννίνων

Τέσσερις νέοι αγρομετεωρολογικοί σταθμοί εγκαταστάθηκαν εδώ και λίγο καιρό στον νομό Ιωαννίνων.

Οι νέοι αυτοί σταθμοί είναι εφοδιασμένοι με όργανα καταγραφής δεδομένων, που έχουν μεγάλο ενδιαφέρον για τους καλλιεργητές. Συγκεκριμένα, καταγράφουν θερμοκρασία
σχετική υγρασία, βροχόπτωση, ταχύτητα ανέμου και ολική ηλιακή ακτινοβολία. 


Τα δεδομένα αυτά, καθώς και η εξατμισοδιαπνοή αναφοράς (ETo) που υπολογίζεται με βάση αυτά, διατίθενται ελεύθερα για χρήση.

Οι νέοι αγρομετεωρολογικοί σταθμοί είναι εγκατεστημένοι στο αντλιοστάσιο Ελεούσας Α1, στο αντλιοστάσιο Ροδοτοπίου Α4, σε χωράφι της Μονής Βελλά και στο αντλιοστάσιο Κόνιτσας. 


Οι σταθμοί είναι ίδιου τύπου και συμπληρωματικοί για την περιοχή που καλύπτουν, των σταθμών που διαχειρίζεται για τις γεωργικές προειδοποιήσεις το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ιωαννίνων.

Συνολικά 18 αγρομετεωρολογικοί σταθμοί στην Ήπειρο διαχειρίζονται από το Εργαστήριο Παραγωγικής Γεωργίας και Φυτοϋγείας του Τμήματος Γεωπονίας του πανεπιστημίου Ιωαννίνων. 


Οι σταθμοί έχουν εγκατασταθεί και λειτουργούν στο πλαίσιο συνεργασίας με την περιφέρεια Ηπείρου και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας.

Ήδη από το 2015, στην περιφερειακή ενότητα Άρτας, έξι από αυτούς τους σταθμούς αξιοποιούνται στο πλαίσιο συστήματος παροχής συμβουλών άρδευσης (είναι διαθέσιμο στη διεύθυνση: https://arta.interregir2ma.eu/).


agon.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Πυκνώνει το δίκτυο αγρομετεωρολογικών σταθμών στον νομό Ιωαννίνων
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 2882944701298694257
Σχόλια
item