Αναδρομικά: Νέους δικαστικούς αγώνες πυροδοτεί η απόφαση για τα αναδρομικά τους επόμενους 5 μήνες

Αναδρομικά: Νέους δικαστικούς αγώνες πυροδοτεί η απόφαση για τα αναδρομικά τους επόμενους 5 μήνες

Στις αίθουσες των δικαστηρίων θα βρεθούν και πάλι δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι, προεξοφλούν έγκριτοι νομικοί  διεκδικώντας τα χαμένα δώρα και τις περικοπές των επικουρικών, μετά την απόφαση της κυβέρνησης που δικαιώνει περίπου 1 εκατομμύριο συνταξιούχους οι οποίοι θα λάβουν αναδρομικά συνολικού ύψους 1.4 εκατ ευρώ μόνο για τις περικοπές των κύριων συντάξεων.  

Τα ποσά που θα εισπράξουν, πιθανότατα προς το τέλος του Φθινοπώρου θα είναι μειωμένα από 800 έως 2.000 ευρώ καθώς η επίμαχη τροπολογία αφήνει εκτός των κομμένα δώρα και τις περικοπές των επικουρικών. 

Ειδικότερα η κυβέρνηση, δίνει αναδρομικά 11 μηνών, μόνο σε όσους είχαν περικοπές στις κύριες συντάξεις τους. 


Με την καταβολή του ποσού μάλιστα, όλες οι άλλες αξιώσεις των συνταξιούχων σβήνονται. Αντίθετα ζωντανές παραμένουν οι αξιώσεις για 250.000 συνταξιούχους που  έχουν προσφύγει στα δικαστήρια.

Σύμφωνα με το δικηγόρο Λουκά Αποστολίδη που έχει χειριστεί την υπόθεση «όσοι δεν άσκησαν αγωγές δυνητικά έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν σε μία συμβιβαστική επίλυση, ‘όπως προβλέπει η τροπολογία, να αρκεσθούν στην επιστροφή των αναδρομικών μόνο για την παροχή της σύνταξης ή να ασκήσουν αγωγές μέχρι 31.12.2020, και με νομική βεβαιότητα να πάρουν αναδρομικά για τις τρείς παροχές σύνταξη, επικούρηση, δώρα.

Οι κυβερνώντες πιστεύουν ότι θα λειτουργήσει η ρήση «κάλιο πέντε και στο χέρι παρά δέκα και καρτέρει».

Η αντίληψη όμως αυτή δεν είναι σοβαρή και υπεύθυνη, τόσο νομικά, όσο και κοινωνικά απέναντι στην πολυπληθέστερη κοινωνική κατηγορία των 2.700 εκατ.

Έχουμε μιλήσει για «συνταγματική εκτροπή» και έλλειψη σεβασμού στη διάκριση των εξουσιών και στο σεβασμό στις αποφάσεις της δικαστικής εξουσίας. Η πρόσφατη τροπολογία όχι μόνο δεν έλυσε το πρόβλημα των αναδρομικών, αλλά αντίθετα πυροδοτεί νέους δικαστικούς αγώνες..»

Νομικοί κύκλοι θεωρούν ότι  δίκες που είναι εκκρεμείς, θα συνεχιστούν κανονικά ως προς το σκέλος των δώρων και των επικουρικών, ενώ νέες αγωγές  θα κατατεθούν από αυτούς που δεν έχουν ήδη προσφύγει στη δικαιοσύνη. 


Οι αξιώσεις του 2015  παραγράφονται στις 31 Δεκεμβρίου του 2020. Συνεπώς, μένουν κάτι λιγότερο από 5 μήνες, μέσα στους οποίους  μπορούν οι συνταξιούχοι να προσφύγουν στα δικαστήρια. 
epirusblog.gr
5 of 5
Αναδρομικά: Νέους δικαστικούς αγώνες πυροδοτεί η απόφαση για τα αναδρομικά τους επόμενους 5 μήνες
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 3914402809348144796
item