Άρτα: Πρώτες Αποζημιώσεις 2,2 Εκατομμύρια Ευρώ Άρτα: Πρώτες Αποζημιώσεις 2,2 Εκατομμύρια Ευρώ | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Άρτα: Πρώτες Αποζημιώσεις 2,2 Εκατομμύρια Ευρώ

Σε κρίσιμο σημείο η καταβολή τους για τη συνέχεια του έργου. Τα 3 «αγκάθια» που δυσκολεύουν την έναρξη κατασκευής της γέφυρας. Χρ. Τσιρογιάννης: Το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο της Άρτας, η οριοθέτηση Αράχθου

Σειρά επαφών για σημαντικά θέματα της Άρτας είχε τις προηγούμενες ημέρες στην Αθήνα, ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης. Συγκεκριμένα ο Δήμαρχος Αρταίων, πραγματοποίησε σύσκεψη με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υποδομών, Γιώργο Καραγιάννη και Υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου και του Δήμου Αρταίων, για το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο της Άρτας, την οριοθέτηση/αντιπλημμυρική προστασία του ποταμού Αράχθου και την νέα γεφύρωση στο ύψος του τριγώνου προς Κεραμάτες.
Σχετικά με τη νέα γεφύρωση, το έργο έχει περάσει από τα «σαράντα κύματα», αλλά απομένουν κάποιες σημαντικές και κρίσιμες λεπτομέρειες για να προχωρήσει.
Τα 3 αγκάθια
Το πρώτο «αγκάθι» είναι μια παλιά μελέτη που καθόριζε πως η νέα γέφυρα στο ύψος του Τριγώνου θα πρέπει να σηκωθεί ψηλότερα για να δέχεται περισσότερο νερό, όμως στη συνέχεια αποδείχτηκε πως τα βάθρα της νέας γέφυρας μπορούν να δεχτούν το νερό που όριζε η μελέτη και άρα δεν χρειάζεται τροποποίηση στην δομή της νέας γέφυρας. 
Αυτό όμως θα πρέπει να ανακληθεί με νέες αποφάσεις των διοικητικών υπηρεσιών των υπουργείων, πράγμα που σημαίνει έγγραφα και συνεχείς πιέσεις για να ξεπεραστούν οι γνωστές σε όλα τα έργα που γίνονται γραφειοκρατικές αγκυλώσεις!!!
Το δεύτερο σημαντικό «αγκάθι» είναι η διαμάχη με εταιρεία-ιδιοκτήτρια οικοπέδου που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στην Ιερά Μονή Κάτω Παναγιάς. Η διαμάχη είναι διπλή, αφενός για την αποζημίωση από τον δρόμο που έγινε και οδηγεί στο Νοσοκομείο, αφετέρου για την αποζημίωση λόγω της νέας γεφύρωσης.
Το τρίτο «αγκάθι» είναι η καταβολή των αποζημιώσεων. Στο πρώτο κομμάτι που οδηγεί στη νέα γεφύρωση, από την Οδό Κομμένου μέχρι την Κ. Παναγιά, οι αποφάσεις βγήκαν και οι πίνακες καθορίζουν αποζημιώσεις των δικαιούχων στα 2,2 εκατομμύρια ευρώ. 
Παράλληλα έχουν προχωρήσει και οι διαδικασίες και για τα υπόλοιπα κομμάτια των αποζημιώσεων που θα καταβληθούν.
Όμως ενώ στο πρώτο τμήμα, τα χρήματα των 2,2 εκατομμυρίων υπάρχουν, η διορία καταβολής έχει λήξει στις 31 Ιουνίου και υπάρχει σοβαρή πιθανότητα ακύρωσης, εάν δεν καταβληθούν σε εύλογο χρονικό διάστημα. Την κατάσταση σώζει προς το παρόν οι παρατάσεις των διάφορων προθεσμιών λόγω κορωνοϊού.
Σειρά επαφών στην Αθήνα
Για όλα αυτά τα θέματα και τις εκκρεμότητες με την οριοθέτηση και την γεφύρωση του Ποταμού Αράχθου, ο Δήμαρχος Αρταίων κ. Τσιρογιάννης, είναι σε διαρκή επαφή με τους μελετητές του έργου, τα αρμόδια στελέχη του Υπουργείου Υποδομών και την πολιτική ηγεσία, για την πορεία των αντιπλημμυρικών έργων.
