Μέτρα για τον κορωνοϊό: Προς επέκταση στήριξη της οικονομίας με σχέδιο 2,4 δισ. ευρώ Μέτρα για τον κορωνοϊό: Προς επέκταση στήριξη της οικονομίας με σχέδιο 2,4 δισ. ευρώ | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Μέτρα για τον κορωνοϊό: Προς επέκταση στήριξη της οικονομίας με σχέδιο 2,4 δισ. ευρώ

Μέτρα για τον κορωνοϊό: Προς επέκταση στήριξη της οικονομίας με σχέδιο 2,4 δισ. ευρώ

Το ενδεχόμενο παράτασης μέτρων που έχουν εφαρμοστεί τους τελευταίους μήνες για την στήριξη της οικονομίας εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και για τον λόγο αναζητά επιπλέον 2,4 δισ. ευρω.

Τα ταμειακά διαθέσιμα, σύμφωνα με πληροφορίες, υπερέβαιναν στο τέλος της περασμένης εβδομάδας τα 33 δισ. ευρώ αλλά για την ώρα δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο να αξιοποιηθεί το συγκεκριμένο «μαξιλάρι». 


Πιο πιθανό είναι να δρομολογηθεί μια νέα έξοδος στις αγορές με δεδομένη την επιτυχή άντλησης ρευστότητας 7 δισ. ευρώ του προηγούμενους μήνες με εκδόσεις ομολόγων και εντόκων γραμματειών.

Σε κάθε περίπτωση ο σχεδιασμό για την επέκταση των μέτρων προχωρά με εντατικούς ρυθμούς λόγω της εξάπλωσης του κορονοϊού και οι επιτελείς τους υπουργείου Οικονομικών βάζουν στο τραπέζι όλα τα αιτήματα που έχουν υποβληθεί από τους φορείς της αγοράς. 

Σύμφωνα με πληροφορίες το πακέτο μέτρων που θα ενεργοποιηθεί το ερχόμενο Σεπτέμβριο θα περιλαμβάνει:

- Παράταση (για τον Σεπτέμβριο ή και τον Οκτώβριο) της έκπτωσης κατά 40% των ενοικίων που καταβάλουν οι επιχειρήσεις στον κλάδο του τουρισμού και της εστίασης

- Την γ' φάση επιστρεπτέας προκαταβολής, με στόχευση κυρίως τις τουριστικές επιχειρήσεις και με διευρυμένα κριτήρια. Στόχος είναι έως τα τέλη Σεπτεμβρίου να έχουν δοθεί 1,2 δισ. επιπλέον χαμηλότοκα κρατικά δάνεια σε περισσότερες επιχειρήσεις του Τουρισμού ή και άλλες που πλήττονται ιδιαίτερα. 

Το μέτρο θα μπορεί να περιλάβει ακόμα και ελεύθερους επαγγελματίες που δεν έχουν ταμειακή μηχανή, με βασικό κριτήριο την πτώση του τζίρου λόγω πανδημίας.

- Την χρονική επέκταση του πλαισίου για το «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» ως το τέλος του έτους, αν και η ως τώρα η ανταπόκριση είναι «χλιαρή» 

Παράταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο. Σημειώνεται πως ο μειωμένος ΦΠΑ από το 24% στο 13% για την περίοδο 1 Ιουνίου - 31 Οκτωβρίου 2020 ισχύει για μεταφορές, εισιτήρια των κινηματογράφων, καφέ και μη αλκοολούχα ποτά, αλλά και για το τουριστικό πακέτο από 80/20 (80% με 13% και 20% με 24%) σε 90/10.

- Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο αναμένονται και τα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, μέσω των οποίων θα δοθούν περί τα 3,5 δισ. ευρώ φτηνά δάνεια σε επιχειρήσεις. 


Σεπτέμβριο θα ληφθούν και οι οριστικές αποφάσεις για το σχέδιο, που σύμφωνα με πληροφορίες, εστιάζει στην τόνωση της απασχόλησης, με την πρόβλεψη φορολογικών και ασφαλιστικών κινήτρων για προσλήψεις
epirusblog.gr
5 of 5
Μέτρα για τον κορωνοϊό: Προς επέκταση στήριξη της οικονομίας με σχέδιο 2,4 δισ. ευρώ
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 6989756130955538360
Σχόλια
item