Η διάτρηση της τουρκικής αεράμυνας από την 336η Μοίρα «Όλυμπος»: Πως τα F-16 M έφτασαν στην Πάφο…

Η διάτρηση της τουρκικής αεράμυνας από την 336η Μοίρα «Όλυμπος»: Πως τα F-16 M έφτασαν στην Πάφο…
Έκαναν stealth τα F-16 οι Έλληνες αεροπόροι
Ισχυρός συμβολισμός, μετά από 20 χρόνια τα «μπλε φτερά» στην Πάφο
Δύο στα δύο για την HAF μέσα σε δέκα μήνες στην Κύπρο

Μέσα σε δέκα μήνες το Ελληνικό Επιτελείο, με πρωταγωνίστρια την Πολεμική Αεροπορία απογυμνώνει ξανά την Τουρκική αεράμυνα.
Τον Οκτώβριο του 2019 η διαμαρτυρία σε πολλά επίπεδα ήταν έντονη επειδή τα Ελληνικά μαχητικά δεν είχαν πετάξει στην παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου. Ωστόσο η απόφαση του ΓΕΕΘΑ ήταν τα Ελληνικά φτερά να πετάξουν στη Μεγαλόνησο με επιχειρησιακό πρόσημο.
Η εμφάνιση στην άσκηση «Ατσάλινο Βέλος», με τα γεράκια της 340 Μοίρας «Αλεπού» από την Κρήτη είχε αποδομήσει τους ελεγκτές των τουρκικών ραντάρ. Τα μαχητικά έφταναν στο πεδίο βολής κατά τη διάρκεια της άσκησης της Εθνικής Φρουράς ενώ έγιναν αντιληπτά από τους Τούρκους και τα ραντάρ τους μόλις λίγα ναυτικά μίλια από την Κρήτη κατά την επιστροφή τους.
Μόλις δέκα μήνες μετά και ενώ η Τουρκία έχει πάρει ένα αεροπορικό μάθημα αιφνιδιασμού από την «HAF», τα γεράκια της 336 μοίρας «Όλυμπος» από την 116 Πτέρυγα Μάχης του Αράξου πέταξαν νωρίς το πρωί της Τρίτης μέχρι τη Μεγαλόνησο, με την Τουρκία να συνειδητοποιεί το δεύτερο Βατερλό της περίπου δέκα ναυτικά μίλια πριν φτάνουν τα «Μπλε» F-16 Block 52 M στον διάδρομο προσγείωσης της Πάφου, στην αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου».
Μέσα σε δέκα μήνες όμως οι Έλληνες ιπτάμενοι κάνουν δυο στα δυο και φανερώνουν τις ικανότητες σχεδίασης και υλοποίησης ενός διαχρονικού σχεδίου υποστήριξης της νήσου.
(Δέστε το συγκινητικό Tweet του Στρατηγού Ηλία Λεοντάρη, πρώην Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς της Κύπρου για την τροχοδρόμηση των Ελληνικών μαχητικών στην Πάφο)
Στο Γενικό Επιτελείο και την Πολεμική Αεροπορία διατηρούσαν χαμηλά τους τόνους τηρώντας σιγή ισχύος για αυτή την αποστολή. Μόνο όταν παρουσιάστηκαν tweet στο διαδίκτυο από την Κύπρο και κυκλοφόρησε η είδηση στα Κυπριακά μέσα ενημέρωσης παραδέχτηκαν την παρουσία των Ελληνικών αεροσκαφών στο νησί που δέχεται τόσα χρόνια τις Τουρκικές προκλήσεις και την κατοχή.
Επιτελείς μάλιστα κάνουν λόγο για μια ιστορική μέρα διότι ύστερα από περίπου μια εικοσαετία τα Ελληνικά φτερά, δεν πετούν μόνο πάνω από την Κύπρο, αλλά σταθμεύουν εκεί για να λάβουν μέρος στη μεγάλη τετραμερή αεροναυτική άσκηση Ελλάδας- Κύπρου- Γαλλίας-Ιταλίας.