«Με την ολοκλήρωση της μελέτης, σκοπός μας είναι να εντάξουμε στην επόμενη προγραμματική περίοδο τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα και τα έργα διευθέτησης του Αράχθου, καθώς επίσης και επιπλέον γεφυρώσεις στον Άραχθο προς Γραμμενίτσα και προς Βλαχέρνα, αναπλάσεις στην παραποτάμια περιοχή και νέο περιφερειακό δρόμο. 
Σε αυτή την λογική αποσκοπούσε η παρουσία μας στο Υπουργείο» δήλωσε ο κ. Τσιρογιάννης, επανερχόμενος από την Αθήνα.
Επιπρόσθετα, όπως ενημερώνει, συζητήθηκε και το θέμα της επιπλέον χρηματοδότησης για την ολοκλήρωση των υφιστάμενων εγγειοβελτιωτικών έργων και την εκπόνηση των μελετών για την επέκταση των έργων αυτών, σε όλη την πεδιάδα της Άρτας.
Εντός Σεπτεμβρίου στην Άρτα η Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη
Παράλληλα, ο κ. Τσιρογιάννης, συναντήθηκε και με τον Γενικό Διευθυντή Λειτουργίας της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» κ.Αθανάσιο Κανταρτζή, παρουσιάζοντας τις προτάσεις του Δήμου Αρταίων και Δήμου Γεωργίου Καραϊσκάκη, για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. 
Ο κ. Κανταρτζής είδε με ενδιαφέρον τις από κοινού προτάσεις του Δήμου Αρταίων και Γεωργίου Καραϊσκάκη, ενώ σε σχόλιο του ο Δήμαρχος αναφέρει « ήταν μια χρήσιμη σύσκεψη καθώς μας δόθηκε η ευκαιρία να παρουσιάσουμε τις προτάσεις μας. 
Είναι πολύ σημαντικό να πηγαίνουμε έτοιμοι και προετοιμασμένοι στις συναντήσεις αυτές, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να σχεδιάσουμε τα επόμενα βήματα. Επίσης ο κ. Κανταρτζής με ενημέρωσε, ότι η Πρόεδρος της Επιτροπής, Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη θα επισκεφτεί την Άρτα, εντός Σεπτεμβρίου».
Εγκρίθηκε η προγραμματική σύμβαση για το Αγροδιατροφικό με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Εν τω μεταξύ, εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο η σύναψη προγραμματικής σύμβασης του Δήμου Αρταίων με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων για την «Δημιουργία του Πρότυπου Αγροδιατροφικού Τεχνολογικού Πάρκου Ηπείρου»
Πιο συγκεκριμένα, με 16 τακτικά θέματα ημερήσιας διάταξης, συνεδρίασε χθες το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αρταίων.
Το Σώμα απασχόλησε ιδιαίτερα η σύναψη της προγραμματικής σύμβασης του Δήμου Αρταίων με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, για την «Δημιουργία του Πρότυπου Αγροδιατροφικού Τεχνολογικού Πάρκου Ηπείρου» στην Άρτα, η οποία και εγκρίθηκε με πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο.
«Ξεκινάμε την δημιουργία του Πρότυπου Αγροδιατροφικού Πάρκου στους Κωστακιούς της Άρτας και στην κατεύθυνση αυτή, καλούμε την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου να ξεκινήσει άμεσα τις διαδικασίες για την ανάπτυξη των εγκαταστάσεων του Πάρκου, σύμφωνα με το άρθρο 8 του Ν. 4559/2018, να εφαρμοστεί δηλαδή ο Νόμος, έτσι ώστε στις 25 Αυγούστου που συνεδριάζει η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου, να παρθούν οι πρώτες αποφάσεις και να προχωρήσουμε σε ουσιαστικά βήματα για την δημιουργία του » ανέφερε σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης.
Πηγή: ixotisartas.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Άρτα: Πρώτες Αποζημιώσεις 2,2 Εκατομμύρια Ευρώ
epirusblog.gr
5 of 5
Αρτα 3006045214835321373
Σχόλια
item