Γιάννενα: Ποιος θα «απασφαλίσει» την υγειονομική «βόμβα» της Κακαβιάς; Γιάννενα: Ποιος θα «απασφαλίσει» την υγειονομική «βόμβα» της Κακαβιάς; | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Ποιος θα «απασφαλίσει» την υγειονομική «βόμβα» της Κακαβιάς;

Γιάννενα: Ποιος θα «απασφαλίσει» την υγειονομική «βόμβα» της Κακαβιάς;
Τα μέτρα που ανακοινώνονται για την Κακαβιά, αλλά σε μικρότερο βαθμό και για τις άλλες συνοριακές διαβάσεις, δεν είναι ικανά να ομαλοποιήσουν την κατάσταση και να υπάρξει μια ομαλή κίνηση στον συνοριακό σταθμό.
Το πρόβλημα γιγαντώνεται από το γεγονός ότι πολλοί ομογενείς και Αλβανοί που διαμένουν στην Ελλάδα, δεν πτοούνται από τη μεγάλη διασπορά του κορωνοϊού στην πατρίδα τους, την αύξηση των νεκρών και την αδυναμία της Κυβέρνησης να λάβει αποτελεσματικά περιοριστικά μέτρα και επιμένουν να μεταβούν στους τόπους καταγωγής τους για τις διακοπές του Αυγούστου.
Η ανακοίνωση από την Ελληνική Κυβέρνηση των περιοριστικών μέτρων και ιδίως της επταήμερης καραντίνας και του πλαφόν εισόδου από την ερχόμενη Κυριακή, έχει προκαλέσει αναστάτωση σε πολλούς Αλβανούς πολίτες που σπεύδουν να προλάβουν την εφαρμογή των συγκεκριμένων διατάξεων, είτε επιστρέφοντας νωρίτερα από τις διακοπές, είτε ερχόμενοι στα Ιωάννινα για άμεσες υποχρεώσεις τους.
Αποτέλεσμα αυτής της κινητικότητας σε συνδυασμό με την αναμενόμενη και φυσιολογική καθυστέρηση για τη λήψη δειγμάτων από τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ και τη διεκπεραίωση των σχετικών διαδικασιών είναι να σχηματίζονται ουρές χιλιομέτρων τόσο στο ελληνικό, όσο και στο αλβανικό τελωνείο. 
Η πίεση που δέχονται αστυνομικοί και τελωνειακοί της Κακαβιάς είναι τεράστια και η οποία αναμένεται να ενταθεί μέχρι και το Σάββατο.
Η πολύωρη αναμονή και ο αναγκαστικός συγχρωτισμός όσων έχουν προορισμό την Ελλάδα προκαλεί φόβο για περαιτέρω μετάδοση του κορωνοϊού, καθώς από όλους είναι παραδεκτό ότι τα «εισαγόμενα» κρούσματα από την Αλβανία είναι αρκετά και ανησυχητικά για τη διασπορά τους σε πολλές περιοχές της χώρας.
Ο αριθμός μάλιστα όσων ανακοινώνονται από την Αλβανική Κυβέρνηση σε καθημερινή βάση, εκτιμάται ότι είναι υποπολλαπλάσιος των πραγματικών και αυτό οφείλεται στα πολύ λίγα τεστ που γίνονται καθημερινά και κυμαίνονται μεταξύ 500 και 600. Χθες ανακοινώθηκαν άλλα 141 κρούσματα. 
Η αναλογία επιβεβαιωμένων κρουσμάτων/πληθυσμού στην Αλβανία είναι ιδιαίτερα υψηλή 2320 ανά εκατομμύριο πληθυσμού, με την Ελλάδα να βρίσκεται στα 570 κρούσματα ανά εκατομμύριο. 
Η κατάσταση της Κακαβιάς χρειάζεται ειδική αντιμετώπιση, ώστε να «απασφαλιστεί η υγειονομική βόμβα» που υπάρχει εκεί και η οποία συνεχώς «φουσκώνει» από την ημέρα που άνοιξαν ουσιαστικά τα σύνορα.
Οι ομογενείς
Οι μετακινήσεις των αποδήμων, όσο και αν είναι καλοδεχούμενες από τους μόνιμους κατοίκους της Β. Ηπείρου δεν παύει τη συγκεκριμένη περίοδο να προκαλεί σοβαρότατα προβλήματα στους ντόπιους ομογενείς.
Τα προβλήματα αυτά έχουν να κάνουν τόσο με τους συγχρωτισμούς, όσο και με τις δυσκολίες που προκύπτουν από την πολυκοσμία στα σύνορα για τις μετακινήσεις τους προς και από την Ήπειρο, που αποτελεί διέξοδο και προορισμό για επαγγελματικούς, ιατρικούς κ.α. λόγους. 
Ωστόσο υπάρχουν και «φωνές» οι οποίες δείχνουν να μην έχουν αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος, τόσο για τους ίδιους, όσο και για τους κατοίκους περιοχών που θέλουν να μετακινηθούν, προβάλλοντας αιτήματα για εξαιρέσεις από τα μέτρα.
Η λογική αυτή δυστυχώς φαίνεται να επικρατεί και με αρκετούς εξ εκείνων που κατάφερναν έως τώρα να εισέρχονται στην Ελλάδα και στη συνέχεια αγνοούσαν επιδεικτικά τις οδηγίες και τις υποχρεώσεις που ισχύουν για όλους τους πολίτες, φτάνοντας μέχρι του σημείου να δηλώνονται και ψεύτικες διευθύνσεις κατοικίας και επικοινωνίας.
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Ποιος θα «απασφαλίσει» την υγειονομική «βόμβα» της Κακαβιάς;
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 3371446688690647515
Σχόλια
item