Υπόθεση Novartis: Άνοιξε ο δρόμος για ειδικό δικαστήριο για τον Παπαγγελόπουλο

Υπόθεση Novartis: Άνοιξε ο δρόμος για ειδικό δικαστήριο για τον Παπαγγελόπουλο

Τον δρόμο προς το Ειδικό Δικαστήριο για οκτώ βαρύτατα αδικήματα και με ευρεία πλειοψηφία έδειξε η Βουλή στον τέως αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Υπέρ της παραπομπής του κ. Παπαγγελόπουλου και για τα οκτώ αδικήματα ψήφισαν 177 βουλευτές απο τις ΚΟ της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής ενώ εντοπίστηκαν και 3 άκυρα ψηφοδέλτια

Αποχώρηση ΣΥΡΙΖΑ υπο τον φόβο διαρροών

Απο την διαδικασία απείχαν οι ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜεΡΑ25 και Ελληνικής Λύσης. Να σημειωθεί ότι η αποχώρηση των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης έγινε λίγο πριν την λήξη της συζήτησης με αποτέλεσμα πηγές της ΝΔ να σχολιάσουν ότι η Κουμουνδούρου τράπηκε σε φυγή, εγκατέλειψε τον κ. Παπαγγελόπουλο προκειμένου να αποφύγει πιθανές διαρροές και ανταρσίες. 

Εκτιμούν δε ότι η μυστική ψηφοφορία θα έδινε την δυνατότητα σε αρκετούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να εκφράσουν την δυσφορία τους αναφορικά με τις αποκαλύψεις του τελευταίου διαστήματος υπερψηφίζοντας την παραπομπή Παπαγγελόπουλου.

Απο την άλλη πλευρά ωστόσο τα τρία άκυρα ψηφοδέλτια προέρχονται απο της ΚΟ που μετείχαν στην ψηφοφορία, δηλαδή της ΝΔ ή του ΚΙΝΑΛ χωρίς ωστόσο να έχει γίνει γνωστό εαν με αυτό το τρόπο οι συγκεκριμένοι βουλευτές επέλεξαν να εκφράσουν την στήριξή τους στον πρώην υπουργό.

Επόμενα στάδια

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Παπαγγελόπουλος παραπέμπεται για τα εξής αδικήματα

1. Ηθική Αυτουργία σε Κακουργηματική Κατάχρηση Εξουσίας (αρ. 46 παρ. 1 σε συνδυασμό με αρ. 239 ΠΚ)
2. Ηθική Αυτουργία σε Πλημμεληματική Κατάχρηση εξουσίας (αρ. 46 παρ. 1 σε συνδυασμό με αρ. 239 ΠΚ)
3. Ηθική Αυτουργία σε Παράβαση Καθήκοντος (αρ. 46 παρ. 1 σε συνδυασμό με ΠΚ 259 )
4. Παράβαση Καθήκοντος κατά εξακολούθηση (ΠΚ 259 αυτοτελώς)

5. Απόπειρα Εκβίασης. (αρ. 385 παρ. 1 περ. Γ παλαιού ΠΚ του άρθρου 385 παρ. 1 και 3 Π.Κ. ως ισχύει μετά τη θέση σε ισχύ του Ν. 4619/2019)
6. Δωροληψία πολιτικού αξιωματούχου (αρ. 159 παρ. 1 παλαιού και νέου ΠΚ)
7. Δωροληψία Υπαλλήλου. (αρ. 235 ΠΚ)
8. Εγκληματική οργάνωση (Συμμορία) - αρ. 187 παρ. 5 παλαιού ΠΚ και παρ. 3 νέου ΠΚ)

Παράλληλα, μαζί με τον πρώην υπουργό θα συμπαραπεμφθούν και τουλάχιστον έξι μη πολιτικά πρόσωπα τα οποία στα οποία το πόρισμα της πλειοψηφίας αποδίδει ρόλο συμμέτοχου. 


Πρόκειται για τους τρεις εισαγγελείς Διαφθοράς Ελ. Τουλουπάκη, Χρ. Ντζούρα και Στ. Μανώλη, τον εκδότη Γ. Φιλιπππάκη και τους δημοσιογράφους Αλ. Τάρκα και Γ. Παπαδάκου. Ειδική αναφορά για ανάγκη περαιτέρω έρευνας γίνεται και για τον εκδότη Κ. Βαξεβάνη. 

