Γιάννενα: Τέλος έλαβε χθες η αγωνία χιλιάδων υποψηφίων των Πανελλαδικών 3.511 ΝΕΟΙ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠ. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ! Γιάννενα: Τέλος έλαβε χθες η αγωνία χιλιάδων υποψηφίων των Πανελλαδικών 3.511 ΝΕΟΙ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠ. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ! | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Τέλος έλαβε χθες η αγωνία χιλιάδων υποψηφίων των Πανελλαδικών 3.511 ΝΕΟΙ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠ. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ!

Γιάννενα: Τέλος έλαβε χθες η αγωνία χιλιάδων υποψηφίων των Πανελλαδικών 3.511 ΝΕΟΙ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠ. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ!

«Βουτιά» έκαναν οι βάσεις των Σχολών σε όλη τη χώρα • Πτώση για 16 από τα 22 Τμήματα και στο ανώτατο Ίδρυμα της Ηπείρου • Κάτω από τα 18.000 μόρια η Ιατρική

Τι δήλωσαν η Υπουργός Παιδείας και ο Περιφ/κός Δ/ντής Εκπαίδευσης


Οριστικά τέλος έλαβε χθες το πρωί η αγωνία χιλιάδων υποψηφίων των Πανελλαδικών Εξετάσεων, με την ανακοίνωση των φετινών βάσεων των ΑΕΙ. Βασικό χαρακτηριστικό των αποτελεσμάτων, η πτώση σε όλα σχεδόν τα Επιστημονικά Πεδία, με τις Ιατρικές Σχολές να «προσγειώνονται» ακόμα και κάτω από τα 18.000 μόρια.

Αυτό ισχύει και για την Ιατρική του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, από τα συνολικά 22 Τμήματα του οποίου τα 16 είδαν να κατρακυλά η βάση τους, ενώ μόνο στα έξι ανέβηκε. Μάλιστα, αρκετά Τμήματα του ανώτατου εκπαιδευτικού Ιδρύματος της Ηπείρου βρέθηκαν για πρώτη φορά κάτω από τα 10.000 μόρια!

Με μήνυμά της η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως συγχαίρει όλους τους υποψηφίους, επιτυχόντες και μη, ενώ ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Ηπείρου Κων/νος Καμπουράκης σε δηλώσεις του έκανε ιδιαίτερη μνεία στις πρωτόγνωρες συνθήκες υπό τις οποίες έλαβαν χώρα οι φετινές Εξετάσεις.

Πέτυχε το 77%...
Στο 77% ανήλθε το ποσοστό των επιτυχόντων των φετινών Πανελλαδικών. Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων ανήλθε σε 105.420, εκ των οποίων 89.640 με τις διαδικασίες των ΓΕΛ και 15.780 με τις διαδικασίες των ΕΠΑΛ.

Συνολικά 81.413 υποψήφιοι εισήχθησαν στα Πανεπιστήμια, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, στην ΑΣΠΑΙΤΕ, στην ΑΣΤΕ, στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής, του Εμπορικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος, έναντι 80.696 πέρυσι. Στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων εισάγονται φέτος 3.511 νέοι φοιτητές.

Κάτω οι Ιατρικές!
Στα αξιοσημείωτα των φετινών βάσεων ανήκει η πτώση των Ιατρικών Σχολών, οι οποίες βρέθηκαν κάτω από το «φράγμα» των 18.000 μορίων. Αυτό ισχύει και για την Ιατρική Ιωαννίνων, η βάση της οποίας διαμορφώνεται στα 17.625 μόρια από 18.265 πέρυσι, πτώση της τάξης των 640 μορίων. 

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ο υποψήφιος που εισάγεται πρώτος σ’ αυτήν συγκέντρωσε 18.900 μόρια, δηλαδή κανένας νέος φοιτητής της τοπικής Ιατρικής δεν έπιασε τα 19.000 μόρια.

Κατά τα άλλα, τόσο σε πανελλαδικό επίπεδο όσο και στα Γιάννενα οι βάσεις στην πλειονότητα των τμημάτων είχαν κάθοδο, με εξαίρεση τις Σχολές Οικονομίας, ενώ μεγάλο ήταν και φέτος το ποσοστό των τμημάτων, η βάση εισαγωγής των οποίων είναι κάτω των 10.000 μορίων.

Σε γενικές γραμμές, στις Ανθρωπιστικές Σπουδές, οι Νομικές Σχολές κράτησαν τις βάσεις τους σταθερές, άνοδο σημείωσαν οι σχολές Ψυχολογίας, αλλά και οι χαμηλόβαθμες σχολές του 1ου Επιστημονικού Πεδίου.

Όσον αφορά στις σχολές των Θετικών Σπουδών, πτώση καταγράφηκε στις Πολυτεχνικές και σε τμήματα της Χημείας και των Μαθηματικών. 

Ωστόσο, αντίθετη πορεία ακολούθησαν οι σχολές Οικονομίας και Πληροφορικής, όπου σημειώθηκε άνοδος των βάσεων, σε ποσοστό έως και 20%. Ανοδικά κινήθηκαν και οι βάσεις των Αρχιτεκτονικών Σχολών.

Στο Πανεπ. Ιωαννίνων
Εντυπωσιακή «βουτιά» έκαναν οι βάσεις αρκετών τμημάτων και στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. 

