Ο καθηγητής που προέβλεψε όλους τους νικητές των προεδρικών εκλογών από το 1984 «βλέπει» νίκη Μπάιντεν επί του Τραμπ

Ο καθηγητής που προέβλεψε όλους τους νικητές των προεδρικών εκλογών από το 1984 «βλέπει» νίκη Μπάιντεν επί του Τραμπ

Ένα ασυναγώνιστο ρεκόρ κατέχει ο καθηγητής Ιστορίας του American University Άλαν Λίχτμαν , αφού προέβλεψε με ακρίβεια όλους τους νικητές των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ από το 1984 κι ήταν από τους ελάχιστους που είχαν «δει» νίκη του Ντόναλντ Τραμπ το 2016.

Κι όχι μόνον αυτό, αλλά ο Λίχτμαν προέβλεψε και την παραπομπή του Τραμπ στη Γερουσία. Και τώρα -χάρη στο σύστημα πρόβλεψης των «13 κλειδιών» που ανέπτυξε, είναι σίγουρος ότι ο άνθρωπος που θα κάθεται στο Οβάλ Γραφείο τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα είναι ο Τζο Μπάιντεν.

«Τα κλειδιά προβλέπουν ότι ο Τραμπ θα χάσει τον Λευκό Οίκο», λέει ο διάσημος καθηγητής σε βίντεο των New York Times. Σημειώνει, ωστόσο, ότι η μάχη θα κριθεί στο νήμα κι ότι υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που μπορεί να αλλάξουν την έκβαση. 

Το σύστημά του των «13 κλειδιών» περιλαμβάνει παράγοντες όπως τα σκάνδαλα, οι βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες οικονομικές επιδόσεις, οι κοινωνικές εντάσεις, οι διπλωματικές ή στρατιωτικές επιδόσεις στο εξωτερικό, το κατά πόσον είναι χαρισματικοί οι μονομάχοι, και όπως λέει ο Λίχτμαν, επτά από τα 13 αυτά «κλειδιά» ευνοούν τον Μπάιντεν, δίνοντάς του ένα ελαφρό προβάδισμα νίκης έναντι του Τραμπ.

Tα «υπέρ» του Τραμπ και τα αβαντάζ του Μπάιντεν

Στα υπέρ του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου μετρά ότι ο Τραμπ είναι ο απερχόμενος πρόεδρος, ότι δεν αντιμετωπίζει εσωκομματικό ανταγωνισμό, ή από υποψήφιο τρίτου κόμματος, ότι απέφυγε μεγάλες στρατιωτικές αποτυχίες στο εξωτερικό, ότι προώθησε μεγάλες αλλαγές στην εθνική πολιτική κι ότι έχει απέναντί του έναν αντίπαλο, που ο καθηγητής δεν θεωρεί «χαρισματικό».

Ωστόσο, ο Μπάιντεν, έχει μικρό αβαντάζ – σύμφωνα πάντα με τον Αμερικανό… Νοστράδαμο – ειδικά λόγω των αποτυχιών του Τραμπ στη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού στις ΗΠΑ, του κινήματος διαδηλώσεων κατά της αστυνομικής βίας και του ρατσισμού. 

Οι κοινωνικές αναταραχές, οι κλυδωνισμοί αυτή την περίοδο στην αμερικανική οικονομία και η πορεία της πανδημίας διαγράφουν όσα κέρδισε ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ μέχρι τώρα με τις επιδόσεις του στην οικονομία, ενώ τα αλλεπάλληλα σκάνδαλα στη διάρκεια της προεδρίας του – περιλαμβανομένης και της παραπομπής του – καθιστούν πιθανότερη μια επικράτηση του Μπάιντεν, λέει.

Ένα πρόσθετο πλεονέκτημα για τον τελευταίο είναι οι νίκες των Δημοκρατικών στις ενδιάμεσες εκλογές, όταν ανέκτησαν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων. Και πέραν τούτου ο Λίχτμαν δεν θεωρεί «χαρισματικό» ούτε τον Τραμπ, υποστηρίζοντας ότι έχει απήχηση σε μια περιορισμένη εκλογική βάση. 

Ο Λίχτμαν επισημαίνει ότι «υπάρχουν κι άλλες δυνάμεις πέραν των κλειδιών» που μπορεί να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των εκλογών, όπως π.χ. μια ρωσική ανάμειξη. «Είναι στο δικό σας χέρι, των ψηφοφόρων να αποφασίσετε για το μέλλον της δημοκρατίας μας. Πηγαίνετε, λοιπόν, να ψηφίσετε, είτε διά ζώσης είτε με επιστολική ψήφο», λέει στο βίντεο.

Εβδομάδες πριν τις προεδρικές εκλογές του 2016, κι ενώ οι περισσότερες πανεθνικές δημοσκοπήσεις «έβλεπαν» επικράτηση της Χίλαρι Κλίντον, το σύστημα των «13 κλειδιών» του Λίχτμαν έδινε ελαφρύ προβάδισμα στον Τραμπ, λόγω της αποτυχίας των Δημοκρατικών στις ενδιάμεσες εκλογές, επειδή ο απερχόμενος τότε πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δεν διεκδικούσε την επανεκλογή του κι επειδή κατέβαινε κι ένας ανεξάρτητος υποψήφιος.

Με το σύστημά του προέβλεψε όλους τους νικητές από την επανεκλογή του Ρόναλντ Ρίγκαν το 1984, ενώ η μόνη φορά που έπεσε έξω ήταν το 2000 που ανέμενε νίκη του Αλ Γκορ -αν και ο τελευταίος απέσπασε τις περισσότερες ψήφους – και επικράτησε τελικά οριακά ο Τζορτζ Μπους ο νεότερος, μετά την απόφαση του Ανωτατάτου Δικαστηρίου να βάλει φρένο στην επανακαταμέτρηση των ψήφων των εκλεκτόρων στη Φλόριντα. 

Μένει να δούμε αν θα πέσει μέσα στις φετινές προβλέψεις του για τον νικητή της κρίσιμης αναμέτρησης του Νοεμβρίου…

epirusblog.gr
5 of 5
Ο καθηγητής που προέβλεψε όλους τους νικητές των προεδρικών εκλογών από το 1984 «βλέπει» νίκη Μπάιντεν επί του Τραμπ
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 2402786137365688981
item