Ειδικότερα, στους εισαγγελείς Διαφθοράς αποδίδονται ευθύνες φυσικής αυτουργίας στο στήσιμο της σκευωρίας Novartis ενω τα υπόλοιπα πρόσωπα εμφανίζονται συμμέτοχοι της εγκληματικής συμμορίας που εκβίαζε με δημοσιεύματα και στημένες διώξεις προκειμένου να αποκομίσει οικονομικό όφελος.

Σύμφωνα λοιπόν με το άρθρο 86 του Συντάγματος, η παραπομπή του κ. Παπαγγελόπουλου θα οδηγήσει και τα υπόλοιπα εμπλεκόμενα πρόσωπα αρχικά στο Δικαστικό Συμβούλιο που θα εξετάσει την τυπική και ουσιαστική ισχύ των κατηγοριών (σ.σ. θέματα παραγραφής, ακυρότητας, αρτιότητας αποδεικτικών στοιχείων κ.α.) και στην συνέχεια στο Ειδικό Δικαστήριο. 


Κατ επέκταση η έρευνα που ήδη έχει διαταχθεί απο την τακτική δικαιοσύνη για τις βαρύτατες ευθύνες της κυρίας Τουλουπάκη θα μεταφερθεί αυτομάτως στο ανώτατο επίπεδο του Δικαστικού Συμβουλίου του Αρείου Πάγου. 

Τις επόμενες ημέρες θα διεξαχθεί στην Ολομέλεια ψηφοφορία για την επιλογή των μελών που θα συγκροτήσουν το Δικαστικό Συμβούλιο και το Ειδικό Δικαστήριο.

Η συζήτηση
Πάντως, η συζήτηση επι του πορίσματος είχε έντονες πολιτικές αντιπαραθέσεις και σφοδρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για τα πεπραγμένα της περιόδου 2015 – 2019 όπως αποκαλύπτονται απο τα ευρήματα της έρευνας για την σκευωρία Novartis αλλά και απο τις υποθέσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τα “παραμάγαζα” και την απόπειρα συγκάλυψης των εγκληματικών ευθυνών της τραγωδίας στο Μάτι.

Σαμαράς: Ήθελαν να πάνε στις εκλογές με κορυφαία στελέχη της ΝΔ υπό κατηγορία

Σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και στον Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

«Όταν άρχισε να ξετυλίγεται αυτή η άθλια σκευωρία, τον Φεβρουάριο του 2018 είχα πει: «Καταλαβαίνω ότι τους ενοχλεί η παρουσία μου. Τώρα θα καταλάβουν κι αυτοί, ότι θα τους πάω μέχρι τέλους». 


Ήταν αυτό στο οποίο επέμενα τότε. Και είναι αυτό για το οποίο βρισκόμαστε σήμερα εδώ» είπε ο πρώην πρωθυπουργός στην αρχή της ομιλίας του για να προσθέσει σε άλλο σημείο «Κοιτάξτε κ.Τσίπρα, το «μέχρι τέλους» δεν είναι... Μνημόνιο, να «το σκίσετε με ένα νόμο κι ένα άρθρο». 

Δεν είναι δημοψήφισμα, να το μετατρέψετε σε μιαν ακόμα «κωλοτούμπα». Είναι στάση ζωής! Απαιτεί έναν κώδικα αξιών, που δυστυχώς, εσείς δεν έχετε».

Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε πως «Υπάρχουν πράγματα στην Πολιτική, που δεν είναι θέμα "επιλογής": Πρέπει να τα κάνεις! Τελεία και παύλα…Είναι αυτό που ονομάζουμε Χρέος!” για να εξηγήσει: «Όταν ανακαλύπτεις παραδικαστικό κύκλωμα, δεν μπορείς να κάθεσαι και να το κοιτάς: Έχεις Χρέος να το ξεριζώσεις”. 


Ο ίδιος αναφέρθηκε και στα εθνικά θέματα λέγοντας: «Και πάνω απ’ όλα είναι υπέρτατο Χρέος, όταν σου παραβιάζουν την εθνική σου κυριαρχία, να την υπερασπιστείς! Δεν μπορείς να το ανεχθείς. 