  • Η αποστολή της 336ης Μοίρας…
Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές οι γείτονες λόγω της δημοσιοποίησης της τετραμερούς άσκησης, πριν ξεκινήσει και την παρουσία των Γαλλικών Rafale, είχαν αντιληφθεί ότι δεν θα ήταν μόνο τα F3 των Γάλλων στον αέρα. Γι’ αυτό τον λόγο το Τουρκικό Επιτελείο είχε λάβει τα μέτρα του ώστε να μην επιτρέψει στα Ελληνικά φτερά αυτό που τελικά έγινε!
Οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι τα πιο κοντινά στα παράλια τουρκικά αεροδρόμια «φόρτωναν» με οπλισμένα μαχητικά, σε readiness. Στα ραντάρ καταλάβαιναν οι Επιτελείς ότι υπήρχε επιφυλακή ενώ για να έχουν οι Τούρκοι τα νώτα τους καλυμμένα, από αέρος σάρωναν με ιπτάμενο ραντάρ Ε-7 το νοτιοανατολικό τμήμα του Αιγαίου και τη Μεσόγειο.
Αυτό ωστόσο δεν φάνηκε αρκετό για να κρατήσει μακριά από την αποστολή τους τα γεράκια του «Ολύμπου», όπου ενώ τα F-16 Block 52 M δεν είναι stealth μαχητικά, οι Έλληνες αεροπόροι τα έκαναν!
Τα γεράκια «βραχυκύκλωσαν» με τις κινήσεις τους τα επίγεια τουρκικά ραντάρ αλλά κυρίως το ιπτάμενο μάτι της Άγκυρας, το Ε-7 το οποίο δεν θεωρείται, αλλά έχει εξαιρετικές δυνατότητες ώστε να σαρώνει σε μεγάλη ακτίνα οτιδήποτε πλέει στην θάλασσα ή πετά στον αέρα.
Επιτελείς εξηγούσαν όμως ότι ακόμη και τα ιπτάμενα ραντάρ έχουν κι αυτά συγκεκριμένες δυνατότητες και εμβέλεια, την οποία οι αεροπόροι γνωρίζουν πολύ καλά ώστε ν’ αποφύγουν τις «κακοτοπιές».
  • Επιπλέον συνεχίζοντας να εξηγούν πως κατάφεραν να σπάσουν την τουρκική αεράμυνα, η λακωνική φράση λέει πολλά, «παλιά μου τέχνη κόσκινο». Και κόσκινο μέσα σε δέκα μήνες έγινε δεύτερη φορά η τουρκική αεράμυνα.
  • Προφανώς ο Χουλουσί Ακάρ με την πρώτη ευκαιρία θα επαναλάβει γι’ ακόμη μια φορά την έντονη δυσαρέσκειά του γι’ αυτή την κίνηση η οποία εκτός από την επιχειρησιακή και σχεδιαστική αξία έχει και υψηλό συμβολισμό κυρίως αυτή την περίοδο που είναι κρίσιμη για τις σχέσεις των δυο χωρών.
Τα Ελληνικά F-16 Block 52 Advanced της 336 Μοίρας «Όλυμπος», θ’ απογειωθούν μαζί με τα Γαλλικά Rafale για να πραγματοποιήσουν έναν ευρύ κύκλο αεροπορικών και αεροναυτικών ασκήσεων. Αερομαχίες, στοχοποίηση και προσβολή στρατηγικών στόχων, ασκήσεις αεράμυνας περιοχής σε συνεργασία με τα πολεμικά πλοία των τεσσάρων χωρών είναι ορισμένα απ’ όσα έχουν σχεδιαστεί και συμφωνηθεί ανάμεσα στους κλάδους επιχειρήσεων των Γενικών Επιτελείων.
Την ίδια στιγμή η νευρικότητα και η αντίδραση της Τουρκίας για την τροχοδρόμηση στην αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» της Πάφου, των Ελληνικών φτερών εκτονώθηκε με τις υπερπτήσεις πάνω από τις Οινούσσες, μια κίνηση που είχε να την κάνει το Τουρκικό Επιτελείο από την 21η Ιουλίου, όταν για πρώτη φορά μέσα στο καλοκαίρι που διανύουμε είχε βγάλει τον στόλο στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.
epirusblog.gr
5 of 5
Η διάτρηση της τουρκικής αεράμυνας από την 336η Μοίρα «Όλυμπος»: Πως τα F-16 M έφτασαν στην Πάφο…
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 2099310463385897847
item