Ράλι τα ελληνικά ομόλογα, νέο ιστορικό χαμηλό το 10ετές Ράλι τα ελληνικά ομόλογα, νέο ιστορικό χαμηλό το 10ετές | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Ράλι τα ελληνικά ομόλογα, νέο ιστορικό χαμηλό το 10ετές

Ράλι τα ελληνικά ομόλογα, νέο ιστορικό χαμηλό το 10ετές
Σε ράλι επιδόθηκαν σήμερα τα ελληνικά κρατικά ομόλογα με την απόδοση του 10ετούς να σημειώνει νέο ιστορικό χαμηλό.
Το ράλι των ελληνικών τίτλων χρέους έχει πυροδοτηθεί από τις αγορές τους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στο πλαίσιο του προγράμματος έκτακτης ανάγκης αγοράς ομολόγων για τον κορωνοϊό. 
Από τον Μάρτιο όταν η ΕΚΤ έκανε εξαίρεση για πρώτη φορά και συμπεριέλαβε ομόλογα τα οποία δεν βρίσκονται σε επενδυτική βαθμίδα όπως τα ελληνικά στο πρόγραμμά της, έχει αγοράσει το 13,5% του συνολικού κυκλοφορούντος ελληνικού χρέους το οποίο ανέρχεται περί των 73 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ανώτατη ευρωπαϊκή τραπεζική αρχή την περασμένη Δευτέρα.
Η απόδοση της ελληνικής 10ετίας κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης άγγιξε το 0,91%, σύμφωνα με την πλατφόρμα Tradeweb, επίπεδο που συνιστά νέο ιστορικό χαμηλό ρεκόρ, όταν στις αρχές του Μαρτίου και στην αποκορύφωση του μαζικού sell-off στα κρατικά ομόλογα, διαπραγματευόταν πέραν του 4%. 
Στη συνέχεια της συνεδρίασης όμως κινήθηκε προς την αντίθετη κατεύθυνση για να κλείσει εντέλει στο 1,01%, 2 μονάδες βάσης χαμηλότερα από το κλείσιμο της Τετάρτης, με το spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού bund που χθες αποκλιμακώθηκε κατά 2 μονάδες βάσης, κλείνοντας στο -0,53%, να διαμορφώνεται στις 151 μονάδες βάσης.
Στους επενδυτικούς κύκλους επικρατεί επίσης η άποψη ότι το ελληνικό χρέος έχει επωφεληθεί επίσης από την άρση του περιορισμού τον Μάιο σχετικά με το ποσοστό των κρατικών ομολόγων που μπορούν να διακρατούν οι ελληνικές τράπεζες, για πρώτη φορά μετά από 5 χρόνια. 
Αυτή η αλλαγή βοήθησε ώστε να επιστρέψει το βραχυπρόθεσμο ελληνικό χρέος σε αρνητικό έδαφος, μετά την πώληση 3μηνων εντόκων γραμματίων του Δημοσίου με αρνητικό επιτόκιο χθες, όπως τονίζει ο Σεμπάστειν Γκάλυ της Nordea Asset Management.


Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης περιορίσθηκαν επίσης σήμερα, σε μία ημέρα που περιελάμβανε καινούργιες εκδόσεις από τη Γαλλία και την Ισπανία, συνολικού ύψους σχεδόν 14 δισ. ευρώ.
Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς έπεσε κάτω από το ψυχολογικά επίπεδο του 1% για πρώτη φορά από τις αρχές Μαρτίου, για να κλείσει στο 0,98%
epirusblog.gr
5 of 5
Ράλι τα ελληνικά ομόλογα, νέο ιστορικό χαμηλό το 10ετές
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 4244043709100068097
Σχόλια
item