Και ας το ακούσουν καλά οι «πειρατές»: Είμαστε Έλληνες και την Πατρίδα μας ξέρουμε να την υπερασπιζόμαστε… Ας ακουστεί παντού, ας το καταλάβουν όλοι: Είμαστε Έλληνες και ξέρουμε το Χρέος μας στις κρίσιμες εθνικές στιγμές! 

Είμαστε μια γροθιά, έτοιμοι να απαντήσουμε σε κάθε αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και θα το κάνουμε μέχρι τέλους. Σε τέτοιες περιπτώσεις, λοιπόν, δεν αναρωτιόμαστε τι πρέπει να κάνουμε. Κάνουμε το Χρέος μας! Και το κάνουμε στο ακέραιο. Μέχρι τέλους».

Τσίπρας: Δικάζετε τους πολιτικούς σας αντιπάλους και διχάζετε το λαό

Απο την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να επιτεθεί στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό για τα εθνικά θέματα και την κρίση στο Αιγαίο.

“Η κυβερνητική πλειοψηφία αποφάσισε να διεξαχθεί σήμερα η συζήτηση για τη παραπομπή του κυρίου Παπαγγελόπουλου, σα να είναι μια οποιαδήποτε Τετάρτη. Σα να μη συμβαίνει τίποτα. 


Σα να είναι μια οποιαδήποτε Τετάρτη της θερινής ραστώνης του Ιούλη. Κι όμως δεν είναι μια οποιαδήποτε Τετάρτη. Από χθες έχει βγεί στο Νοτιο Ανατολικό Αιγαίο όλος ο Τουρκικός στόλος. 45 και πλέον πολεμικά πλοία βρίσκονται Νότια της Ρόδου. 

Για να επιχειρήσουν υποστηρικτικά σε έρευνες του Τουρκικού ερευνητικού Ούρους Ρέις, που έχουν προαναγγελθεί σε μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Και όχι σε αμφισβητούμενα νερά» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας για να προσθέσει:

«Και εσείς εδώ κάνετε σα να μη συμβαίνει τίποτα για να συνεχίσετε απτόητοι το θεάρεστο έργο σας. Να δικάσετε τους πολιτικούς σας αντιπάλους. Και να διχάσετε τον ελληνικό λαό».

Αντιδράσεις: Συμψηφισμό συναίνεσης – αποκαλύψεων ζητά ο Αλ. Τσίπρας

Πάντως, στην τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα υπέρξε έντονη αντίδραση απο την πλειοψηφία αλλά και απο τα κόμματα της αντιπολίτευσης που εξήγησαν ότι η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά την αμνήστευση των σκανδάλων προκειμένου να παρέχει στήριξη στα εθνικά.

Επίσης ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε ότι ο Αλ. Τσιπρας ζητά συμψηφισμό συναίνεσης – αποκαλύψεων 

Γεννηματά: Στον Τσίπρα η πολιτική ευθύνη για το παρακράτος και το παραδικαστικό κύκλωμα

Με αναφορά στα εθνικά θέματα ξεκίνησε την τοποθέτησή της η Φώφη Γεννηματά τονίζοντας πως η κυβέρνηση οφείλει να ασκήσει πιέσεις στην ΕΕ ώστε να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία.

Απευθυνόμενη δε προς την αξιωματική αντιπολίτευση και σχολιάζοντας την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα είπε: «Αδιανόητο η αξιωματική αντιπολίτευση να παζαρεύει την αναγκαία στήριξη που πρέπει να δώσει τούτη την ώρα» για να προσθέσει: «Το Κίνημα Αλλαγής είναι εδώ. 


Είναι προτεραιότητά μας να είμαστε καταλύτης για να διασφαλίσουμε την ενότητα του έθνους και του λαού μας σε αυτή την κρίσιμη στιγμή. Η δική μας παράταξη είναι η πατριωτική παράταξη που πάντα έβαζε το πατριωτικό συμφέρον πάνω απο το κομματικό».

