Ήπειρος: Κρίσιμες οι επόμενες δύο εβδομάδες για την πανδημία Ήπειρος: Κρίσιμες οι επόμενες δύο εβδομάδες για την πανδημία | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Ήπειρος: Κρίσιμες οι επόμενες δύο εβδομάδες για την πανδημία

Ήπειρος: Κρίσιμες οι επόμενες δύο εβδομάδες για την πανδημία

Σε φάση δεύτερης έξαρσης του πρώτου κύματος της πανδημίας και όχι στην αρχή ενός δεύτερου κύματος, βρίσκεται η χώρα
Σε φάση δεύτερης έξαρσης του πρώτου κύματος της πανδημίας και όχι στην αρχή ενός δεύτερου κύματος, βρίσκεται η χώρα, σύμφωνα με την αναπληρώτρια καθηγήτρια Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και υπεύθυνη του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας Εύη Ντζάνη.
Η επιδημιολογική επιβάρυνση των τελευταίων εβδομάδων στη χώρα με τον ημερήσιο αριθμό των κρουσμάτων, να καταγράφει σημαντική αύξηση και από τις λίγες δεκάδες να φτάνουν πλέον τις δύο εκατοντάδες σε ημερήσια βάση, έχει θορυβήσει την ιατρική κοινότητα, όπως όμως και την Πολιτεία, που επαναφέρει σταδιακά και όπου διαπιστώνεται ανάγκη, μέτρα περιορισμού.
Η κα Ντζάνη ωστόσο τόνισε, ότι η κατάσταση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των αποτελεσμάτων, αναμενόμενων εν πολλοίς, της άρσης των σοβαρών περιορισμών και απαγορεύσεων το προηγούμενο διάστημα, σε συνδυασμό Με την χαλάρωση των πολιτών στην τήρηση των μέτρων και με άλλες συνοδές αιτίες όπως το άνοιγμα των συνόρων και τα εισαγόμενα κρούσματα.
Μιλώντας στο ITV η κα Ντζάνη έκανε λόγο για μία σοβαρή έξαρση και όχι για ένα δεύτερο κύμα, η οποία οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην τροποποίηση της συμπεριφοράς των πολιτών.
«Τις προσεχείς δύο εβδομάδες θα πρέπει όλοι να είμαστε πολύ προσεκτικοί, πολίτες και Πολιτεία, για να μη φτάσουμε σε μία εκθετική αύξηση των κρουσμάτων. 
Αν δεν το πετύχουμε, τότε τα 190 ή τα 200 κρούσματα την ημέρα, που καταγράφονται τελευταία δε θα είναι τίποτε, μπροστά σε αυτά που θα έχουμε αν αφήσουμε την κατάσταση να εξελιχθεί, χωρίς να τηρούμε τα μέτρα και τους κανόνες», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η κα Ντζάνη στάθηκε ιδιαίτερα στις εστίες υπερμετάδοσης του ιού, όπως οι συναθροίσεις πολλών ατόμων σε καταστήματα διασκέδασης, αλλά και σε κοινωνικές εκδηλώσεις, σε συνδυασμό με την χαλαρή ή παντελή απουσία λήψης και εφαρμογής των μέτρων πρόληψης.

Η Ήπειρος

Σε αντίθεση πάντως με την μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, αντίστοιχα μεγάλη αύξηση δεν παρατηρείται στις επαρχιακές πόλεις, όπως φαίνεται και στην Ήπειρο, με τα κρούσματα να εμφανίζονται περιστασιακά και με εξαίρεση κάποιες συγκεκριμένες περιπτώσεις να μην καταγράφονται συρροές κρουσμάτων.
Η κα Ντζάνη ρωτήθηκε αν αυτή η καλή εικόνα μπορεί να οφείλεται και στον παράγοντα της τύχης, για να το απορρίψει κατηγορηματικά.
«Σίγουρα έχει παίξει ρόλο η τήρηση των κανόνων από τους πολίτες στους οποίους αξίζει ο έπαινος και έτσι πρέπει να συνεχίσουν. 
Επίσης έχει παίξει ρόλο το Κέντρο Αναφοράς στο Πανεπιστήμιο, η γειτνίαση με την Αλβανία, που ευαισθητοποίησε ακόμη περισσότερο τους συμπολίτες ώστε να είναι προσεκτικοί, αλλά και ο ρόλος των τοπικών μέσων ενημέρωσης.
Στα Γιάννενα επίσης δεν υπάρχει η αστική πυκνότητα του πληθυσμού όπως στην Αθήνα, ούτε έχουμε πολλαπλές γραμμές μαζικής μεταφοράς, όπου είναι πολύ πιο εύκολο να μεταδοθεί ο ιός, αν δεν τηρούνται και τα μέτρα. 
Δεν είναι καθόλου τυχαία αυτή η καλή κατάσταση στην Ήπειρο, αλλά δε θα είναι και τυχαίο αν πάμε σε μία κακή κατάσταση», ανέφερε χαρακτηριστικά.
epirusblog.gr
5 of 5
Ήπειρος: Κρίσιμες οι επόμενες δύο εβδομάδες για την πανδημία
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 6081399544459976791
Σχόλια
item