Τη μεγαλύτερη απώλεια κατέγραψε η βάση του Τμήματος Λογοθεραπείας στα Γιάννενα που «προσγειώθηκε» στα 10.750 μόρια από 13.788 πέρυσι, χάνοντας 3.038 μόρια. 

Ακολουθούν το Τμήμα Νοσηλευτικής Ιωαννίνων που χάνει 2.745 μόρια με τη βάση του να διαμορφώνεται στα 8.900 μόρια (από 11.645 πέρυσι) και το Τμήμα Γεωπονίας Άρτας που κατεβαίνει στα 5.250 μόρια χάνοντας 2.721 μόρια (από 7.971 πέρυσι).

Τη μεγαλύτερη άνοδο στο ανώτατο εκπαιδευτικό Ίδρυμα της Ηπείρου σημείωσε το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Ιωαννίνων, η βάση του οποίου έφτασε στα 14.505 μόρια από 12.836 πέρυσι (διαφορά 1.669 μόρια). 

Ακολουθούν με μικρότερη άνοδο το Οικονομικό Ιωαννίνων με βάση τα 11.925 μόρια από 11.023 πέρυσι (ανέβηκε κατά 902 μόρια) και το Τμήμα Μουσικών Σπουδών Άρτας που ανέβηκε 580 μόρια φτάνοντας τα 11.240 από 10.660 πέρυσι.

Άλλα αξιοσημείωτα
Στα αξιοσημείωτα των φετινών βάσεων είναι η «κατρακύλα» των άλλοτε «κραταιών» Τμημάτων της Φιλοσοφικής Σχολής Ιωαννίνων, τα οποία βρέθηκαν αυτή τη φορά κάτω από τα 10.000 μόρια. 

Πιο συγκεκριμένα, το Τμήμα Φιλολογίας έπεσε στα 9.825 μόρια, το τμήμα Φιλοσοφίας στα 9.798 μόρια, ενώ η βάση του Ιστορικού – Αρχαιολογικού διαμορφώθηκε στα 9.525 μόρια.

Τη χαμηλότερη βάση και από τα 22 Τμήματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έχει το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής στην Πρέβεζα, με 5.075 μόρια. Πέρυσι η βάση του ήταν τα 5.604 μόρια!

Η Υπουργός Παιδείας
Τα θερμά της συγχαρητήρια προς τους επιτυχόντες των φετινών Πανελλαδικών έδωσε με μήνυμά της η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Απευθυνόμενη στα παιδιά τόνισε: 

«Ευοδώθηκαν οι προσπάθειές σας, και μάλιστα υπό πρωτόγνωρες συνθήκες», προσθέτοντας πως ξεκινούν ένα συναρπαστικό ταξίδι στη γνώση, με νέες ευκαιρίες να διευρύνουν τους ορίζοντές τους και να χτίσουν το μέλλον τους και τους ευχήθηκε καλή πρόοδο και επιτυχία στις σπουδές τους.

Η κ. Κεραμέως αναφέρθηκε και σε όσους δεν πέτυχαν τους στόχους που είχαν θέσει τονίζοντας τα εξής: «Η σημερινή ημέρα ανοίγει μπροστά σας μία νέα προοπτική, μία αφορμή να επανεξετάσετε τις επιλογές σας και να διαλέξετε το δρόμο που σας ταιριάζει. 

Είναι η αρχή μίας νέας πορείας, που με όρεξη και προσήλωση θα ακολουθήσετε». H Υπουργός δεν παρέλειψε να δώσει θερμά συγχαρητήρια στους εκπαιδευτικούς και τις οικογένειες των υποψηφίων, που, όπως ανέφερε, «ήταν δίπλα τους και σε αυτήν την πρόκληση».

Ο Διευθυντής Εκπαίδευσης
Σε δηλώσεις του χθες ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Ηπείρου Κων/νος Καμπουράκης συνεχάρη επίσης όσους υποψηφίους πέτυχαν ευχόμενος καλές σπουδές, ενώ προέτρεψε όσους δεν κατάφεραν να περάσουν στη σχολή που επιθυμούσαν να προσπαθήσουν ξανά πιο συστηματικά. 

Παράλληλα, ιδιαίτερη μνεία έκανε στους «αφανείς ήρωες» των εξετάσεων, τους εκπαιδευτικούς και γονείς των υποψηφίων, που «στήριξαν τα παιδιά μέσα σε συνθήκες πρωτόγνωρες», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Ο κ. Καμπουράκης δεν παρέλειψε να επισημάνει πως από τους χιλιάδες υποψηφίους και τους εκατοντάδες εκπαιδευτικούς των Πανελληνίων εξετάσεων δεν σημειώθηκε κανένα κρούσμα κορωνοϊού.

Kληθείς, τέλος, να σχολιάσει το πώς τα πήγαν τα Γιαννιωτόπουλα και γενικότερα οι υποψήφιοι στην Ήπειρο είπε πως πήγαν καλά, όμως για πιο σίγουρη εικόνα απαιτείται χρόνος, όπως τόνισε, για την επεξεργασία των στοιχείων από τις αντίστοιχες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Τέλος έλαβε χθες η αγωνία χιλιάδων υποψηφίων των Πανελλαδικών 3.511 ΝΕΟΙ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠ. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ!
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 7193553305905292374
Σχόλια
item