Αναφορικά με την σκευωρία Novartis αλλα και τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας με τα «παραμάγαζα» και τις απόπειρες συγκάλυψης των ευθυνών για την τραγωδία στο Μάτι είπε ότι η πολιτική ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στον Αλέξη Τσίπρα.

Παπαγγελόπουλος: Μίλησε για ανάγκη εθνικής ομοψυχίας

Για πόλεμο λάσπης με ηχογραφημένα ντοκουμέντα έκανε λόγο ο κ. Δημήτρης Παπαγγελόπουλος ενώ εκτίμησε ότι στην δική του θέση θα βρεθούν και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο τεώς αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης μιλώντας στην Βουλή για το πόρισμα που του αποδίδει βαρύτατα αδικήματα για την σκευωρία Novartis και το παραδικαστικό κύκλωμα είπε μεταξύ άλλων: «Τελικός στόχος δεν είμαι εγώ, είναι ο κ. Τσίπρας. 


Ο πόλεμος λάσπης και κασέτας έφτασε στο αποκορύφωμα. Παντού κασέτες: στον Μιωνή, την ΕΥΠ στην Πυροσβεστική.

Δολοφονίες χαρακτήρων και στοχοποίηση αντιπάλων. Εγώ ήμουν η αρχή αλλά δεν τους πολυβγαίνω. Ακολούθησε ο Νίκος Παππάς και η Ολγα Γεροβασίλη» ενώ πρόσθεσε: «Θα ακολουθήσουν και άλλοι. 


Οι κεραίες μου πιάνουν κάτι για Καλογήρου και Βασιλειάδη» στέλνοντας με τον τρόπο αυτό ακόμα ένα μήνυμα προς τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκειμένου να τον στηρίξουν εως τέλους.

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ προς ΚΙΝΑΛ: «Σας κάναμε την κω@@@α να…»

Πάντως, η έναρξη της συνεδρίασης στιγματίστηκε απο την χυδαία συμπεριφορά του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Μάρκου που θύμισε τις επιθέσεις που εξαπέλυαν τα στελέχη του ναζιστικού μορφώματος Χρυσή Αυγή.

Ο κ. Μάρκου επιτιθέμενος στους βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής είπε: «σας έχουμε κάνει την κω@@@α να…» κάνοντας και την σχετική χειρονομία με αποτέλεσμα να αποβληθεί απο την αίθουσα.

Σχολιάζοντας την επίθεση ο κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος έγραψε στο Twitter:

«Οι χειρονομίες του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ κ Μάρκου ( καθηγητή ιατρικής) εντός της Βουλής εναντίον της παράταξης μου θύμισε την εποχή που ανάλογες πράξεις έκαναν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Ηθικό πλεονέκτημα...».

Επίσης, η χυδαία ενέργεια του κ. Μάρκου προκάλεσε σάλο στο Twitter με εκατοντάδες χρήστες να τον στηλιτεύουν 

Γεωργιάδης: Είστε η χειρότερη συμμορία που πέρασε ποτέ - Πολάκης: Είμαστε με τον Βελουχιώτη και όχι με τον Παττακό

Απο την συζήτηση δεν έλλειψε και η σύγκρουση των Αδ. Γεωργιάδη και Π. Πολάκη.

Ο υπουργός Ανάπτυξης χαρακτήρισε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ως την «χειρότερη συμμορία που πέρασε ποτέ απο την διακυβέρνηση του κράτους»


Λαμβάνοντας το λόγο στην συνέχεια ο κ. Πολάκης επέμεινε ότι υπάρχει πολιτικό σκάνδαλο Novartis και πρόσθεσε ότι “εμείς είμαστε με το Βελουχιώτη και όχι με τον Παττακό” προειδοποιώντας πως “όταν ξανάρθουμε στην εξουσία θα τα κάνουμε αλλιώς”.

“Εμείς δεν είμαστε ούτε με τον Παττακό ούτε με τον Βελουχιώτη. Είμαστε με την κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Δεν είμαστε με τους κατσαπλιάδες” ανταπάντησε ο κ. Γεωργιάδης.
epirusblog.gr
5 of 5
Υπόθεση Novartis: Άνοιξε ο δρόμος για ειδικό δικαστήριο για τον Παπαγγελόπουλο
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 3811393526296615821
item